Roeland Byl
‘Belgen hebben de neiging de geboorte te medicaliseren’
De wereld leeft van symbolen. Ze zetten mentaliteitsveranderingen in gang. Dat de fotoshoot met de nieuwe boreling in de Britse koninklijke familie samenvalt met het bericht dat de ziekenhuizen in ons land worden bestraft als ze jonge moeders na een bevalling te lang in het ziekenhuis houden, is dan ook geen toeval.
Gemiddeld blijven Belgische moeders vier tot vijf dagen na de bevalling in de kraamkliniek. Dat is heel wat langer dan Kate Middleton. De Britse hertogin verliet het ziekenhuis nauwelijks tien uur na haar bevalling. En al is het leven van Kate Middleton met een leger bedienden niet representatief voor de gemiddelde jonge moeder in ons land, toch zet de Britse pr-oefening ook hier aan tot denken.
Zijn vier dagen ziekenhuis echt nodig na een normale bevalling? Wellicht niet. In Nederland ligt het percentage thuisbevallingen bijvoorbeeld veel hoger dan bij ons. Het Riziv heeft daarom een norm vastgelegd om bij een bevalling zonder complicaties nog slechts 4,1 dagen ziekenhuisopname te vergoeden. Nagenoeg alle ziekenhuizen overschrijden die norm en moeten vanaf nu zelf opdraaien voor de extra kosten.
‘Belgen hebben de neiging de geboorte te medicaliseren’
Op zich is het lovenswaardig de maatschappelijke kostprijs van de zorg in de gaten te houden. Voor een betaalbare ziekteverzekering is elke verspilling van middelen er één te veel. En al is uiteraard niet voor elke bevalling een lange ziekenhuisopname te verantwoorden, toch is het niet noodzakelijk een besparing als iedereen doet zoals Kate.
Zo verschillen bevallingen nogal eens. Sommige vrouwen kunnen de ziekenhuisopname gebruiken om aan te sterken en later voedingsproblemen te voorkomen. Een forfaitaire norm van 4,1 dagen is alles bij elkaar een vrij arbitrair instrument om verspilling aan te pakken. Het valt bovendien af te wachten of zo’n normatieve benadering niet leidt tot een toename van het aantal complicaties bij bevallingen. Belgen hebben de neiging de geboorte te medicaliseren. Die traditie verdwijnt niet van vandaag op morgen. Misschien is meer informatie over alternatieven zoals een thuisbevalling of een bevalling in een dagkliniek een betere optie?
Toegegeven: uiteindelijk draait het om de centen. Veel moeders wilden in het verleden wel sneller naar huis, maar ze mochten niet van het ziekenhuis. Dat zag in de kraamkliniek vaak een gemakkelijke manier om de onderfinanciering te helpen compenseren. Want: wie zeurt er nu over de centen bij een blijde gebeurtenis als de geboorte?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier