Total casht hogere olieprijzen
De aantrekkende resultaten van de Franse energiereus rusten op een gunstige mix van stijgende olieprijzen, een stijgende eigen productie en dalende kosten.
De olieprijzen van 85 dollar per vat bewijzen het gelijk van Total. De voorbije jaren investeerde de Franse energiereus in de verhoging van zijn productiecapaciteit van olie en gas, ervan overtuigd dat er op de oliemarkten nog mooie tijden in het verschiet lagen. Nu passen alle puzzelstukken in elkaar. In het eerste halfjaar steeg de aangepaste nettowinst met 28 procent tot 3,6 miljard dollar, dankzij een combinatie van hogere prijzen voor fossiele brandstoffen op de wereldmarkten en een hogere productie bij lagere kosten bij Total. Die mix zal ook de resultaten in de tweede jaarhelft ondersteunen. De resultaten in de eerste jaarhelft rusten op een olieprijs van gemiddeld 65 dollar per vat. Total zegt dat op jaarbasis een stijging van olieprijs met 10 dollar per vat leidt tot een stijging van de bedrijfswinst met 2,3 miljard dollar. Een belegging in Total is dus een belegging in de stijgende olieprijs. Intussen draaien de andere divisies volgens verwachting. De petrochemie zag de hoge raffinagemarges met 15 procent afnemen, waardoor de winst met 18 procent daalde, maar die marges handhaven zich op een relatief hoog niveau.
De stijging van de olieprijs van de voorbije maanden is onverwacht fel, maar rust op vrij stevige fundamenten. Alle zorgwekkende klimaatrapporten ten spijt, blijft de vraag naar olie en gas stijgen. Dit jaar stijgt de vraag met 1,5 procent richting 97 miljoen vaten per dag. Langs de aanbodkant zorgen de Amerikaanse sancties tegen Iran en productieproblemen in Venezuela en Libië voor kopzorgen, terwijl de grote spelers op de markt _ Saudi-Arabië, Rusland en de Verenigde Staten _ de oliekraan niet verder willen of kunnen opendraaien. Dat resulteert in dalende voorraden en leidt tot extra zenuwachtigheid op de markt. Op langere termijn verwacht Total dat de prijzen volatiel zullen blijven. Via lagere productiekosten wil Total winstgevend zijn in alle marktomstandigheden.
Op jaarbasis steeg de productie van Total met fossiele brandstoffen met 8,7 procent, onder meer dankzij de overname van Maersk Oil en de opstart van nieuwe productievelden. Tot en met 2022 verwacht het bedrijf een jaarlijkse productiestijging met gemiddeld 5 procent. Total maakte de voorbije jaren ook handig gebruik van de malaise in de sector door voor een prikje nieuwe reserves op te bouwen. Sinds 2015 verwierf Total 7 miljard vaten reserves tegen 2,5 dollar per vat. Op langere termijn verschuift Total langzaam maar zeker de focus richting investeringen in koolstofarme energiebronnen, zoals aardgas en hernieuwbare energie. Zo nam het onlangs de lng-activiteiten van Engie over. Lng is een cruciale brandstof om de stijgende vraag naar elektriciteit op te vangen. Total verwacht een stijging van de elektriciteitsconsumptie met 50 procent tegen 2040.
De aandeelhouders genieten met mate van dit nieuwe oliebonanza. De beurskoers volgde de stijging van de olieprijs niet in dezelfde mate, wat erop wijst dat beleggers het cyclische karakter van de oliemarkt in het achterhoofd houden. Met een koers-winstverhouding van 12 ligt de waardering in lijn met de historische waardering. De rijke cashflows laten Total wel toe het dividend met 10 procent te verhogen tegen 2020, en een inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 5 miljard dollar uit te voeren.
Conclusie
De aantrekkende resultaten van Total rusten op een gunstige mix van stijgende olieprijzen, een stijgende eigen productie en dalende kosten. Er ligt nog waarde op tafel, want de beurskoers blijft achter op de toename van de winst. Het dividendrendement van bijna 5 procent bruto zit gebeiteld. Het aandeel blijft koopwaardig.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 55,5 euro
Ticker: FP
ISIN-code: FR0000120271
Markt: Euronext Parijs
Beurskapitalisatie: miljard euro
K/w 2017: 16
Verwachte k/w 2018: 12
Koersverschil 12 maanden: +21%
Koersverschil sinds jaarbegin: +20%
Dividendrendement: 4,7%
Aandelen Europa
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier