De vraag naar tweedehandse elektrische wagens stijgt, maar de prijs daalt. Vincent Hancart van AutoScout24 en Bart Massin van EV Belgium vertellen wat er aan de hand is. “Mensen vrezen dat de wagen die ze vandaag kopen binnen enkele jaren verouderd zal zijn, net zoals een smartphone.”
Een tweedehandse elektrische auto is in België nog nooit zo goedkoop geweest. Gemiddeld liggen de prijzen bijna 12 procent lager dan vorig jaar. Volgens AutoScout24, de grootste online-automarkt in Europa, wijst dat op een bredere marktcorrectie. Vincent Hancart, de CEO van AutoScout24 Belgium, licht toe: “Hoewel amper 3,9 procent van het aantal verkochte voertuigen op de tweedehandsmarkt elektrisch is, maken ze inmiddels al 5,8 procent van het totale aanbod uit. Bij professionele dealers is dat zelfs 7,8 procent. Het aanbod groeit sneller dan de vraag, wat de prijzen drukt.”
Dat merkt ook EV Belgium, de sectorfederatie voor elektrische mobiliteit. “Er komen simpelweg meer tweedehandse elektrische auto’s op de markt dan ooit tevoren”, verklaart voorzitter Bart Massin. “Dat is logisch: de meeste elektrische wagens die we nu tweedehands verkopen, zijn vijf jaar geleden als leasewagen ingeschreven. En dat waren er toen heel wat. Bovendien komt er ook extra aanbod uit het buitenland.”
De gemiddelde prijs voor de totale Belgische markt van tweedehandswagens daalde licht met 1,2 procent. Maar voor tweedehands elektrische auto’s is de daling opvallend sterker: bijna 12 procent. “Dat komt doordat de markt voor elektrische voertuigen veel breder is geworden”, aldus Hancart. “Enkele jaren geleden had je Tesla en Renault Zoe, nu zijn er tientallen modellen beschikbaar. Die grotere keuze en concurrentie zorgen voor een prijsdaling.”
‘Je kunt vandaag nog altijd een dieselwagen kopen tegen ongeveer dezelfde fiscale voorwaarden als tien jaar geleden’
Particuliere kopers blijven achter
Hoewel elektrische voertuigen 35 procent van de nieuwverkoop uitmaken, blijft het aandeel van particuliere kopers laag: slechts 13,9 procent. “Voor veel mensen zijn elektrische wagens nog altijd te duur ten opzichte van vergelijkbare modellen met een verbrandingsmotor. Bovendien zijn er praktische bezorgdheden, zoals laadmogelijkheden thuis en onvoldoende autonomie”, zegt Hancart.
Daarnaast speelt onzekerheid over de technologische evolutie een rol. “Veel mensen vrezen dat de wagen die ze vandaag kopen over enkele jaren verouderd zal zijn, net zoals bij een smartphone. En van merken als Tesla weet je niet of de prijs niet binnenkort nog eens met duizenden euro’s zakt. Die prijsvolatiliteit maakt het moeilijk om een goed geïnformeerde beslissing te nemen.”
Wantrouwen elimineren
Volgens AutoScout24 is transparantie een van de sleutels om het vertrouwen van de consument te winnen. “Wij zorgen ervoor dat kopers wagens kunnen vergelijken op basis van de prijs, de autonomie en de batterijcapaciteit. Ook de CarPass met een kilometerhistoriek helpt daarbij. Maar er is nog werk aan de winkel”, zegt Hancart. “Vooral voor de batterijgezondheid ontbreekt het aan standaarden. Een onafhankelijke diagnose van de batterij moet voor een tweedehandse elektrische auto vanzelfsprekend worden.”
De vrees om een tweedehandse elektrische auto te kopen met een slechte batterij is begrijpelijk, maar onterecht, zegt Bart Massin. “Technisch gezien zijn elektrische auto’s na 150.000 km nog maar 10 à 20 procent van hun levensduur kwijt. Voor een klassieke diesel- of benzinewagen is dan al 60 à 70 procent.” Onderzoek van onder andere de VUB toont ook aan dat batterijen na vijf à zes jaar nog meer dan 90 procent van hun capaciteit behouden. “Mensen denken nog te vaak in termen van klassieke auto’s: 200.000 kilometer? Dan is hij afgeschreven. De batterijen van een elektrische wagen kunnen tot 900.000 kilometer mee.”
Gezondheid van de batterij
De gezondheid van de batterij van een elektrische wagen integreren in de CarPass is meer dan welkom, klinkt het bij Vincent Hancart. Maar dat blijkt in de praktijk geen vanzelfsprekendheid. Bart Massin: “Een objectief bewijs op papier, zoals een keuring met batterijcertificaat, bestaat voorlopig niet. We pleiten al langer voor een soort batterijgezondheidscertificaat bij tweedehandsverkoop, vergelijkbaar met een CarPass.”
“Dat zou het vertrouwen een enorme boost geven. Maar het is technisch niet eenvoudig. Een echte batterijtest vergt tijd en energie: je moet laden, ontladen, meten. Dat kan niet zomaar tijdens een snelle keuring. Maar zolang die objectieve gegevens ontbreken, blijven veel kopers twijfelen, en blijven goede elektrische auto’s onder hun waarde verkocht worden.”
‘Voor veel particulieren zijn elektrische wagens nog altijd te duur ten opzichte van vergelijkbare modellen met een verbrandingsmotor’
Uitdagingen
Voor de rest van 2025 verwacht AutoScout24 een verdere toename van het aandeel elektrische voertuigen op de tweedehandsmarkt. “We gaan allicht richting 10 procent tegen midden volgend jaar”, voorspelt Hancart. “Maar dat vereist ook extra inspanningen van de constructeurs en de dealers. Zij moeten het vertrouwen van de consument winnen met garanties, batterijdiagnoses en transparantie. Zo niet, riskeren ze zware verliezen wanneer de wagens met leasecontracten terugkeren.”
Toch blijft de realiteit voorlopig klassiek: benzine- en dieselwagens maken samen nog altijd meer dan 85 procent van de tweedehandsmarkt uit. Elektrificatie komt op gang, maar de Belgische consument kiest voorlopig nog voor de vertrouwde verbrandingsmotor. “Elektrische wagens zijn de toekomst”, benadrukt Hancart. “Maar om die toekomst dichterbij te brengen, moeten we nu de struikelblokken aanpakken.”
Ook het gebrek aan een ondersteunend beleid helpt niet. “We zien geen duidelijke fiscale stimulansen voor particuliere kopers van elektrische wagens. Geen vergroening, geen verstrenging van de regels, geen signaal dat diesel of benzine ontmoedigd wordt”, aldus Massin. “België blijft hangen in oude gewoontes: je kunt nog altijd een dieselwagen kopen tegen ongeveer dezelfde fiscale voorwaarden als tien jaar geleden.”
Volgens EV Belgium is het hoog tijd voor een gecoördineerde aanpak. “We hebben nood aan duidelijke communicatie van de overheid”, besluit Massin. “De mensen moeten weten dat een elektrische auto technisch veel beter is en slechts de helft kost per gereden kilometer. En een fiscaal beleid is vaak de beste vorm van communicatie: als je de regels aanpast, volgt het gedrag vanzelf. We verwachten actie van de overheid.”