Telenet trekt de prijzen op: knippen we de kabel, of niet?

TV-kijken. Ook televisieabonnementen verdienen aandacht voor financiële fitness. © Getty Images
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

In mei moesten we plots meer betalen voor internet en televisie. Bij elke prijsstijging vragen we ons af of we niet te veel betalen. Deze week roepen we de hulp in van de collega’s van Datanews.

De telecomwaakhond BIPT berekende dat bepaalde telecomgebruikers tot 633 euro per jaar kunnen besparen. Met zo’n besparing zou mijn maandelijkse doel van financiële fitness in één klap bereikt zijn.

Onze puberzoon heeft een abonnement voor zijn smartphone bij de prijsbreker DIGI. Dat kost ons elke maand 5 euro. Goedkoper kan niet. Hoewel DIGI een goede prijszetting heeft, zou Datanews-collega Pieterjan Van Leemputten zelf niet overschakelen, omdat die provider nog geen 5G aanbiedt. “Behalve DIGI is er nog Hey!, het B-merk van Orange dat zijn prijs vrij laag zet”, zegt hij.

Van Leemputten geeft nog een besparingstip voor smartphonegebruikers. “Hou je verbruik wat in de gaten. Abonnementen krijgen soms een kleine upgrade van bijvoorbeeld 10 naar 20 gigabyte aan data. Als je maar 10 gigabyte gebruikt, is het goedkopere abonnement interessanter. De vergelijker www.bestetarief.be van BIPT is een neutrale informatiebron.”

Vast internet en televisie

Mijn man en ik hebben een smartphone met abonnement via ons werk. Daar valt weinig op af te dingen. Voor internet en televisie zijn we klant bij Telenet en betaalden we deze maand 79,01 euro, in plaats van 76,79 euro in april, wat ook al best veel was. Een vaste telefoon hebben we nooit gehad. We betalen ook 6 euro voor de huur van twee pods, die ervoor zorgen dat er in het hele huis wifi is. We wonen in een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning en zonder versterking raakt het wifi-signaal niet door de isolatie.

“Telenet en Proximus zijn doorgaans de duurste vogels voor vast internet”, zegt Van Leemputten. “Orange gebruikt het netwerk van Telenet. Wie bij Proximus zit, kan Scarlet of Mobile Vikings overwegen. Die laatste twee gebruiken het vaste en mobiele netwerk van Proximus.” Voor vast internet geeft de journalist van Datanews dezelfde tip als voor het mobiele internet: controleer uw verbruik! Bovendien is supersnel internet van 1 gigabyte per seconde voor de meeste gezinnen niet nodig.

Wij zijn, als stevige internetgebruikers, overgestapt naar het dure internetabonnement met ‘onbeperkt surfen’, omdat we regelmatig een melding kregen dat we aan onze limiet zaten en internet nodig hebben om thuis te werken.

Behalve overstappen naar een goedkopere internetprovider is nog een besparing denkbaar: het knippen van de kabel. Wij kijken nog maar heel weinig televisie. Het tv-programma De Mol is zowat de enige uitzondering op die regel. “Cord cutting is in mijn ervaring de beste manier om de factuur meteen een stuk te verlagen”, stelt ook Van Leemputten. “Ik heb dat twee à drie jaar geleden gedaan. Dat is even wennen, omdat je manier van kijken verandert. Vaak kun je online kijken, via je smart-tv of chromecast of mediaspeler met ingebouwde chromecast-functie. Zeker nu ook Play een eigen app heeft, kom je niets tekort als Vlaamse kijker.”

De besparing is minder groot dan gehoopt, want Telenet rekent voor All Internet zonder televisie 65,10 euro per maand aan. We kunnen altijd nog eens op een later moment bekijken of een andere telecomprovider een optie is, maar voorlopig besparen we onszelf nog het gedoe om van internetleverancier te veranderen.

• Besparing door stopzetting van televisie-abonnement: 13,91 euro per maand
• Totaal: 13,91 euro per maand

Tussenstand

Voorlopig hebben we 94,08 euro per maand bespaard. Nog 30,92 euro te gaan voor de beoogde 125 euro.

Partner Content