Veel onzekerheid rond Qualcomm
Qualcomm ziet zijn licentiemodel onder druk staan en is het voorwerp van een overnamesaga. Dat brengt veel onzekerheid met zich.
Qualcomm kwam de voorbije kwartalen wel heel vaak in de (financiële) media. Vooreerst is er het aanhoudende patentgeschil met een van zijn belangrijkste klanten, Apple. De halfgeleiderafdeling QCT (Qualcomm Chipset Technology) maakt communicatiechips die in mobiele toestellen worden ingebouwd.
In Qualcomm Technology Licensing (QTL) zijn de intellectuele eigendommen van de groep ondergebracht. Fabrikanten van mobiele toestellen moeten aan QTL een vergoeding (royalty’s) betalen voor het gebruik van die patenten. Daar wringt het schoentje, want Apple (maar ook andere klanten) klagen over de hoogte van die vergoedingen, die worden bepaald als een percentage op de verkoopprijs van de mobiele toestellen. Apple, dat vrijwel uitsluitend in het hogere marktsegment actief is, moest dus het meest betalen.
Begin vorig jaar schortte Apple alle licentiebetalingen op in afwachting van een rechterlijke uitspraak of een onderling akkoord. Dat zette de omzet van het erg winstgevende QTL sterk onder druk en woog ook op de marges op groepsniveau. Niet alleen de klanten maar ook de mededingingsautoriteiten hebben problemen met het licentiemodel van Qualcomm. Na eerdere boetes in Azië kreeg het bedrijf in januari ook een boete van 1,23 miljard euro van de Europese Commissie.
De sterk gedaalde aandelenkoers lokte in november een opportunistisch overnamebod van sectorgenoot Broadcom uit. Qualcomm bestempelde dat bod van 60 dollar in cash en 10 dollar in aandelen als onvoldoende.
Qualcomm is al sinds oktober 2016 bezig met de overname van het Nederlandse NXP Semiconductor, een specialist in halfgeleiders voor auto’s, industriële toepassingen en het zogenaamde internet der dingen. Met de overname wil Qualcomm diversifiëren. Maar het oorspronkelijke bod van 110 dollar per aandeel werd door enkele activistische aandeelhouders van NXP verworpen. Beide partijen kwamen toch tot een akkoord toen Qualcomm het bod met 16 procent optrok, naar 127,5 dollar.
Dat was niet naar de zin van Qualcomm-jager Broadcom, die intussen zijn bod van 70 naar 82 dollar had verhoogd (door een hogere aandelencomponent). Het verlaagde zijn bod naar 79 dollar. Qualcomm argumenteert dat het bedrijf net meer waard is geworden nu de overname van NXP bijna in kannen en kruiken is. Broadcom heeft een andere mening. Het management van Qualcomm stelde zich uiteindelijk toch open voor een bod als de prijs nog wordt verhoogd.
Voor het lopende boekjaar bedroeg de vooropgestelde winstvork aanvankelijk 5,25 tot 6 dollar per aandeel. De bijdrage van NXP wordt op 1,5 dollar geschat, wat het totaal op 6,75 tot 7,5 dollar zou brengen. Dat is ruim dubbel zo hoog als de consensusverwachting, die amper 3,4 dollar per aandeel bedraagt.
Op 6 maart is alvast de benoeming gepland van enkele bestuurders die door Broadcom worden voorgedragen. Dat zou de aanvaarding van het bod sterk vereenvoudigen.
Conclusie
De sterk uiteenlopende winstprognoses illustreren de onzekerheid rond Qualcomm. Daarbij komt de onzekerheid over het lopende overnamebod. Het licentiemodel zal sowieso moeten worden aangepast, wat de marges zal inkrimpen. Dat neemt echter allemaal niet weg dat Qualcomm een dominante speler zal blijven in het segment van mobiele communicatie, zowel in halfgeleiders als in intellectuele eigendommen. We blijven bij ons positieve advies en nemen er de volatiliteit van de overnamesaga bij.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 66,98 dollar
Ticker: QCOM US
ISIN-code: US7475251036
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 99,1 miljard dollar
K/w 2017: 22
Verwachte k/w 2018: 19,5
Koersverschil 12 maanden: +22%
Koersverschil sinds jaarbegin: +4%
Dividendrendement: 3,4%
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier