Vivendi domineert cijfers Bolloré
De halfjaarcijfers van Bolloré werden gedomineerd door wat in de holding hét feit van de eerste jaarhelft was: de overname van de 60 procentparticipatie van Bolloré in Havas door het mediabedrijf Vivendi.
De halfjaarcijfers van Bolloré werden gedomineerd door wat in de holding hét feit van de eerste jaarhelft was: de overname van de 60 procentparticipatie van Bolloré in Havas door het mediabedrijf Vivendi tegen 9,43 euro per aandeel. Dat gaf de deal een waarde van 2,32 miljard euro (inclusief dividenduitkering zelfs 2,36 miljard). In 2015 kregen de Havas-aandeelhouders nog aandelen Bolloré tegen 6,82 euro per Havas-aandeel. Zo realiseert Bolloré een mooie meerwaarde op het Havas-belang en daarvoor werd de kaspositie van Vivendi (473 miljoen euro nettokaspositie en kredietlijnen) aangesproken. Een gevolg is ook dat Vivendi nu volledig door Bolloré wordt geconsolideerd in de boekhouding. Dat had een grote impact op de halfjaarcijfers.
Kwantumsprong
De omzet van de portefeuillemaatschappij nam in de eerste zes maanden met 42,5 procent toe, van 4,95 naar 7,06 miljard euro. Liefst 1,91 miljard euro extra omzet komt van de volledige consolidatie van Vivendi. Als we kijken naar de ‘organische’ ontwikkeling (zonder overnames of desinvesteringen en bij constante wisselkoersen), dan zien we een stijging van 5 procent, wat een stuk beter is dan de evolutie in 2016. Als we kijken naar de deelactiviteiten, dan heeft de consolidatie van Vivendi in de Bolloré-boekhouding uiteraard wel tot gevolg dat de dominantie van de afdeling transport & logistiek (Bolloré Logistics en vooral Bolloré Africa Logistics, het grootste logistieke netwerk van Afrika) grotendeels verdwijnt. De omzet klom met 2,9 procent (+3,8% organisch) tot 2,80 miljard euro (net geen 40% van de groepsomzet). Vooreerst is de communicatiepoot de grootste in omzet: 3,03 miljard euro of een toename van 173 procent (+4,4% organische groei; 43% van de groepsomzet).
De bedrijfswinst (ebit) op groepsniveau maakte een sprong van 45 procent, van 305 naar 443 miljoen euro. Daarbij zorgt de Vivendi-consolidatie voor 189 miljoen euro extra ebit. Dat betekent dat er organisch sprake is van een daling van de bedrijfswinst van 305 naar 254 miljoen euro. Transport & logistiek zag de ebit teruglopen van 255 naar 246 miljoen euro (-3%), maar vooral was er de grote winstdaling (-62%) bij Bolloré Energie, de tweede grootste distributeur van huishoudbrandstof in Frankrijk, van 25 naar 10 miljoen euro. De globale stijging komt dus integraal van de communicatiepoot (+135% tot 280 miljoen euro), waarmee die divisie nu ook de grootste bijdrage tot de ebit levert (63% in het eerste halfjaar). Het interim-dividend blijft ongewijzigd op 2 eurocent per aandeel.
Wereldhit ‘Despacito’
Bolloré is ook een typische holdingmaatschappij met flink wat (financiële) participaties, zeg maar beleggingen. Daaronder ook de plantagebelangen in onder meer de Socfin-groep (Socfinafen Socfinasia). De structuur kan ook nog flink vereenvoudigd worden de komende jaren, want nu zijn er nog te veel tussenschotten, waaronder het eveneens beursgenoteerde Financière de l’Odet, dat 64 procent van de Bolloré-aandelen in handen heeft. Dat schreeuwt op termijn om een verregaande vereenvoudiging.
Het aandeel deed het tot nog toe erg goed in 2017, mede door de sterke koersprestatie van Vivendi. De halfjaarresultaten van het mediaconcern kwamen boven de verwachtingen uit dankzij de wereldhit Despacito van Luis Fonsi en Daddy Yankee. Die werd meer dan 4,6 miljard keer gedownload op allerlei streamingplatformen. De uitvoerders staan onder contract bij Universal Music Group, eendochter van Vivendi. We denken dat we Bolloré dicht bij de bodemkoers hebben weten op te pikken en zijn ervan overtuigd dat de holding inspeelt op gunstige tendensen op lange termijn. Maar na de sterke koersprestatie dit jaar verlagen we het advies naar ‘houden/afwachten’ (rating 2B).
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Munt: euro
Markt: Parijs
Beurskapitalisatie: 12,4 miljard euro
K/w 2016: 30
Verwachte k/w 2017: 30
Koersverschil 12 maanden: +42%
Koersverschil sinds jaarbegin: +27%
Dividendrendement: 1,4%
Aandelen Europa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier