Belgisch begrotingstekort bedraagt 3,9 procent
Het tekort op de federale begroting is vorig jaar opgelopen tot 3,9 procent van het Belgische bruto binnenlands product (bbp) tegenover 3,7 procent een jaar eerder. Dat blijkt uit definitieve cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat.
Het tekort op de federale begroting is vorig jaar opgelopen tot 3,9 procent van het Belgische bruto binnenlands product (bbp) tegenover 3,7 procent een jaar eerder.
Dat het tekort hoger zou uitkomen dan de 2,8 procent die België opgelegd kreeg door Europa was al langer duidelijk. Vorige maand besliste Eurostat namelijk dat de kapitaalinjectie van 2,9 miljard euro in Dexia bij de begroting 2012 moest worden geteld. Dat zou het tekort doen oplopen met 0,8 procentpunt, tot ongeveer 3,7 procent van het bbp, luidde het toen.
Maar het is met 3,9 procent dus meer geworden, wat dan weer in de lijn ligt met de cijfers van het Planbureau. Het Planburea hield rekening met een begrotingstekort van 3,1 procent , Dexia niet meegerekend.
Of er al dan niet een boete volgt doordat het begrotingstekort boven de 3 procent ligt, wordt pas in mei beslist.
Intussen mikt de Belgische regering voor dit jaar op een nominaal tekort van ongeveer 2,4 procent. België kreeg van de Europese Commissie de toestemming om van haar uitgestippelde begrotingstekort – van 2,15 procent – af te wijken.
De Belgische staatsschuld klokte volgens de berekeningen van Eurostat op 31 december 2012 af op 99,6 procent van het bbp.
Het gemiddelde begrotingstekort in de eurozone bedroeg in 2012 3,7 procent tegenover 4,2 procent een jaar eerder. In de volledige Europese Unie (EU) daalde het gemiddelde begrotingstekort van 4,4 procent tot 4 procent. (Belga/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier