Financiële fitness met Trends: Elektrische wagen is onze grootste energievreter


Deze 40-plusser gaat op zoek naar 125 euro per maand. Met kleine inspanningen kunt u grote besparingen realiseren op het gezinsbudget. Deze week nemen we in financieel fitnessen met Trends onze veel te hoge elektriciteitsfactuur onder de loep.
Sinds enkele maanden heeft mijn man een hybride bedrijfswagen. Hij gaat elke dag naar kantoor en komt vrij laat thuis. Wij hebben zonnepanelen, maar die wekken wanneer hij wil laden geen energie meer op. In de wintermaanden was er overdag weinig zonneproductie en maakte het niet zoveel uit wanneer de autobatterij werd opgeladen. De laatste weken is dat anders. We hebben te veel zonnestroom. Vorige week hebben we maar 23 procent van de zelf opgewekte stroom zelf verbruikt. In maart was dat 36 procent, in februari 62 procent en in januari 81 procent. We doen nochtans ons best om de wasmachine op de middag te laten draaien en ook de vaatwasmachine zo te programmeren dat die een paar uur na het ontbijt in gang schiet.
Reëel verbruik
Sinds de mogelijkheid door de wetgever is gecreëerd, rekenen wij elke maand ons reële verbruik af met de energieleverancier. Bij de grote leveranciers met meer dan 200.000 klanten kan dat in Vlaanderen sinds 1 april 2022, bij de andere leveranciers sinds 1 januari 2024. U moet daarvoor een digitale meter hebben.
In de wintermaanden betalen we honderden euro’s voor elektriciteit, in de zomermaanden tientallen. We komen niet voor grote verassingen te staan bij de jaarafrekening, wat met voorschotfacturen soms wel voorkomt. Door die maandafrekening kennen we ook de gemiddelde prijs die we voor één kWh betaalden in februari.
‘De wasmachine of de vaatwasmachine overdag laten draaien, levert minder winst op. Reken op een verhoging van je zelfverbruik met 1 procent per toestel’
Jordi Van Paemel, Test-Aankoop
Vergoeding van werkgever
In het eerste kwartaal van dit jaar mochten werkgevers hun werknemers vergoeden voor het thuis opladen van hun bedrijfswagen tegen een forfaitair tarief van 0,2822 euro per kWh. In het tweede kwartaal stijgt dat tarief naar 0,3194 euro per kWh in Vlaanderen. Die forfaits zijn de maxima. De werkgever is niet verplicht die te betalen.
De gemiddelde prijs die wij betaalden voor elektriciteit lag in februari hoger dan de vergoeding die de werkgever van mijn man betaalde. Het verschil bedraagt ongeveer 0,5 cent per kWh, goed voor 2,14 euro per maand. Stel dat mijn man één keer per maand op een zonnige dag kan thuiswerken, dan zou hij zijn auto die dag kunnen opladen met onze eigen zonnestroom. We zouden dan dezelfde vergoeding als altijd krijgen. Alleen heeft die stroom ons dan niets gekost. Een laadbeurt van 10 kWh zou ons ongeveer 3,25 euro opleveren.
We legden onze bevindingen voor aan Jordi Van Paemel, de energiespecialist van Test-Aankoop. “De besparing zal een klein beetje lager uitvallen, omdat je voor de stroom die je zelf hebt verbruikt geen terugleververgoeding meer ontvangt. Maar injectie wordt steeds minder waard. Voor 10 kWh kom je misschien aan een ‘gemiste’ terugleververgoeding van 0,30 euro. Inzetten op zelfverbruik is de belangrijkste boodschap. Behalve een elektrische wagen kan ook een warmtepomp of een elektrisch boiler helpen. De wasmachine of de vaatwasmachine overdag laten draaien, levert minder op. Reken op een verhoging van je zelfverbruik met 1 procent per huishoudtoestel.”
• Besparing door één keer minder op netstroom te laden: 3,25 euro
• Gemiste terugleververgoeding: 0,30 euro
• Inkomsten door één keer per maand op zonnestroom te laden: 3,20 euro
• Totaal: 6,15 euro/maand
Tussenstand
Voorlopig hebben we 37,32 euro per maand bespaard. Nog 87,68 euro te gaan voor de beoogde 125 euro.
Beluister ook wekelijks op zaterdag de rubriek Financiële Fitness in onze dagelijkse podcast Z 7 op 7
Lees ook: deze 40-plusser gaat op zoek naar 125 euro per maand
Financieel fitnessen met Trends
Financieel fitnessen met Trends, waar we mt minimale inspanningen maximale besparingen op het gezinsbudget realiseren. Redacteur Ilse De Witte test voor u uit hoeveel zij kan besparen door één uur per week met haar persoonlijke financiën bezig te zijn. Leer van haar fouten. Profiteer van haar research. Hier vindt u alle artikels bij elkaar gebundeld.
Stuur uw vragen en/of beste besparingstips door via dit formulier.
Financiële fitness
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier