De situatie op de ijzerertsmarkt oogt nog niet echt rooskleurig, maar de kans is wel reëel dat we het dieptepunt hebben gezien.

We berichtten in de vorige portefeuillecommentaar al over het productierapport van de Braziliaanse mijngroep Vale. Vorige donderdag publiceerde de grootste ijzerertsproducent ter wereld ook zijn kwartaalresultaten. Daarop moest Vale een deel van de eerder in april opgebouwde koerswinst weer inleveren, maar het aandeel noteert nog steeds een kwart boven het dieptepunt van begin vorige maand. De periode van januari tot maart was het derde opeenvolgende verlieskwartaal voor Vale. De mijngroep dook 3,17 miljard USD in het rood, tegenover een winst van 2,5 miljard USD een jaar eerder. Het verlies op zich kwam niet als een verrassing, maar lag wel hoger dan de consensusprognose. De referentieprijs voor een ton erts met een ijzergehalte van 62% zakte vorige maand naar 47 USD, het laagste peil sinds 2005.

Vale ontving in het eerste kwartaal gemiddeld 46 USD per ton verkocht ijzererts. Dat is ruim de helft minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de verkoopprijs van koper daalde, terwijl die van nikkel stabiel bleef. Vale produceerde in het eerste kwartaal 74,5 miljoen ton ijzererts. Dat is bijna 5% meer dan een jaar eerder, maar wel 4,2 miljoen ton onder de consensusprognose. De output van nikkel steeg met 2,5% op jaarbasis maar bleef wel onder de verwachtingen. De prijsdaling bij ijzererts was de voornaamste oorzaak van de daling van de groepsomzet met 34%, tot 6,24 miljard USD. De aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) moest zelfs met 61% achteruit, tot 1,6 miljard USD, het laagste cijfer in bijna zes jaar. Het grootste deel van het nettoverlies was trouwens toe te schrijven aan valutaeffecten. De forse daling van de Braziliaanse Real (BRL) tegenover de USD kostte Vale iets meer dan 3 miljard USD. Een gevolg van het feit dat 96% van de groepsschuld van 24,8 miljard USD in USD is uitgedrukt.

De jongste weken steeg de prijs van ijzererts met ongeveer een vijfde, tot bijna 60 USD per ton. De aanleiding was de beslissing van sectorgenoot BHP Billiton om de geplande expansie te vertragen. Maar dat is op zich ruim onvoldoende om het overaanbod in de sector weg te werken. Verwacht wordt dat het surplus dit jaar zal toenemen naar 108 miljoen ton, tegenover 74 miljoen ton vorig jaar. Toch is het een signaal dat in de sector stilaan wordt nagedacht over de strategie om de output te maximaliseren. Het beoogde doel, de kleinere concurrenten uitschakelen, is al voor een groot stuk bereikt.

De kredietrating van Vale is niet in gevaar en van de totale schuld moet de komende twee jaar maar 2,25 miljard USD worden terugbetaald. Vale weekte vorige maand nog een financiering van 2 miljard USD los. Naast een herfinanciering van de bestaande schulden kan Vale ook nog altijd een dividendverlaging overwegen (voorlopig niet aan de orde) of de investeringen verder terugschroeven. Vale voorziet voor 2015 een budget van 10 miljard USD.

Conclusie

De situatie op de ijzerertsmarkt oogt nog niet echt rooskleurig, maar de kans is wel reëel dat we het dieptepunt hebben gezien. Dat geldt ook voor Vale, dat eveneens van een terugkerend investeerdersvertrouwen in Brazilië kan profiteren. Het aandeel is nog steeds niet duur (0,7 keer de boekwaarde). We liggen op de loer om bij te kopen.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content