Winsten op Europese oliegiganten beveiligen
Bezitters van olie-aandelen die fors gestegen zijn, kunnen nu hun winsten veiligstellen.
De grote olie-exporterende landen Saudi-Arabië en Rusland geven aan dat ze een hogere productie genegen zijn. Dat kan leiden tot lagere olieprijzen. Met 75 dollar per vat staat de olieprijs dicht bij de hoogste koers sinds een jaar. Maar als grote bedrijven meer beginnen te produceren, kan de prijs weer terugvallen.
De koers van Royal Dutch Shellis sinds begin dit jaar al 30 procent gestegen. Iets meer dus dan de 20 procent stijging van de beurskoers van de Franse concurrent Total. Bezitters van aandelen Royal Dutch en Total hebben nu een geschikte kans om een deel van de winst op de aandelen veilig te stellen door het schrijven van callopties. We noemen dat covered calls omdat ze gedekt zijn door de onderliggende aandelen. Een paar voorbeelden.
Geschreven call Royal Dutch
Schrijf call Royal Dutch Shell december 2018 met uitoefenprijs 29,00 euro @ 1,56 euro
De premie van 1,56 euro komt ongeveer overeen met 5 procent op de huidige aandelenkoers. De koper van de call denkt dat de waarde van het aandeel zal stijgen tot boven 29 euro. Als dat niet gebeurt, is hij of zij de betaalde premie kwijt. Zelfs als de koers ter plaatse trappelt, wint de optieschrijver.
Geschreven call Total
Schrijf call Total december 2018 met uitoefenprijs 52,00 euro @ 2,00 euro
Een gelijkaardige constructie kunnen aandeelhouders van Total opzetten. Als de beurskoers enige tijd aarzelt, dan verliest dit contract (een deel van) zijn waard. Net zoals bij Royal Dutch kunnen we gebruikmaken van het verlies in tijdswaarde (en eventuele intrinsieke waarde) om winst te maken en door het sluiten van de positie die winst veilig te stellen.
Bij beide constructies gaat de optiebelegger ervan uit dat de koers van het onderliggende aandeel stabiel blijft of, in het slechtste geval, daalt. Hij blijft dan in het bezit van de stukken en steekt de premie op zak. Maar het kan uiteraard ook anders lopen. De aandelenkoers stijgt en de opties komen in the money. De koper van de call kan dan de uitoefening vragen. Misschien wordt u aangewezen en moet u de stukken leveren.
Financieel is dat geen ramp, want u ontvangt de uitoefenprijs en behoudt de premie. Maar misschien was dat niet de bedoeling en wou u de aandelen niet van de hand doen. Ook daarvoor bestaat een oplossing, namelijk het ‘doorrollen’ van de posities. U schuift die dan door naar een hogere uitoefenprijs en/of een langere duur. Concreet in ons geval, sluit u de bestaande geschreven posities door ze terug te kopen met de opbrengst van bijvoorbeeld calls met uitoefenprijs 32 euro bij Shell of 56 euro bij Total.
Derivatives
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier