Belgen betalen steeds meer via een app, maar kaart en cash blijven populairder

Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

8 procent van de Belgen doet dagelijks betalingen via hun mobiele app en 27 procent minstens één keer per week. En toch blijven de bankkaart en cash populairder, blijkt uit een studie van EPI, het bedrijf achter de betaalapp Wero.

Tegen eind 2024 zullen alle Belgische grootbanken de betaalapplicatie Wero aanbieden. Wero, dat pan-Europese betalingen zonder kaart mogelijk maakt, wil op termijn de plaats van Payconiq innemen. Naar aanleiding van de introductie van de toepassing op de Belgische markt verrichtte EPI (European Payments Initiative) een onderzoek naar het betaalgedrag van de Belgen.

Daaruit blijkt dat de bankkaart het populairste betaalmiddel blijft. 18 procent van de Belgen gebruikt dagelijks hun kaart en 34 procent minstens één keer week. Daarnaast blijven Belgen hardnekkig cash gebruiken. 12 procent betaalt dagelijks contant, 34 procent één keer per week en 31 procent minstens één keer per maand. Op maandbasis is cash daarmee, samen met een bankoverschrijving, het meest gebruikte betaalmiddel.

EPI wijst erop dat het gebruik van cash in België niettemin afneemt en dat het een pak lager ligt dan bijvoorbeeld in Duitsland, waar 28 procent van de bevolking nog dagelijks contante betalingen uitvoert. Het bedrijf focust vooral op het toenemend gebruik van digitale kanalen in ons land. 8 procent van de Belgen betaalt dagelijks via hun mobiele app en 27 procent doet dat minstens één keer per week.

Eén op de vier Belgen gebruikt nooit een betaalapp

Tegelijk blijkt uit de studie dat één op de vier Belgen nog nooit met een app betaald heeft. Daarbij vallen vooral de verschillen tussen regio’s en leeftijdsgroepen op. In Wallonië betaalt 41 procent van de bevolking bijna nooit via een app. Vlaanderen heeft het hoogste wekelijkse gebruikscijfer: bijna een derde van de Vlamingen verricht minstens één keer per week een betaling via de app. In Wallonië (23%) en Brussel (19%) liggen die cijfers beduidend lager, al dient daarbij opgemerkt dat Brussel in het dagelijkse gebruik van de app een grote voorsprong heeft op de andere regio’s.

Als we kijken naar de leeftijd, dan zijn het vooral de 55-plussers die weinig appetijt voelen om een betaalapp te gebruiken. De helft van de bevolking in de leeftijdscategorie van 55 tot 75 jaar betaalt niet of nauwelijks met een app. Opmerkelijk is dat dit tevens geldt voor een derde van de jongeren. Dat laat zien dat de kloof tussen digitale en niet-digitale gebruikers niet uitsluitend toe te schrijven is aan de leeftijd.

Payconiq is de meest gebruikte betaalapp

De meest gebruikte betaalapplicatie in België is Payconiq by Bancontact, goed voor 78 procent van de gebruikers. Ook Paypal wordt gebruikt door 60 procent van de appbetalers. Andere applicaties zoals Klarna, Google Pay en Apple Pay worden veel minder gebruikt.

Volgens Ralf Hamal, country relationship management lead Belux van EPI, wordt de verhouding tussen Wero en Payconiq bestudeerd: “Samen met het management van Bancontact Payconiq Company bekijken we de positionering van Wero tegenover Payconiq. De details daarvan zullen later dit jaar worden bekendgemaakt . Met Wero komt er een Europese betaalmethode die nog sneller en gemakkelijker zal zijn, en die extra functionaliteiten zal bevatten. De verwachtingen van de consument veranderen snel en Wero is ontworpen om hieraan te voldoen. Betalingen met een QR-code, loyauteitsprogramma’s en betalingen op afbetaling zijn functies die in Wero zullen worden geïntegreerd.”

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content