Beursblog: dit zeggen de beurshuizen over Liberation Day


Trump lijkt nu echt de wereldhandel op zijn kop te zetten. Wat zeiden voorname beurshuizen en commentatoren er de afgelopen dagen over?
Bij elke financieel-economische gebeurtenis die de beurzen doet daveren, zoals Trumps Liberation Day vorige week, halen commentatoren sterke taal boven: “nooit gezien”, “nog nooit meegemaakt”, “de wereld is voorgoed veranderd” enzovoort.
Toegegeven, de schok lijkt wel heel erg hoog deze keer.

Meestal blijkt achteraf, na enkele weken of maanden, dat wereldveranderende aardschokken nogal meevallen. In het heetst van de strijd van de eerste weken is iedereen te opgenaaid om er met enige rust en helikopterperspectief naar te kijken.
Voorlopig is het alleen nog maar ernst, onrust en hier en daar toch al een beetje optimisme waarmee strategen, economen en commentatoren naar de Amerikaanse invoertarieven kijken. Hieronder een bloemlezing.
De strategen van Saxo Bank kwamen op het idee ChatGPT te vragen over hoe een economie in volle bloei, zoals de Amerikaanse de afgelopen jaren, in een recessie te storten. De AI-bot kwam op de proppen met een draaiboek van vijf stappen: “Begin een handelsoorlog met voorname handelspartners, trek de rentes abrupt op, verlaag drastisch de overheidsuitgaven, vernietig het vertrouwen van bedrijven en consumenten, schep geopolitieke chaos.”
De hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, Koen De Leus, geeft er een positieve draai aan. “Het belangrijkste slachtoffer van deze handelsoorlog worden evenwel de Verenigde Staten zelf. En in het proces doen ze aan MEGA (Make Europe Great Again)”, schreef hij op sociale media, met een strijdvaardig vuistje ernaast.
Alle strategen verwachten – o verrassing – heel veel schommelingen en onzekerheid op de beurzen de komende weken. Om je daartegen in te dekken schuiven ze goud en langlopende overheidsobligaties naar voren. De strategen van Deutsche Bank denken dat de huidige terugval een kans biedt om tegen interessante koersen in te stappen in Amerikaanse groei- en techaandelen. In Europa zien ze vooral heil in banken, verzekeraars en industriële spelers.
Bij Amundi kijken ze ernaar als naar de resultatenrapportering van een beursbedrijf: “Trump heeft op het gebied van importheffingen boven de verwachtingen gepresteerd.” En dan nemen ze gek genoeg de MAGA-woordenschat over: “Het is een grote stap richting de ‘ontgifting’ van het bestaande handelsregime.” En dan zeggen dat er geen ironie verloren gegaan is aan strategen.
Schroders houdt het kort en bondig: “Liberation Day: inflatie omhoog, groei omlaag – en een vette kwak onzekerheid erbovenop”. Volgens de grafiek die ze erbij voegen, komt Europa er al bij al nog oké vanaf.

Bij sommige commentatoren roept de tarieventsunami van Trump en zijn wens om daarmee productie naar de Verenigde Staten te halen alleen maar vragen op, zoals bij Joe Weisenthal van Bloomberg. “Staan er dan honderdduizenden Amerikanen te popelen om te werken in sneaker- en T-shirtfabrieken tegen de lonen die sneaker- en T-shirtfabrieken betalen? Zijn er mensen die staan te popelen om te gaan werken in een sneakerfabriek voor een ‘degelijk’ loon? (…) Zo niet, wat wil deze administratie dan bereiken?” schrijft hij.
De econoom en historicus Adam Tooze laat in een grafiek dan weer zien hoezeer een van de meest iconische Amerikaanse merken afhankelijk is van goedkope Aziatische handenarbeid.

Zijn Bloomberg-collega, de onnavolgbare Matt Levine, schrijft dan weer hoe ondergetekende zich voelt: “Ik wil niet schrijven over de importheffingen, want er is een vrij overweldigende consensus dat ze slecht zijn en die consensus lijkt mij het bij het rechte eind te hebben, dus wat kan ik nog toevoegen?”
De beursblog van Trends
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier