Zilver blijft spotgoedkoop
Zilver is niet alleen historisch goedkoop tegenover goud, maar ook in verhouding tot andere metalen.
Zilver werd vorig jaar bijna 10 procent goedkoper en in november werd zelfs het laagste peil in bijna drie jaar bereikt. Het goedkoopste edelmetaal noteert nog altijd tegen minder dan een derde van de topkoers uit 2011 en uitgedrukt in euro werd zilver voor de vijfde keer in de voorbije zes jaar goedkoper. Zilver bleef ook opnieuw achter op goud, dat iets meer dan 2 procent moest inleveren. Samen met platina was zilver in 2018 het slechtst presterende edelmetaal.
De goud-zilverratio piekte vorig jaar op 87, het hoogste niveau in meer dan 25 jaar. Sinds begin dit jaar beweegt de prijsverhouding tussen 82 en 84. Het gemiddelde van de voorbije vier decennia bedraagt 56. Zilver is niet alleen historisch goedkoop tegenover goud, maar ook in verhouding tot andere metalen. We verwachten dat de elementen die in 2018 de zilverprijs drukten minder belangrijk zullen worden of zelfs helemaal verdwijnen. Zo steeg de dollar vorig jaar fors door de opeenvolgende renteverhogingen van de Federal Reserve. Ook de correlatie met goud speelt zilver parten. Goud deed het dan niet zo slecht als zilver, maar zonder een duurzame klim van de goudprijs kan ook zilver niet volgen. We gaan voor 2019 uit van een hogere goudprijs en dat moet ook voor zilver positief zijn.
Aantrekkende markt
Het Silver Institute verwacht in zijn recentste rapport een aantrekkende fysieke zilvermarkt in 2019. Zowel de investeringsvraag als de industriële vraag zullen toenemen, net als de juwelenconsumptie. Aan de aanbodzijde verwacht de instelling een daling van de mijnproductie met 2 procent. Naast de trackers op zilver zoals iShares Silver Trust (kan niet meer worden gekocht) en ETFS Physical Silver kan het interessant zijn om het aanbod van hefboomproducten te bekijken. Turbo’s hebben in de regel geen afloopdatum en er zijn varianten met en zonder stop-loss. Die stop-loss is een vangnet om te vermijden dat de volledige inleg verloren gaat. Bij varianten zonder stop-loss is er dus geen restwaarde.
We geven het voorbeeld van de zilver turbo long met ISIN-code NL0000431641 op Euronext van de uitgever BNP Paribas. De stop-loss bedraagt 10,9. Dit is ruim 30 procent onder de huidige zilverprijs zodat we van een defensieve turbo mogen spreken. Toch bedraagt de hefboom 3, wat betekent dat de turbo bij een stijging van de zilverprijs met 1 procent met 3 procent in waarde toeneemt. Ondanks het beperkte risico is het potentiële rendement meteen een stuk hoger dan bij een tracker.
Derivatives
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier