Vodafone

De stabilisatie van de Europese activiteiten van Vodafone ging gepaard met een lagere winstgevendheid en een afname van de kasstromen.

Na een aantal moeilijke jaren lijkt het weer wat beter te gaan met de Europese telecomindustrie. Vrijwel alle operatoren lieten over het derde kwartaal beter dan verwachte resultaten optekenen. Dat heeft verschillende redenen, waarvan de lagere impact van de Europese regelgeving wellicht de belangrijkste is. De sterke groei van het dataverkeer was een ander element in de heropleving van de sector. De Britse telecomgroep bleef niet achter op de sectorgenoten en zag de inkomsten uit telefonie in de eerste jaarhelft (6 maanden tot oktober) met 1,5% op jaarbasis afnemen, tot 20,75 miljard pond (GBP). Een goed resultaat want de consensusprognose ging uit van een daling met 2,8%, terwijl de omzetdaling de voorbije zes kwartalen steeds tussen 4 en 5% lag. De Europese markt, goed voor ongeveer twee derde van de groepsomzet, stabiliseert met een daling van 5%. Dit werd gecompenseerd door een groei in de groeilanden met 6,8%.

De bedrijfskasstroom of ebitda daalde in de eerste jaarhelft met 10% op jaarbasis, tot 5,88 miljard GBP. Dit lag boven de consensusprognose (5,78 miljard GBP), maar de ebitda-marge ging wel achteruit, van 30,4 naar 28,1%. Ook de vrije kasstroom daalde naar amper 1 miljoen GBP, tegenover nog 1,95 miljard GBP in de eerste helft van 2013. Vodafone zet de stap van een overwegend mobiele operator naar een telecomgroep die ook breedband- en vastelijnproducten kan aanbieden. Dankzij de verkoop van de participatie in Verizon Wireless is de kas goed gevuld. Het is dan ook geen toeval dat het bij de recentste overnames om kabelgroepen ging. Zo werd, naast Kabel Deutschland, dit jaar ook al het Spaanse Grupo Ono gekocht.

In het kader van ‘Project Spring’ maakt Vodafone tot 2016 niet minder dan 19 miljard USD vrij om te investeren in extra infrastructuur, voornamelijk in Europa. De eerste resultaten zijn al merkbaar. Zo is de 4G-dekking in Europa toegenomen tot 59%, tegenover 32% een jaar geleden. Daardoor groeide het mobiel dataverkeer met 80% op jaarbasis. Het is de bedoeling dat Project Spring tegen 2019 voor 1 miljard GBP aan bijkomende kasstromen zorgt. Vodafone verhoogde ook de jaardoelstellingen voor de ebitda. Er wordt nu uitgegaan van 11,6 tot 11,9 miljard GBP. Het management trok ook het dividend met 2% op.

Toch kampt de sector nog met tal van uitdagingen. Zo zullen de kapitaaluitgaven de komende jaren hoog blijven omwille van de investeringen in nieuwe technologieën voor snel dataverkeer. Tegelijk blijft de concurrentie groot. Daarnaast is de ijver van de regelgevers nog niet afgenomen. De grote tariefdalingen en bezwaren tegen een consolidatiebeweging liggen dan misschien achter ons, toch loert een nieuw gevaar om de hoek. Het principe van netneutraliteit, dat het aanrekenen van hogere prijzen voor een betere service verbiedt, kan op termijn de investeringsbereidheid bij de operatoren verminderen. Vodafone torst een nettoschuld van 21,8 miljard GBP of ongeveer 2 keer de ebitda.

Conclusie

De stabilisatie van de Europese activiteiten ging wel gepaard met een lagere winstgevendheid en een afname van de kasstromen. Aan 7 keer de verwachte bedrijfskasstroom noteert het aandeel dan ook met een premie tegenover het sectorgemiddelde. Vandaar de adviesverlaging.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content