Weer wat ademruimte voor Sibanye Stillwater
De hoge schulden, het schrappen van het dividend, operationele tegenslagen en de daling van de edelmetaalprijzen bleken moordend voor Sibanye. Een deal met WPM zorgt voor ademruimte.
Sibanye ontstond in 2013 als een afsplitsing van Gold Fields. De nieuwe Zuid-Afrikaanse mijngroep erfde de Zuid-Afrikaanse mijnen van het voormalige moederbedrijf. Aanvankelijk positioneerde Sibanye zich als dividendaandeel. Door herstructureringen werden de kosten gedrukt en de levensduur van de mijnen verlengd. Door de lage kapitaaleisen realiseerde de groep hoge kasstromen waarvan een groot deel als dividend werd uitgekeerd.
Maar Sibanye kon niet blijven teren op enkele oude goudmijnen en besloot te diversifiëren. De keuze viel op de platinum group metals of PGM (platina, palladium en rhodium). In april 2016 kocht Sibanye Aquarius Platinum en later dat jaar nam het ook mijnen van de marktleider Amplats over. De grote sprong voorwaarts kwam er met de inlijving van het Amerikaanse Stillwater Mining, de grootste producent van platina en palladium na Zuid-Afrika en Rusland. De Zuid-Afrikanen geloofden sterk in het potentieel van platina en palladium en kregen ook de noodzakelijke financiering rond. De groep werd hernoemd naar Sibanye Stillwater.
De honger van Sibanye is nog niet gestild. De groep wil ook haar land- en sectorgenoot Lonmin overnemen. Sibanye wil 285 miljoen Britse pond op tafel leggen, maar de mededingingsautoriteiten moeten de overname nog goedkeuren. Sibanye wil meer dan een derde van de banen schrappen om tegen 2021 de kosten met 1,5 miljard Zuid-Afrikaanse rand of 113 miljoen dollar per jaar te verminderen. Daarnaast verkreeg Sibanye na een activaruil een belang van 38 procent in DRDGold.
Intussen ging het met de edelmetaalprijzen de verkeerde kant uit. Platina evolueerde al een hele tijd vlak, maar ook de palladiumprijs begon af te kalven. Eerder dit jaar besloot Sibanye het dividend te schrappen en dat schoot bij beleggers in het verkeerde keelgat. Het aandeel kreeg een tik waarvan het nog altijd niet is hersteld. De mijngroep kende ook operationele tegenslagen door aardbevingen in de Zuid-Afrikaanse mijnen. Sibanye moest de productieprognose voor 2018 met 6 procent verminderen naar 1,17 tot 1,21 miljoen troy ounce goud tegen totale kosten van 1227 tot 1263 dollar per troy ounce. Dat betekent dat de winstmarge tegen de huidige goudprijs erg klein is. Vorig jaar leverden de mijnen van de groep 1,4 miljoen troy ounce goud op tegen een kostprijs van 1128 dollar.
De Zuid-Afrikaanse PGM-productie bedroeg 1,19 miljoen troy ounce, terwijl de output van Stillwater voor acht maanden werd meegeteld (376.000 troy ounce). Het nettoverlies kwam vorig jaar uit op 4,4 miljard rand tegenover een winst van 3,5 miljard rand een jaar eerder. Eind 2017 bedroeg de schuld 23 miljard rand of 1,7 miljard dollar. Daarnaast beschikt de groep over liquiditeiten en een kredietfaciliteit ten belope van 4,1 miljard rand of 309 miljoen dollar. Onlangs verbeterde de liquiditeitspositie sterk door het afsluiten van een streamingovereenkomst met Wheaton Precious Metals (WPM). Dat bedrijf zal een deel van de goud- en palladiumproductie van de Stillwater- en East Boulder-mijnen kopen tegen aanvankelijk 18 en later 22 procent van de spotprijs. WPM betaalt daarvoor 500 miljoen dollar aan Sibanye.
Conclusie
De hoge schulden, het schrappen van het dividend, operationele tegenslagen en de daling van de edelmetaalprijzen bleken moordend voor Sibanye. Het aandeel viel terug naar een dieptepunt. De nieuwe streamingovereenkomst met WPM zorgt weer voor wat financiële ademruimte. Het potentieel van de activa blijft hoog, maar dan moeten de prijzen weer aantrekken. Tegen amper 0,65 keer de boekwaarde zit al heel wat slecht nieuws in de koers verrekend. Sibanye blijft koopwaardig voor risicobewuste beleggers.
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Koers: 2,33
Ticker: SBGL
Isin-code: US8257242060
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 1,29 miljard
K/w 2017: /
Verwachte k/w 2018: 9
Koersverschil 12 maanden: -48,7%
Koersverschil sinds jaarbegin: -52%
Dividendrendement: /
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier