België heeft Poetin niet nodig voor aardgas

© Morgan Stanley
Kevin Van der Auwera Coördinatie Trends.be

België is als enige land in West-Europa niet rechtstreeks afhankelijk van Gazprom voor de invoer van aardgas. Dat betekent echter niet dat België buiten schot blijft als de toevoer van Rusland naar Europa zou stokken.

België is als enige land in West-Europa niet rechtstreeks afhankelijk van het Russische staatsbedrijf Gazprom voor de invoer van aardgas. Dat betekent echter niet dat ons land buiten schot blijft als de toevoer van Rusland naar Europa zou stokken.
Een belangrijk economisch aspect van het Oekraïens-Russische conflict is de mate waarin een groot deel van Europa afhankelijk is van Rusland voor de invoer van aardgas.

De Europese Raad van Regeringsleiders bespreekt vandaag mogelijke economische sancties tegen Rusland wegens de bezetting van het Oekraïense schiereiland Krim. Niet alle landen zitten echter op dezelfde golflengte. Vooral Oost-Europese landen willen harde economische sancties, terwijl landen als Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland daar niet voor te vinden zijn gezien hun grote economische belangen als handelspartner van Rusland. Een derde van het aardgas dat Europa importeert komt immers uit Rusland, vooral van gasgigant Gazprom. Het zou voor vele lidstaten een economische ramp zijn als Rusland de gaskraan dichtdraait.

Gazprom

België is het enige land in West-Europa dat zo goed als niet rechtstreeks afhankelijk is van Gazprom voor de invoer van aardgas, zo blijkt ook uit bovenstaande grafiek van zakenbank Morgan Stanley. Ons land haalt zijn gas vooral uit Nederland, Noorwegen en Qatar. Slechts de 7 procent van ons gas dat via Duitsland binnenkomt, is hoofdzakelijk van oorsprong Russisch.

Ter vergelijking: Nederland en Zwitserland zijn de overige twee landen die voor minder dan 10 procent afhankelijk zijn van Gazprom voor de invoer van gas. Onder andere Oostenrijk, Polen en Griekenland hangen voor meer dan twee derde af van Gazprom.

‘Wel is België bijzonder goed verweven in het Europese gasnetwerk,’ zegt energiespecialist Luc Huysmans van Trends. ‘Met 18 interconnectiepunten (grensoverschrijdende gasverbindingen) speelde ons land tijdens de vorige Oekraïnecrisis, in 2009, een niet onbelangrijke rol in de gasbevoorrading van Duitsland.’

Europees prijsniveau

Een en ander betekent echter niet dat België buiten schot blijft als de aardgastoevoer van Rusland naar Europa zou stokken. ‘De Belgische aardgasmarkt is ingebed in een grotere Europese aardgasmarkt, en het is op dat Europese niveau dat onze prijs en bevoorradingszekerheid bepaald wordt,’ legt Trends-hoofdredacteur Daan Killemaes uit.

‘Als dus de gaskraan naar Europa dicht gaat, zal dit ook de Belgische aardgasprijzen naar omhoog jagen, en de bevoorradingszekerheid onder druk zetten, ook al hebben de Belgische importeurs van aardgas langetermijncontracten afgesloten met hun leveranciers. Een deel van onze bevoorrading wordt echter op de spotmarkt gekocht, en bij een schaarste aan aardgas zullen alle landen stevig doorbieden op deze aanvoerbronnen op korte termijn.’

‘Ook wij zullen het dus voelen als Poetin de gaskraan dicht draait. Toch is de kans daarop klein, omdat Rusland de inkomsten uit de verkoop van aardgas heel hard nodig heeft.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content