Beleggen in avant-gardedocumenten
Het Antwerpse veilinghuis Bernaerts organiseert al jaren veilingen van werk op papier, met grafiek, foto’s, tekeningen en allerlei documenten. Nu komt er een unieke collectie onder de hamer die inspeelt op een nieuwe verzameltrend: avant-gardedocumenten.
Op 28 oktober veilt Bernaerts affiches, uitnodigingskaartjes, brieven, foto’s en andere unieke archivalia uit de kunstscene van de jaren vijftig tot zeventig. Er zit uniek materiaal bij van de Antwerpse huisgalerie A379089 en van Marcel Broodthaers.
De eyecatcher van de veiling is een archiefdossier van A379089. Het was een galerie, of veeleer een performanceruimte, die in Antwerpen actief was van de nazomer van 1969 tot het voorjaar van 1970. Een heel korte periode dus, maar het was een boeiende tijd voor het artistieke leven in Antwerpen, waar de nabijgelegen galerie Wide White Space heel wat internationale namen naar de stad haalde.
Het archief van de galerie werd bewaard door architect Werner de Bondt. Het bestaat uit een veelheid van waardevolle documenten zoals briefwisselingen, uitnodigingen, affiches en heel wat foto’s die die artistieke scene opnieuw tot leven wekken, aldus Elias Leytens, een expert van veilinghuis Bernaerts. Er zitten brieven, uitnodigingen en foto’s bij van of met de performancekunstenaar James Lee Byars (schattingsprijs 100 à 150 euro). Of foto’s van het champagneontbijt dat in 1969 werd georganiseerd ten huize van dokter Hubert Peeters (schattingsprijs 800 à 1000 euro). Het gaat om schitterende beelden van fotografe Maria Gilissen, de weduwe van Marcel Broodthaers.
Er zijn heel wat broodthaersiana in de aanbieding. Volgens Leytens hebben enkele Belgische musea belangstelling voor die unieke documenten. Ook vanuit het buitenland komen kopers opdagen. De interesse voor dat soort documenten groeit enorm snel, aldus Leytens. Alles wat met Broothaers te maken heeft, kan rekenen op internationale belangstelling, zeker nu het MoMA in New York dit voorjaar een hommage plant over de Belg. Daardoor stijgen de prijzen voor zijn werk en alle mogelijke archivalia die op hem betrekking hebben al volop.
Nieuw interesseveld
Je vraagt je natuurlijk af waar die belangstelling vandaan komt. Vooreerst gaat het om de avant-garde van na de oorlog. Grote kunstverzamelaars hebben al een tijd grote belangstelling voor die periode en betalen er steeds hogere bedragen voor. Het is een groeiende kunstmarkt. Maar het gaat niet zozeer om de grote kunstwerken, beelden en schilderijen, maar om documenten die hoe dan ook minder waard, maar toch vrij zeldzaam zijn. Ze zijn heel leuk als verzamelobject.
Een oude foto van een vernissage met enkele beroemde kunstenaars erop of een authentieke uitnodiging hebben de status van een artistieke relikwie. Bovendien zijn de prijzen vrij laag, je verwerft al iets voor een 300 à 1000 euro. Die bedragen kunnen, gezien de toenemende belangstelling, snel stijgen. Bovendien is dit materiaal vrij zeldzaam, omdat de culturele scene destijds veel kleiner was dan nu.
Toemaatje Delen
Bij wijze van toemaatje heeft de veiling nog enkele highlights in petto, zoals een prachtige kleurpotloodtekening Jardin d’amour (schattingsprijs 20.000 à 30.000 euro) van James Ensor en enkele schetsen van Rik Wouters (14.000 à 16.000 euro) uit de collectie van kunsthistoricus Adriaan Jan Jozef Delen.
Info: veiling op 28 oktober, expo van 22 tot 25 oktober, www.bernaerts.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier