Financiële fitness: gratis of goedkoop boeken lezen

© Link Hoang/Unsplash
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Met minimale inspanningen willen we met Financiële fitness maximale besparingen realiseren. Hoe kunnen we zo goedkoop mogelijk zo veel mogelijk boeken lezen?

Onze kinderen lezen hun boeken sneller uit dan wij ze kunnen aanslepen. Met kerst, met verjaardagen of als verwennerij zijn boeken ons standaardcadeau. Daarnaast gaan we regelmatig naar de bibliotheek om boeken te lenen. Voor volwassenen kost het lidmaatschap 11,5 euro, voor kinderen onder achttien jaar is dat gratis. We zijn ook geabonneerd op Kobo Plus, waarmee we op zes apparaten voor 11,99 euro per maand onbeperkt boeken kunnen lezen uit een selectie van honderdduizenden boeken. Kunnen we zonder Kobo Plus? De e-readers die we hebben, zijn compatibel met Kobo Plus, maar niet met alternatieven als Nextory of Storytel.

Wake-upcall

In maart kwam er 2 euro per maand bij voor het Kobo Plus-abonnement. Een prijsstijging die onder de radar bleef, ondanks de e-mail met de aankondiging die al in januari werd verstuurd. In de vorige aflevering van Financiële fitness maakten we gebruik van een prijsverhoging bij Spotify, om in onze muziek- en tv-streamingdiensten te snoeien en konden we 18,99 euro per maand uitsparen.

Bij elke prijsverhoging moet de klant de afweging maken of de dienst de hogere prijs waard is. “Wij willen jou steeds weer de allerbeste leeservaring bieden, tegen een scherpe prijs. En dat kan alleen door te blijven investeren”, klinkt het bij Kobo Plus. “In de techniek bijvoorbeeld, in de algoritmes die jou aanbevelingen doen en natuurlijk in het steeds weer groeiende aantal titels.” Omdat verschillende apparaten aan één account gekoppeld zijn en synchroniseren, krijgen de volwassenen in ons gezin dezelfde leessuggesties als de kinderen.

Elke maand voegt Kobo Plus naar eigen zeggen 40.000 nieuwe e-boeken toe, tot nu al meer dan 3 miljoen e-boeken.

Gratis voor influencers

In de bibliotheek kunnen volwassenen voor de prijs van een maandabonnement bij Kobo een heel jaar zoveel boeken lezen als ze willen. De meeste bibliotheken hebben ook een ruime verzameling e-boeken, die online uitgeleend kunnen worden, zodat de lezers zich niet eens meer hoeven te verplaatsen.

Als we gratis papieren boeken willen ontvangen, zit er maar één ding op: we moeten boekeninfluencers worden. Volgens ChatGPT is het niet zo moeilijk om te starten als bookstagrammer of booktokker, maar is het wel moeilijker om regelmatig te posten. De app die draait op generatieve kunstmatige intelligentie raadt mij aan hoe dan ook een niche te kiezen. Financiële boeken lijken dan voor de hand te liggen. Alle boeken in de top tien van de financiële bestsellers bij Fnac zijn beschikbaar in onze lokale bibliotheek, een mogelijk vertrekpunt.

Het vraagt natuurlijk ook veel tijd om veel boeken te lezen en ze op hun merites te beoordelen. Vanaf 1.000 à 2.000 volgers zouden deals mogelijk zijn, zoals een gratis recensie-exemplaar in ruil voor een onafhankelijk review. Zo’n groot bereik opbouwen, doet niemand van vandaag op morgen. Voortaan kunt u mij dus vinden op Instagram als Ilseleesteenboek, waar u mijn ongezouten mening over financiële boeken kunt vinden. Daar zullen de nodige hashtags en challenges aan te pas komen, onontbeerlijk om met succes een boekcommunity uit te bouwen, aldus ChatGPT.

Besparing door Kobo Plus-abonnement op te zeggen: 11,99 euro per maand

• Totaal: 11,99 euro per maand

Tussenstand

Voorlopig hebben we 71,8 euro per maand bespaard. Nog 53,2 euro te gaan voor de beoogde 125 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content