Beursblog: de bitcoin is geen belegging, maar de blockchain is een blijver
De hype rond de bitcoin krijgt extra momentum nu Trump zijn schouders onder de cryptosector zet. Leuk voor alle cryptospeculanten, maar met beleggen heeft het niets te maken.
Groot nieuws vorige week, ’s Werelds grootste en bekendste cryptomunt, de bitcoin, ging door de magische grens van 100.000 dollar. Mensen die vijf jaar geleden bitcoins kochten, kijken nu tegen een rendement aan van meer dan 1.200 procent. Alle andere activaklassen vallen daartegen in het niet.
Met dat belangrijk verschil dat de bitcoin geen belegging of investering is, wat overtuigde cryptokevers daar ook over mogen beweren. Een essentieel onderdeel van een belegging is dat die, het liefst nu al maar zeker in de toekomst, kasstromen genereert die je vervolgens naar vandaag verrekent om er bij benadering een waarde op te kleven. De waarde van een stuk vastgoed zit in de (potentiële) huurinkomsten, de waarde van een obligatie zit in de coupon en de waarde van een aandeel zit in de winstuitkering en de huidige of toekomstige vrije kasstroom.
Niets van dat bij cryptomunten. De prijs van de bitcoin, niet de waarde, wordt bepaald door miljoenen gelukzoekers die er op los speculeren. Cryptomarkten gelijken in dat opzicht nog het meeste op grondstoffen- en edelmetaalmarkten. Die worden ook bestierd door speculanten en zijn een pak volatieler dan obligatie- of aandelenmarkten, met dat verschil dat de handel in grondstoffen en edelmetalen al eeuwenlang bestaat.
Een economie gestoeld op de bitcoin is een economie gedoemd om volledig stil te vallen.
Over markten gesproken, de totale marktwaarde van de bitcoin en andere cryptomunten wereldwijd is zo goed als verwaarloosbaar tegenover de waarde van andere financiële markten. Dat verklaart meteen de extreme volatiliteit op cryptomarkten. Het gaat om een pak meer volk op een zeer kleine markt. Daar waar de handel in grondstoffen een spel is tussen een select groepje experts en ervaren traders, is de cryptohandel het speelterrein van de eerste de beste avonturier met een smartphone, van mijn kapper tot mijn tienerbuurjongen.
En dat de bitcoin de basis kan zijn voor het wereldwijde monetaire systeem, een droom die rabiate cryptoadepten voorspiegelen, daar kan ik helemaal niet bij. Het gaat uiteindelijk om een digitale munt waarvan er maar maximaal 21 miljoen van zullen bestaan. Hoe kan dat de ruggengraat zijn van een geldstelsel? Hoe zullen mensen ooit de prikker voelen om hun bitcoins uit te geven als ze weten dat de hoeveelheid ervan beperkt zal blijven en dat de bitcoins die ze vandaag hebben door dat beperkte aanbod morgen waarschijnlijk meer waard zijn? De voormalige Amerikaanse president Richard Nixon haalde het Amerikaanse monetaire systeem en in zijn zog dat van de rest van de wereld niet voor niets van de goudstandaard. Een economie gestoeld op de bitcoin is een economie gedoemd om volledig stil te vallen.
Illegale activiteiten
Tot daar het cryptobashen. Die sector wordt soms onterecht overladen met zonden die hij niet begaat. Zoals de absolute drogredenering van sceptici dat alleen maar criminelen profiteren van crypto. Daarmee tonen ze alleen maar dat ze er niets van snappen. De blockchaintechnologie onderliggend aan crypto maakt het immers mogelijk alle cryptostromen te traceren en degene die gelinkt kunnen worden aan illegale activiteiten aan te stippen.
Van het totale volume aan cryptotransacties in 2023 is 0,34 procent te linken aan criminele activiteiten. In het reguliere financiële systeem is naar schatting 5 tot 15 procent van alle financiële transacties te linken aan zaken die het daglicht niet mogen zien.
De meeste waarde in het hele cryptoverhaal ligt dan ook in de onderliggende blockchaintechnologie. Die biedt in bepaalde sectoren en contexten, zoals logistiek, gegevensbeheer en financiële transacties, een aantrekkelijk alternatief voor de manier waarop die zaken nu verlopen. De waarde van cryptomunten zal daarmee meer afhangen van welk type blockchain voor al die situaties het meest gebruikt zal worden en hoe groot het netwerkeffect daarrond zal zijn.
De beursblog van Trends
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier