Financiële fitness: besparen op een bril of contactlenzen

© Getty Images
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

In deze rubriek gaan we op zoek naar maximale besparingen met minimale inspanningen. Deze week: hoe kan ik zo goedkoop mogelijk contactlenzen of een bril aanschaffen?

Het stoort mij al enkele weken dat ik minder goed zie. Sinds mijn tiende draag ik een bril en sinds mijn zestiende wissel ik die bril af met lenzen. Mijn ogen waren meer dan tien jaar min of meer stabiel, maar het ziet ernaar uit dat ik nu toch een sterkere bril en/of lenzen zou kunnen gebruiken, om bij schemering of ‘s nachts veilig met de auto te rijden bijvoorbeeld. Tijd om werk te maken van een oogmeting.

Waar ik woon, is het niet makkelijk een afspraak te versieren bij een oogarts. De zoekmodule ‘Een zorgverlener zoeken’ van het Riziv levert veertien oogartsen op, van wie drie geconventioneerd zijn en één gedeeltelijk geconventioneerd. Een snelle zoektocht op het internet leert mij dat twee van de drie geconventioneerde oogartsen met pensioen zijn en dat de derde enkel kinderen als patiënt aanneemt. De oogarts die gedeeltelijk geconventioneerd is, blijkt enkel ‘geconventioneerde uren’ aan te bieden op een locatie die meer dan 30 kilometer van mijn woonplaats ligt.

Maanden wachten

Navraag in mijn kennissenkring levert de naam van een betrouwbare en niet al te dure niet-geconventioneerde oogarts op. Wanneer ik een afspraak wil maken, blijkt dat hij zijn privépraktijk sluit, om binnen enkele maanden op een andere, verre locatie bij een groepspraktijk aan te sluiten. Hij neemt voorlopig geen nieuwe afspraken aan en het is niet duidelijk wanneer hij zijn agenda weer zal openzetten. Wanneer ik bij een willekeurige, andere niet-geconventioneerde oogarts een afspraak wil maken, moet ik wachten op een afspraak tot januari 2026. Onderzoek van de consumentenorganisatie Testaankoop leert dat Belgen gemiddeld 131 dagen moeten wachten op een afspraak bij de oogarts, oftewel meer dan vier maanden.

En dus klop ik aan bij de erkende en geconventioneerde opticien in het dorp waar ik woon. Die kan me onmiddellijk ontvangen. “Krijg ik minder terugbetaald van de ziekteverzekering als ik mijn ogen door u laat meten dan wanneer ik naar de oogarts ga?” vraag ik. “Nee”, antwoordt die. Dat blijkt niet te kloppen. Mijn nieuwe bril heeft aan beide kanten glazen met een dioptrie van minstens +/- 6,00 en dan levert een doktersbriefje wel degelijk een hogere terugbetaling op. Volgens de website van het Riziv kan ik met een doktersvoorschrift minstens 82,22 euro per glas terugkrijgen van de ziekteverzekering. Zonder voorschrift is dat 0 euro.

Ook voor lenzen is een stevige terugbetaling mogelijk bij een dioptrie van minstens +/- 6,00, maar niet voor wie zijn lenzen online besteld zoals ik doorgaans doe. Bovendien moet ook hier een doktersvoorschrift en een getuigschrift van aflevering door een erkende opticien opgestuurd worden naar het ziekenfonds. De nieuwe lenzen zijn nog niet besteld en dus moet ik misschien toch maar eerst die afspraak bij de oogarts maken.

Supplementen en remgeld

Mijn ziekenfonds betaalt wel één keer per jaar 40 euro terug voor uitgaven voor een bril of lenzen, zonder doktersvoorschrift. Als ik langer met een slecht zicht had rondgelopen en bij de oogarts was langsgegaan, had ik meer dan 120 euro extra teruggekregen van mijn nieuwe bril. Maar voor de consultatie bij een niet-geconventioneerde oogarts had ik wel een deel uit eigen zak moeten betalen.

In de nomenclatuur van februari 2025 lezen we dat een geaccrediteerde oogarts volgens de conventie 32,85 euro mag aanrekenen. Zonder verhoogde tegemoetkoming betaalt een patiënt 12 euro remgeld. Op de website van DKV, dat aanvullende verzekeringen voor ambulante zorgen verkoopt, staat dat een consultatie voor een oogonderzoek tussen 50 en 100 euro kost. Boven op het remgeld van 12 euro komt dus nog een supplement van 17,15 tot 67,15 euro voor een consultatie bij de oogarts die patiënten niet terugbetaald krijgen.

Hoe ik het ook draai of keer: ik heb nog altijd geld weggegooid door niet langs de oogarts of oftalmoloog te gaan. Hopelijk kan ik even lang verder met mijn nieuwe bril als met mijn vorige, want dan mag ik de kostprijs per maand verwaarloosbaar noemen. Laat ons zeggen: minder dan 1 euro per jaar als ik de kostprijs over tien jaar kan spreiden.

De rekensom van deze aflevering:

• Misgelopen terugbetaling, verminderd met remgeld en supplementen voor consultatie bij oogarts: eenmalig ongeveer 95 euro (voor een bril die hopelijk tien jaar mee kan)
• Totaal: minder dan 1 euro per maand misgelopen, maar toch…

Tussenstand van de ganse reeks:
We behouden de vorige tussenstand: we hebben 101,33 euro per maand bespaard. Nog 23,67 euro te gaan om de beoogde 125 euro te halen.

Partner Content