VREG: nettarieven op elektriciteitsfactuur mogen volgend jaar met 31 procent stijgen

Foto: Belga

De distributienettarieven op de elektriciteitsfactuur van gezinnen, die ongeveer een derde van de totale kostprijs uitmaken, mogen volgend jaar met 31 procent stijgen. Dat besliste de energieregulator VREG.

Wat dat in euro’s betekent, zal pas in december duidelijk worden, als de tariefvoorstellen van de verschillende distributienetbeheerders in Vlaanderen definitief zijn goedgekeurd. Maar gemiddeld zou het gaan om ruim 100 euro extra op jaarbasis, leren eigen berekeningen.

Hoe komt dat?

In maart van dit jaar ging de VREG nog uit van een stijging van de nettarieven met 23 procent in 2025, of gemiddeld 82 euro extra per jaar. De stijging valt nu nog hoger uit.

Als verklaring verwijst de regulator naar de Vlaamse begroting waar “geen vergoeding is voorzien om een deel van de kosten te compenseren die de distributienetbeheerders maken voor de opkoop van groenestroomcertificaten aan minimumsteun.”

De belangrijkste verklaring voor de hogere nettarieven ligt echter bij de forse toename van de transmissienettarieven van Elia. Die zijn goed voor ongeveer de helft van de stijging, klinkt het. 

Een derde verklaring ligt bij de hogere rentes op de financiële markten en de investeringen die nodig zijn op het distributienet in het kader van de energietransitie.

Aardgas

Anderzijds zouden de nettarieven op de aardgasfactuur in 2025 nagenoeg stabiel blijven. De VREG geeft toelating voor een daling met 2 procent. Dat zou overeenkomen met enkele euro’s korting voor de consument, blijkt uit eigen berekeningen.

Voor definitieve bedragen is het wachten tot december, als de VREG de tariefvoorstellen van de distributienetbeheerders heeft goedgekeurd. De tariefmethodologie 2025-2028 wordt intussen juridisch aangevochten door de netbeheerders, omdat ze menen dat de inkomsten onvoldoende zijn om hun kosten te dekken. De volgende jaren worden in het kader van de energietransitie miljarden geïnvesteerd in het elektriciteitsnet.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content