Total is een hefboom op de olieprijs
De duurdere olie doet de kassa rinkelen bij Total. De winst van de Franse oliereus klimt zelfs nog sneller dan de olieprijs. De waardering is met een koers-winstverhouding van 14 niet duur.
De stijging van de olieprijs doet de kassa rinkelen bij Total. De Franse oliereus investeert al jaren consequent in de verhoging van de reserves en het productiepotentieel van fossiele brandstoffen, anticiperend op hogere olie- en gasprijzen. Die strategie lijkt zich terug te betalen, nu de olieprijzen effectief stijgen. Beleggers kregen al een voorproefje van de stijgende winstgevendheid met de resultaten van het derde kwartaal. De aangepaste nettowinst steeg met 29 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, bij een olieprijs die gemiddeld 14 procent hoger lag voor een vat Noordzee-olie (52,1 dollar).
De winst stijgt dus nog sneller dan de olieprijs. Dat is deels te danken aan de verdere verhoging van de eigen productie (+5%). Ook de volgende jaren rekent Total op een productieverhoging met 5 procent op jaarbasis. Daarnaast draagt de gedisciplineerde kostencontrole van de voorbije jaren bij aan de resultaten. Total heeft genoeg aan een olieprijs van 35 dollar per vat om break-even te draaien. In 2019 zou dat al lukken met een olieprijs van minder dan 30 dollar per vat. Total heeft bovendien, net zoals de andere oliebedrijven, het geluk dat de winstgevendheid van de raffinageactiviteiten op peil blijft.
De olieprijs steeg vorige week boven 65 dollar per vat. Dat belooft dus voor de resultaten van Total dit jaar. Vertrekkend van een olieprijs van 50 dollar per vat stijgt de operationele nettowinst van Total op jaarbasis met 2 miljard dollar en de cashflow met 2,5 miljard dollar, als de olieprijs met 10 dollar per vat stijgt, zo blijkt uit simulaties van Total. Dat is een winststijging van 15 à 20 procent die Total zomaar in de schoot geworpen krijgt, boven op de extra winst uit de verdere verhoging van de productie en de verdere verlaging van de kosten.
Een gemiddeld prijsniveau van 60 dollar per vat in 2018 is natuurlijk nog niet verworven, maar de fundamenten van de oliemarkt zijn Total vrij gunstig gezind. De recente prijsstijgingen stoelen vooral op een beter evenwicht tussen de vraag en het aanbod op de oliemarkt, waarbij de stijgende vraag het aanbod heeft bijgebeend. De markt werd wel geholpen door de productiebeperkingen van de OPEC-leden, die hun akkoord tot eind dit jaar verlengd hebben.
Total rekent zich niet te snel rijk en houdt rekening met volatiele oliemarkten. De westerse olievoorraden liggen nog altijd op een hoog peil en het aanbod van de Amerikaanse schalieolie neemt opnieuw toe. Een nieuwe prijshausse richting 100 dollar en meer, zoals tien jaar geleden, zit dus niet in de kaarten, maar de markt lijkt toch wat verrast door de sterke stijging van de vraag.
Zelfs bij prijzen van 50 dollar per vat genereert Total vrij royale vrije kasstromen. Die zijn voor beleggers heel belangrijk, want ze zijn de bron bij uitstek voor dividendbetalingen. Over de eerste negen maanden van het jaar verdiende Total 13,7 miljard dollar aan zijn operationele activiteiten.
Daarvan ging slechts 8 miljard dollar op aan netto-investeringen, zodat er 5,7 miljard dollar overbleef, ruim voldoende om zowel het dividend te financieren en als om schulden af te bouwen. De schuldgraad is gedaald tot minder dan 20 procent van het eigen vermogen. De sterke kasstromen en de sterke balans laten Total toe gerichte overnames te doen, zoals vorig jaar de exploratieactiviteiten van Maersk. Een verhoging van het dividend behoort tot de mogelijkheden.
Conclusie
De stijging van de olieprijs zet een hefboom op de winst van Total, dat profiteert van de stijgende productiecapaciteit tegen lagere kosten. De waardering is met een koers-winstverhouding van 14 niet duur. Het dividendrendement van 4,5 procent bruto zit gebeiteld. Het aandeel blijft koopwaardig.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 48,5 euro
Ticker: FP
ISIN-code: FR0000120271
Markt: Euronext Parijs
Beurskapitalisatie: 149,5 miljard euro
Verwachte k/w 2016: 20
Verwachte k/w 2017: 14
Koersverschil 12 maanden: +0,5%
Koersverschil sinds jaarbegin: +5%
Dividendrendement: 4,5%
Aandelen Europa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier