Kamercommissie legt slapende energiecontracten aan banden
De Kamercommissie Energie heeft dinsdagmiddag unaniem het licht op groen gezet voor een wetsvoorstel van Vooruit en PS dat zogenaamde ‘slapende energiecontracten’ verbiedt. ‘Een enorme stap naar een meer transparante energiemarkt in ons land’, zegt initiatiefnemer Kris Verduyckt.
Een slapend energiecontract is een contract dat eigenlijk niet meer beschikbaar is op de markt, maar dat door de energieleveranciers stilzwijgend wordt verlengd. Daardoor blijven consumenten de oude prijs betalen, en dat is doorgaans nadelig omdat de prijzen voor gas en elektriciteit de afgelopen jaren zijn gedaald. Die nadelen gelden vaak ook voor klanten die in het verleden gelokt werden met fikse kortingen: de kortingen verdwijnen na afzienbare tijd, waardoor ook die consumenten te veel betalen voor hun energie.
Volgens de federale energiewaakhond CREG hebben in totaal zeker een half miljoen gezinnen zo’n slapend contract. Zij betalen gemiddeld 600 euro per jaar meer dan een gezin met een recent energiecontract. In principe is overstappen van energieleverancier altijd mogelijk, maar door de complexe energiemarkt doen veel gezinnen dat niet of nauwelijks.
Nieuw contractvoorstel
Vooruit en PS dienden een wetsvoorstel in om komaf te maken met die slapende energiecontracten. Dat wetsvoorstel werd dinsdagmiddag unaniem goedgekeurd in de Kamercommissie Energie, en moet nu nog naar de plenaire vergadering. Het voorstel voorziet in een regeling waarbij de leverancier de klant twee maanden voor het aflopen van het contract een overzicht geeft van het actuele aanbod. Als het lopende contract slapend is, moet de leverancier zelfs actief een nieuw contractvoorstel doen, en als de klant niet tijdig reageert moet de leverancier die uit eigen beweging overzetten naar het goedkoopste equivalente product. ‘De energiemarkt is enorm complex, waardoor de consumenten vaak zelf de weg niet vinden naar het beste contract’, reageert initiatiefnemer Kris Verduyckt. ‘Door er wettelijk op toe te zien dat energiecontracten steeds vergelijkbaar zijn en leveranciers hun beste tarief aanbieden aan consumenten, krijgt iedereen meer zekerheid op betaalbare energie en niet enkel zij die zich telkens weer door het kluwen kunnen worstelen’, zegt het Vooruit-Kamerlid.
Ook minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) reageert tevreden. ‘Het goedgekeurde wetsvoorstel past perfect binnen de aanpak van de regering om te zorgen voor een meer transparante energiemarkt en goedkopere energiefacturen. Het parlement en de regering bundelen nu de krachten om de consumenten beter te beschermen en zorgen zo voor eerlijke concurrentie tussen energiebedrijven.’