Wat kunnen we leren van de 1 procent rijkste Belgen?
Volgens een studie van onderzoekers van de UGent, in opdracht van Keytrade Bank, mag ongeveer 15 procent van de Belgen zich miljonair noemen en horen gezinnen met een nettovermogen van 4,7 miljoen euro tot de 1 procent happy few met de grootste vermogens.
Thierry Ternier, de CEO van Keytrade Bank, legt uit waarom de bank sinds vorig jaar een leerstoel sponsort. “We hebben vorig jaar onze 25ste verjaardag gevierd. We zijn al een kwarteeuw bezig met het opbouwen van het vermogen van onze klanten. Dat is onze niche. We stellen een digitaal platform ter beschikking met allerlei producten, die scherp geprijsd zijn. Bij ons zit de klant altijd achter het stuur. We reiken enkel de elementen aan om beslissingen te nemen, maar we geven geen echt advies. Veel mensen voelen de nood om te vergelijken. Ze willen weten of ze goed bezig zijn. Geld is nog altijd een beetje taboe. Het is gênant om te vragen hoe anderen het aanpakken. Daarom hebben we deze studie gesponsord. De onderzoekers werken volledig onafhankelijk. Hoeveel vermogen heeft de gemiddelde Belg? Hoe is dat vermogen verdeeld?”
Er bestaan al verschillende studies. De meest bekende is allicht de household consumption and finance survey van de Europese Centrale Bank (ECB). Het Europese mediaanvermogen is 123.500 euro, maar het Belgische ligt hoger. Doctoraatsstudent Margaux Bearelle is onder auspiciën van professor Koen Inghelbrecht dieper in de Belgische vermogens gedoken.
Koen Ingelbrecht: “We hebben onderzocht aan de hand van een rondvraag in december 2023 en januari 2024 hoe het vermogen opgebouwd is, bij verschillende lagen van de bevolking en voor verschillende types van huishoudens. We gaan de studie elk jaar opnieuw doen. Als er een schok plaatsvindt, zoals de energiecrisis, dan zullen we het effect op het vermogen kunnen zien.”
Wat kunnen we leren van de rijken?
Het mediaangezin in België is financieel gezond met een nettovermogen van 249.301 euro. Netto betekent dat de uitstaande schulden van de roerende en onroerende activa in het bezit van de gezinnen werden afgetrokken. Margaux Bearelle: “Het grootste vermogen in de studie bedroeg ongeveer 10 miljoen euro. De grote vermogens trekken het gemiddelde sterk omhoog. Het gemiddelde vermogen van 437.273 euro in de studie is daarom minder representatief.” Het vermogen van de Belgen zit vooral in de gezinswoning en eventueel in ander vastgoed.
Les 1: Te veel geld op spaarrekeningen
Het mediaangezin heeft 25.000 euro op een spaarrekening en dat komt overeen met een spaarbuffer van twaalf maanden. “Dat is opvallend”, vindt professor Inghelbrecht. “Want doorgaans luidt het advies om een spaarbuffer van minstens drie maanden en hoogstens zes maanden opzij te zetten.” De spaarbuffer wordt afgezet tegen het netto-inkomen van het gezin. Tegelijkertijd is er ook een kwart van de gezinnen dat niet eens een spaarbuffer van drie maanden op de spaarrekening heeft.
Bij de happy few of de rijkste 1 procent van de Belgen staat er slechts 5,25 procent van hun vermogen op een spaarrekening, of een equivalent. Over de hele bevolking staat er bijna 13 procent op spaar-, zicht- of termijnrekeningen.
Les 2: Beter spreiden
De onderzoekers van de UGent merken op dat 80 procent van de gezinnen in de rondvraag een eigen woning heeft, waar al dan niet een hypotheeklening tegenover staat. Het mediane gezin heeft een gezinswoning ter waarde van 292.600 euro in het bezit, goed voor 59 procent van het vermogen. Bij de 1 procent rijkste Belgen zit er ook een groot deel van het vermogen in vastgoed (meer dan 61%) maar wel beter gespreid over de gezinswoning, appartementen, enzovoort.
De happy few slagen er door de band ook in hun vermogen beter te spreiden over verschillende activa zoals aandelen, obligaties, fondsen, vastgoed en niet-beursgenoteerde bedrijven. Maar liefst 30 procent van het vermogen van die 1 procent rijksten bestaat uit deelnemingen in niet-beursgenoteerde bedrijven. Het gaat dan om ondernemers of mensen die een stukje van het familiebedrijf bezitten.
Les 3: Actiever beleggen
Wat verder nog opvalt bij de onderzoekers is dat maar liefst 61 procent van de rijkste Belgen heel actief met zijn vermogen bezig is. Bij de hele Belgische bevolking is slechts 18 procent van de respondenten actief met zijn beleggingen bezig. Wanneer een mediaangezin belegt, dan gebeurt dat doorgaans via passieve beleggingsproducten, zoals beursgenoteerde indexfondsen (ETF’s).
Bekijk hieronder de toelichting van Thierry Ternier, CEO van Keytrade Bank, in de studio van Kanaal Z
Trends op Instagram
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier