Verplichte weergave referentieprijs moet vanaf zomersolden beschermen tegen fraude

Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD). © Belga Image

Vanaf de volgende koopjesperiode, in juli van dit jaar, zullen handelaars die hun producten aan een verminderde prijs aanbieden verplicht zijn ook een referentieprijs te afficheren. Dat is de laagste prijs die de verkoper toepaste tijdens een periode van minstens 30 dagen voor de start van de solden. Op die manier moeten consumenten beter beschermd worden tegen frauduleuze prijsaanduidingen tijdens de solden, laat bevoegd staatssecretaris Eva De Bleeker (Open Vld) woensdag weten.

Fraude bij prijsaanduidingen komt erop neer dat prijzen net voor de start van de soldenperiode worden verhoogd. Consumenten die denken een koopje te doen, betalen in feite even veel of soms zelfs meer dan buiten de solden. Bij 6.776 controles die de Economische Inspectie in 2021 op de aanduiding van prijzen deed, werden in 1.967 gevallen een of meerdere overtredingen van de wet vastgesteld. De controles leidden tot het opstellen van 1.758 waarschuwingen en 252 processen-verbaal.

Vanaf de komende zomersolden moet fraude bij prijsaanduidingen veel minder kans krijgen. Eind mei treedt namelijk de Europese omnibusrichtlijn in werking. Die verbetert het consumentenrecht en voert onder meer een referentieprijs in. ‘(Dit) zal ervoor zorgen dat consumenten op een meer transparante en correcte manier informatie krijgen over prijsvermindering’, zegt De Bleeker. ‘Verkopers die daaraan verzaken of verder fraude blijven plegen, krijgen de Economische Inspectie op bezoek.’

De Bleeker roept de consumenten op om sowieso waakzaam te blijven en bedrog mee te helpen voorkomen. Wie weet heeft van frauduleuze praktijken of zelf slachtoffer wordt, kan dat melden via Het Meldpunt (http://www.meldpunt.belgie.be), waarna de Economische Inspectie een onderzoek kan instellen.

Partner Content