Wat vertelt de herstelbaarheidsscore?

Stockfoto: Getty
Jef Poortmans
Jef Poortmans redacteur bij Trends

Sinds vorige week staat een herstelbaarheidsscore op elektronicaproducten als vaatwassers, stofzuigers, grasmaaiers, laptops en hogedrukreinigers. Die geeft aan hoe makkelijk een product te herstellen is. Rosalie Heens, projectcoördinator bij Repair&Share, licht toe.

Hoe kunnen consumenten de herstelbaarheidsscore gebruiken in hun aankopen?

Rosalie Heens. “Een eerste advies is te kiezen voor de producten met hoogste scores. De score is opgebouwd aan de hand van verscheidene subcriteria zoals de prijs van de onderdelen, of die vlot beschikbaar zijn, en of de informatie voor een herstelling gratis en openbaar beschikbaar is. In de winkel of online moet bij de producten een link staan waar je de score op die subcriteria kunt nagaan.”

Is het een goede zaak dat de fabrikanten zelf de score bepalen?

Heens. “Dat is met andere indexen ook het geval. We hopen dat fabrikanten dat bij elkaar in het oog houden en elkaar aanklagen als er grove fouten tussen zitten. Tegelijk is het belangrijk dat de overheid actief controleert of de scores correct zijn. In Frankrijk, dat de herstelbaarheidsindex in 2021 invoerde, is die controle belangrijk gebleken, omdat sommige fabrikanten hun scores te optimistisch invulden. In een controle voorziet de Belgische regeling niet, maar dat zou een taak voor de markttoezichthouder kunnen zijn.”

Zal de index een impact hebben op de prijzen?

Heens. “Het Franse voorbeeld toont aan dat een grote meerderheid van de consumenten rekening houdt met de herstelbaarheidsscore, maar financieel heeft dat niet meteen een impact. Daarvoor zijn bijkomende maatregelen nodig. Zo is in Frankrijk een herstelfonds opgericht, dat de fabrikanten financieren. Als een consument een herstelling laat uitvoeren, wordt die deels uit dat fonds betaald. Het andere deel betaal je zelf. Voor fabrikanten is dat een prikkel om hun producten zo herstelbaar mogelijk te maken.”

Zijn er nog bijkomende maatregelen nodig?

Heens. “De standaardisering van onderdelen zou heel erg helpen. En mensen weten niet altijd waar ze terechtkunnen om een toestel te laten herstellen. Daarom hebben we met Repair&Share de website herstelmij.be opgezet. Daar vind je alle professionele onafhankelijke en merkgebonden herstellers, en de Repair Cafés waar je kleine elektronicatoestellen kunt laten herstellen. Die zijn voor professionele herstellers vaak niet rendabel te repareren.”

Kan de herstelbaarheidsindex nog beter?

Heens. “De weging van de subcategorieën waar de score uit bestaat, kan nog beter. Nu wegen die allemaal ongeveer even zwaar in de uiteindelijke score, maar ze zijn niet allemaal even belangrijk. Als een product op een belangrijke subcategorie heel slecht scoort, mag dat zwaarder wegen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content