Waarvoor u moet opletten als u uw bitcoins wilt cashen

Het woord bitcoin op het display van een Ledger Nano S hardware wallet | Foto: Silas Stein/picture alliance via Getty Images.
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Wie zijn investering in bitcoins wil cashen om ze in euro’s op een Belgische bankrekening te zetten, moet rekening houden met bepaalde beperkingen.

Nu de bitcoin boven 100.000 dollar genoteerd heeft, zullen bepaalde investeerders misschien geneigd zijn te verkopen. Op zich is het geen probleem om bitcoins te gelde te maken, maar er zijn zaken waarmee ze rekening moeten houden.

Op de website crypto.be worden drie aandachtspunten naar voor geschoven. Ten eerste wordt geadviseerd een betrouwbaar platform te kiezen om bitcoins te verkopen. Het debacle van het Belgische platform Bit4You heeft aangetoond dat niet alle platformen even betrouwbaar zijn. Advies: kies een platform dat bekendstaat om zijn beveiliging en correcte uitbetalingen.

Ten tweede gaat de omzetting van bitcoins naar euro’s doorgaans gepaard met transactiekosten. En die kunnen nogal verschillen van platform tot platform. Ze variëren ook in functie van de omvang van de transactie. Advies: zorg ervoor dat u de tarieven goed begrijpt voordat u begint te verkopen, zodat u niet verrast wordt door onverwachte kosten.

Ten derde is het essentieel dat het platform waarover u verkoopt in België geregistreerd is. Als dat niet het geval is, kunt u in principe niet in euro cashen, aldus de specialisten van crypto.be. Advies: controleer of een platform daadwerkelijk in ons land geregistreerd is en toelaat de investering in euro’s om te zetten.

De banken controleren streng op witwassen

Als het geld uiteindelijk op uw Belgische bankrekening terecht komt, is er nog één horde die u moet nemen: de bank. De Belgische banken moeten voldoen aan strenge anti-witwasregels. Als er grote bedragen op een rekening verschijnen of afwijkende transacties gedetecteerd worden, zullen ze de herkomst van het geld checken. U moet dan in staat zijn te bewijzen dat het geld afkomstig is van de meerwaarde die u boekte op uw cryptomunten.

“De anti-witwasregels verplichten banken enkel geld te aanvaarden waarvan de oorsprong kan worden bewezen”, zegt Isabelle Marchand, de woordvoerster van de bankenfederatie Febelein. “Bij cryptobeleggingen is het soms niet eenvoudig het volledige traject van het geld te documenteren, omdat het vaak gaat om meerdere transacties.”

Marchand wijst erop dat criminelen vaak cryptomunten gebruiken om illegaal verkregen geld wit te wassen. “Daarom springen banken heel voorzichtig om met winsten van cryptobeleggingen. Het is niet vanzelfsprekend de kapitalen belegd in cryptomunten of de winsten behaald uit zulke beleggingen weer in het klassieke circuit op te nemen. Het is cruciaal dat beleggers in cryptomunten de documentatie bewaren waarmee ze de herkomst van hun belegde vermogen kunnen aantonen.”

‘Het is niet vanzelfsprekend de kapitalen belegd in cryptomunten of de winsten behaald uit zulke beleggingen weer in het klassieke circuit op te nemen’

Isabelle Marchand, bankenfederatie Febelfin

Volgens Marchand beoordelen de banken geval per geval. Ze geeft enkele typevoorbeelden: “Als iemand bitcoins gekocht heeft op een platform en die daar later weer verkocht heeft, en hij kan dat aantonen met uittreksels en een rendementshistoriek, dan zal hij de winst doorgaans eenvoudig kunnen storten op een bankrekening. Het wordt complexer als een klant geld investeerde in bitcoin op platform A en de winst via een ander platform, dat bijvoorbeeld niet gereguleerd is, in een andere munt heeft belegd. Als je begint te transfereren tussen platformen en coins, krijg je een veel minder duidelijk beeld en ontstaat er een groter risico dat de oorsprong niet meer kan worden bewezen en de bank het niet kan aanvaarden wegens een risico op witwassen.”

Er zijn ook fiscale gevolgen

“De banken gaan zowel de herkomst als de historiek van het vermogen na, maar ze moeten ook controleren of er geen fiscale fraude gepleegd wordt, dat wil zeggen: of er correct belasting betaald wordt op de meerwaarde”, vult de gespecialiseerde fiscalist Thomas Spaas aan.

Spaas legt uit dat er geen belasting verschuldigd is op het bezit van cryptomunten, maar eventueel wel op de winst op de verkoop ervan. Hij onderscheidt drie belastingregimes voor cryptomeerwaarden. Die verschillen in functie van hoe u als individu met cryptomunten omgaat.

De eerste categorie is de hobbyist of ‘goede huisvader’, die als hobby of op lange termijn in crypto investeert zonder grote risico’s te nemen. Zo iemand is geen belasting verschuldigd op de gerealiseerde meerwaarde. Kenmerken van een goede huisvader zijn een buy-and-holdstrategie en het vermijden van risicovolle transacties.

Een tweede categorie zijn de speculanten. “Als je frequent aan- en verkopen van cryptomunten doet met het doel kortetermijnwinsten te halen, beschouwt de fiscus je als particuliere trader en is er sprake van speculatie”, legt Spaas uit. “In dat geval zijn de winsten belastbaar als ‘diverse inkomsten’ tegen een tarief van 33 procent.” Langetermijninvesteringen blijven volgens Spaas vrijgesteld van belastingen.

Ten derde zijn er de professionele traders: “Wanneer cryptohandel je beroep is, val je onder de regels voor het beroepsinkomen”, aldus Spaas. “Het belastingtarief varieert in dat geval afhankelijk van je inkomsten in een vork tussen 25 en 50 procent.”

Lees ook: op zoek naar de oorzaken van de bitcoingekte

Partner Content