CEO van Goudwisselkantoor: ‘Belg bezit twee keer zoveel goud als Nederlander’

Johan de Ruiter toont een collectie beleggingsmunten. © Goudwisselkantoor
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

“In de jaren 80 van de vorige eeuw was goud helemaal in bij beleggers. In de jaren 90 vertelden de banken hun klanten dat ze hun geld beter in fondsen met aandelen of obligaties konden stoppen. Sinds de bankencrisis in 2008 is de mening van beleggers over goud weer helemaal gedraaid”, zegt Johan de Ruiter van Goudwisselkantoor.

“Je kunt aan beleggers ook niet uitleggen waarom goud niet waardevol zou zijn als de centrale banken wereldwijd wel nog goud blijven inslaan. De Chinese centrale bank kocht in mei voor het eerst in achttien maanden geen goud, maar dat lijkt slechts een tijdelijke opschorting, want het land wil zijn afhankelijkheid van de dollar afbouwen. Deze week nog gaf De Nederlandsche Bank inkijk aan journalisten in de kluizen waar ze het goud bewaart, om te tonen hoe stabiel en sterk de centrale bank staat. De sfeer is volledig omgeslagen. Er zijn vandaag zelfs pensioenfondsen die in goud beleggen.”

Goudwisselkantoor is een Nederlands familiebedrijf dat sinds 2015 kantoren in België opent en sinds kort ook in Duitsland. De vader van Johan de Ruiter richtte het op in 1984. Zijn vijf zonen zijn allemaal actief in het bedrijf. “Het was een beetje zoeken naar de juiste rol voor iedereen, maar we komen goed overeen.” Johan de Ruiter is CEO, zijn broer Erik is financieel directeur en de operationeel directeur is helemaal geen lid van de familie. Goudwisselkantoor opende onlangs zijn 50ste kantoor in België, in Overijse, en dat was meteen ook het 150ste kantoor. “Elke twee weken openen we wel ergens een kantoor. We hebben daar een vaste workflow voor. We kijken naar Luxemburg en naar twee andere landen, om eventueel voorbereidingen te beginnen treffen voor een vergunning, want dat vergt veel tijd. Maar in Duitsland, een land met 80 miljoen inwoners, hebben we ook nog veel groeipotentieel.”

Er zijn ook verschillen tussen die landen. In België mogen handelaars sinds een maand de klanten geen cash meer uitbetalen voor het goud dat ze willen verkopen. In Nederland en in Duitsland kan dat wel nog tot een plafond. De klanten mogen in België wel nog cash betalen voor goud, maar slechts tot 3.000 euro. Ook die limiet is soepeler in Nederland en in Duitsland. De regelgeving rond cash wordt almaar strenger in de strijd tegen het witwassen van zwart en crimineel geld. “Het is alleen vreemd dat er binnen Europa verschillende regels in verschillende landen gelden. Wij zullen de klanten nooit aanmoedigen om naar een ander land te gaan om de regels te omzeilen, maar de nationale regels zijn natuurlijk gemakkelijk te omzeilen, vooral in de grensgebieden.”

Belgen zijn rijk

De Belgische markt is interessant voor Goudwisselkantoor om verschillende redenen. “De Belgische particulieren hebben zeker twee keer meer goud in de kast dan de Nederlanders”, stelt de Ruiter. “Belgen bouwen wel graag eerst een relatie op vooraleer ze een deal met je willen sluiten. Nederlanders zijn directer. Als een Belg met 1 kilo goud komt die hij wil verkopen, dan zal ik voorzichtig polsen wanneer hij of zij met de tweede kilo komt. Een Nederlander komt met 1 kilo en daar blijft het dan bij”, lacht De Ruiter. “De landelijke dekking zorgt voor meer naamsbekendheid en werkt als een vliegwiel. We zijn nu aan het bekijken in welke plaatsen in België met veel inwoners we nog een tweede vestiging kunnen openen en in welke gemeenten we nog niet aanwezig zijn om daar nog kantoren te openen.”

Je weet wat ze zeggen: in België zijn de burgers rijk en in Nederland is de staat rijk.

Waarom Belgen meer goud bezitten? “Ik denk dat het onder meer te maken heeft met de devaluatie van de Belgische frank in de jaren 80 van de vorige eeuw. Daardoor zijn Belgen meer dan Nederlanders geconfronteerd met geldontwaarding. De Nederlandse gulden was min of meer vastgeklonken aan de Duitse mark. In 2008 zijn er enkele grote Belgische banken in de problemen gekomen. Door een stukje van hun geld in goud te investeren, bouwen klanten zekerheid in. Als de bank omver valt, dan hebben ze nog het goud in hun kluis. Je weet wat ze zeggen: in België zijn de burgers rijk en in Nederland is de staat rijk.”

Belgen verkopen de helft meer goud

Door de sterke stijging van de goudprijs in de eerste vier maanden van 2024 werden veel mensen getriggerd om hun goud te verkopen. In mei ging de goudprijs boven 2.400 dollar per ounce en sindsdien schommelt die tussen 2.300 en 2.400 dollar. De goudprijs in euro schurkt tegen 2.200 euro per ounce aan, ongeveer 70.000 euro per kilo. “Wie een goudbaar van 1 kilogram, of zelfs een plaatje van 100 gram bezit, kan daar vandaag een mooi bedrag voor krijgen, waarmee je op vakantie kan gaan bijvoorbeeld. Mensen hebben misschien al jaren gouden juwelen liggen en zien nu hun kans schoon om die tegen een mooie prijs te verkopen en het geld te verdelen tussen de kinderen en kleinkinderen.”

De meeste van onze klanten zijn bezig met hun vermogen voor de lange termijn, en niet met rendement op de korte termijn.

In de eerste helft van 2024 stelde Goudwisselkantoor vast dat er 47 procent meer transacties plaatsvonden dan in dezelfde periode vorig jaar. “Wij kopen en verkopen”, voegt De Ruiter toe. In het tweede kwartaal lag het aantal inkooptransacties over alle vestigingen heen de helft hoger (49,5%) dan in het tweede kwartaal van 2023. Over de Belgische vestigingen lag het aantal inkopen zelfs 52,8 procent hoger. Ook zilver werd de afgelopen maanden vaker te koop aangeboden door Belgische particulieren (+42,3%).

Goudwisselkantoor stelt ook vast dat steeds meer mensen kleine plaatjes goud of zilver van 50 of 100 gram kopen om flexibeler te kunnen kopen en verkopen. “Aan de kleinere producten is meer maakloon, maar in principe krijg je dat bij de verkoop er ook weer uit. De meeste van onze klanten zijn bezig met hun vermogen voor de lange termijn, en niet met rendement op de korte termijn. Al is er ook een mooi rendement, want de voorbije 20 jaar is de goudprijs gemiddeld 8 à 9 procent per jaar gestegen. De goudprijs heeft de inflatie over die periode bijgehouden.”

Tastbaar en voelbaar

Er zijn ook een aantal evoluties die maken dat mensen weer meer goud willen bezitten. De Ruiter: “Hoe meer onzekerheid in de wereld, hoe meer oorlogen, geopolitieke conflicten, enzovoort, hoe meer mensen goud willen hebben. De energiecrisis en de hoge inflatie zorgden in 2022 voor een toeloop op de webshop van Goudwisselkantoor, waar gouden en zilveren beleggingsmunten en baren worden gekocht. De shop verkocht in de periode april-juni ongeveer 4 procent meer beleggingsproducten dan in dezelfde periode vorig jaar.”

De Ruiter: “We hebben zo’n beetje de plaats ingenomen van banken, die geen goud en geen contant geld meer willen verkopen aan de klanten. Wij doen alles wat tastbaar en voelbaar is. Behalve goud verhandelen we ook valuta. We hebben slechts kleine voorraden in onze kantoren omwille van de veiligheid, maar je kunt voor grotere bedragen online reserveren en afhalen in de kantoren. Het verdienmodel is ingewikkeld en je moet inzetten op veiligheid en training van het personeel. De marges zijn klein en de risico’s zijn groot. Er zijn door de digitalisering veel minder mensen dan vroeger die contant dollars of andere munten in hun hand willen om op reis te gaan bijvoorbeeld. Maar we hebben de voorbije decennia een groter marktaandeel verworven in die kleinere markt.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content