Universal Music Group zorgt voor een vrolijke noot
De omzet in het tweede kwartaal kwam bijna 6 procent boven de verwachtingen uit.
Een groot beurssucces is Universal Music Group (UMG) nog niet geweest sinds de beursgang van vorig najaar. Maar het maakte wel zijn beloften waar in de resultaten, zowel bij de jaarcijfers van 2021 als bij de cijfers over de eerste helft van 2022.
UMG is de wereldmarktleider in de muziekindustrie. In zijn portfolio zitten klinkende namen als The Beatles, Justin Bieber, ABBA, Lady Gaga, Elton John, Taylor Swift, The Weeknd enzovoort. UMG is dan ook de groep met de grootste platenlabels ter wereld, waaronder Universal Music, EMI, Abbey Road Records, Capital Music Group, Motown, Virgin Music en meer. Sir Lucian Lucent Grainge was visionair toen hij EMI kocht op het moment dat de wereldwijde omzet in de muziekindustrie tussen 2001 en 2014 gekrompen was van 23,6 miljard naar amper 14,0 miljard dollar. De platenverkoop daalde als gevolg van gratis muziek luisteren online.
Maar sinds 2015 is de omzet gestaag omhoog gegaan. In 2021 was er in de Verenigde Staten zelfs voor het eerst sinds 1996 weer een stijging van de fysieke verkoop in de platenwinkels. Dat is vooral te danken aan de hernieuwde interesse in vinylplaten.
De streamingdiensten, zoals Spotify en Apple Music, hebben het waardemodel in de sector op zijn kop gezet. Eenmalige inkomsten zijn vervangen door een voortdurende stroom aan inkomsten. Streaming was in 2021 goed voor 62 procent van de inkomsten van de muziekindustrie. Bij UMG is dat zelfs zo’n 70 procent. Waarnemers menen bovendien dat er nog flink wat groeipotentieel in streaming zit. Daarnaast zijn er de verdiensten gekoppeld aan muziekclips op YouTube en TikTok.
Er zijn nu wereldwijd enkele honderden miljoenen abonnees, maar daar zit de komende vijf tot tien jaar nog rek op, gezien de omvang van de wereldbevolking en de wereldwijde interesse voor (pop)muziek. Die vrij stabiele, continue inkomstenstromen over de jaren heen zijn voor vele investeerders het walhalla. Muziekrechten zijn een nieuwe goudmijn. De grootste spelers in de financiële wereld, zoals KKR, Blackstone en onlangs ook nog Pimco,kwamen al in het nieuws met deals over muziekrechten. Grote muzikanten als Bruce Springsteen en Bob Dylan hebben hun muziekrechten verkocht aan investeerders.
Bij UMG groeide de omzet in het tweede kwartaal naar 2,535 miljard euro, boven de analistenconsensus van 2,393 miljard euro. Dat is goed voor een groeicijfer van 17,3 procent op jaarbasis. Ook de aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) lag boven de verwachting van de analisten. Hij steeg met 18,2 procent in de periode april-juni: van 429 naar 507 miljoen euro. Het betekent wel dat de ebitda-marge meer dan verwacht zakte: van 21,2 naar 20,0 procent. Er komt een interimdividend van 0,24 euro per aandeel.
Conclusie
We volgen de beursnieuweling Universal Music Group op sinds begin dit jaar. We hebben het aandeel zelfs in de voorbeeldportefeuille opgenomen, als een van de grotere Europese groeiverhalen voor de komende jaren. Het aandeel kan uitgroeien tot een beurslieveling, met 20 procent ebitda-marge en 10 procent vrije kasstroom op de omzet. De terugval van de ebitda-marge is wel een aandachtspunt. Dat maakt de waardering tegen 17 keer de verwachte ondernemingswaarde (ev) tegenover de bedrijfskasstroom (ebitda) aanvaardbaar.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 20,30 euro
Ticker: UMG NA
ISIN-code: NL0015000IY2
Markt: Amsterdam
Beurskapitalisatie: 38,89 miljard euro
K/w 2021: 35
Verwachte k/w 2022: 27,5
Koersverschil sinds IPO: -17%
Koersverschil sinds jaarbegin: -13%
Dividendrendement: 2,2%
Aandelen Europa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier