Vale
De grootste ijzerertsproducent ter wereld kreeg na de kwartaalresultaten een nieuwe tik en viel daardoor terug naar de laagste koers in bijna tien jaar.
Vale, de grootste ijzerertsproducent ter wereld, kreeg ook in het vierde kwartaal met een aantal negatieve elementen af te rekenen. Een eerste is de verdere daling van de ijzerertsprijs. De gemiddelde verkoopprijs van Vale bedroeg in het vierde kwartaal amper 61,6 USD per ton. Dat is de helft minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Eind vorige maand viel de ijzerertsprijs terug naar het laagste peil sinds mei 2009. Een ander probleem is de waardedaling van de Braziliaanse real (BRL), die tegenover de dollar (USD) in het vierde kwartaal bijna 8% verloor. Die depreciatie van de BRL is een tweesnijdend zwaard. Enerzijds is het een goede zaak voor de kosten, die bij de binnenlandse mijnen van de groep in lokale munt worden afgerekend. Anderzijds houdt de groep maar liefst 96% van zijn schulden in USD aan. Die worden bij omzetting naar BRL dus groter.
Eind vorig jaar had Vale een langetermijnschuld van 28,8 miljard USD. Daar stond een cashpositie van 4,1 miljard USD tegenover. De groepsomzet daalde in het vierde kwartaal met bijna een derde, tot 9,07 miljard USD. De jaaromzet was met 37,5 miljard USD (-20%) sinds 2009 niet meer zo laag. IJzererts staat in voor 67% van de groepsomzet. Iets meer dan een vijfde is afkomstig van basismetalen (nikkel en koper), terwijl de rest uit de verkoop van steenkool en meststoffen komt. De productie van nikkel en ijzererts bereikte in het laatste kwartaal van 2014 een recordniveau. Vale verkocht bijna 91 miljoen ton ijzererts, wat het totaal voor 2014 op 319,2 miljoen ton bracht.
De Braziliaanse groep verkocht ook 275.000 ton nikkel en dat was het hoogste cijfer sinds 2008. Vale heeft daarmee Norilsk Nickel uit Rusland onttroond als grootste nikkelproducent ter wereld. Ondanks de hogere verkoopvolumes dook Vale in het vierde kwartaal 1,85 miljard USD in het rood door de lagere prijzen, afschrijvingen en waardeverminderingen. De aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) daalde over het volledige boekjaar met 41% op jaarbasis, tot 13,35 miljard USD. Exclusief waardeverminderingen en andere eenmalige lasten was Vale dus nog steeds winstgevend.
Het schrappen van overtollige productiecapaciteit bij de kleinere spelers verloopt trager dan verwacht, al is er intussen wel al zo’n 60 miljoen ton van de markt verdwenen. De grote speler die als eerste beweegt, zou dus vrijwillig marktaandeel opgeven. Vandaar dat er voorlopig nog niets beweegt. Vale ziet de ijzerertsproductie dit jaar trouwens opnieuw met 10 tot 15% toenemen. De groep wil de vrije kasstroom doen stijgen en plant daardoor naast kostenbesparingen ook de verkoop van activa, die 10 miljard USD moet opbrengen. Zo is de kans groot dat in de tweede jaarhelft de basismetalendivisie wordt afgesplitst en een deel ervan naar de beurs wordt gebracht. De ebitda van de basismetalendivisie steeg vorig jaar met 54% door een combinatie van hogere nikkelprijzen en hogere volumes.
Conclusie
Vale kreeg na de kwartaalresultaten een nieuwe tik en viel daardoor terug naar de laagste koers in bijna tien jaar. Tegen amper 0,75 keer de boekwaarde zit al heel wat, zo niet alle slecht nieuws in de koers verrekend. De geplande afsplitsing kan voor de aandeelhouders bovendien meer waarde creëren. We verhogen de positie.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier