Tegenvallende vooruitzichten drukken beurskoers Oracle
De markt heeft het recentste kwartaalrapport van Oracle bijzonder negatief onthaald. Het aandeel werd na de publicatie tot 11 procent goedkoper, de grootste daling op dagbasis in meer dan zes jaar.
Dat lag niet zozeer aan de cijfers, maar wel aan tegenvallende vooruitzichten. De cijfers over het derde kwartaal van het boekjaar 2017-2018 (periode december- februari) gaven op zich geen reden tot onrust. De groepsomzet klom in lijn met de consensusverwachting 5,5 procent hoger, naar 9,78 miljard dollar. De aangepaste nettowinst lag met 0,83 dollar per aandeel zelfs een stuk boven de verwachte 0,71 dollar.
Het verschil was grotendeels toe te schrijven aan een lager dan verwachte belastingfactuur. De belastingvoet bedroeg 16,1 procent in het derde kwartaal, tegenover 21,6 procent een jaar eerder. Tegelijk was de belastinghervorming in de Verenigde Staten er wel de oorzaak van dat het nettoresultaat negatief was. De nieuwe belastingwet had een negatieve impact van 6,9 miljard dollar. Per saldo was er een nettoverlies van 4 miljard dollar.
Oracle heeft een dominante marktpositie in het segment van databasesoftware. De verkoop van nieuwe softwarelicenties daalde met 1,8 procent naar 1,39 miljard dollar, iets onder de consensusverwachting (1,42 miljard). Updates en ondersteunende diensten maken nog steeds het grootste deel van de omzet uit (52%). Die component groeide met 5,6 procent naar 5,03 miljard dollar. Oracle schat dat nog maar 15 procent van de databaseklanten de overstap heeft gemaakt naar het cloudaanbod van de groep. Er is dus nog veel groeipotentieel. De totale omzet uit cloudactiviteiten steeg met 32 procent naar 1,57 miljard dollar. Sommige analisten bestempelden dat groeicijfer als ontgoochelend omdat de vooruitgang in het tweede en eerste kwartaal nog respectievelijk 42 en 51 procent op jaarbasis bedroeg.
Software as a Service (SaaS) omvat applicaties die via de cloud online worden aangeboden. Dat segment groeide met een derde naar 1,16 miljard dollar en realiseerde een winstmarge van 67 procent. Platform as a Service (o.a. besturingssystemen) en Infrastructure as a Service (opslag, beveiliging fysieke datacenters) groeiden met 28 procent naar 415 miljoen dollar. Die segmenten kennen een veel lagere winstmarge van 35 procent.
Oracle wil de komende jaren twaalf nieuwe datacenters bouwen. Het management rekent voor het lopende kwartaal op een omzetstijging met 1 tot 3 procent. De groei van de cloudactiviteiten zal verder afnemen naar 19 tot 23 procent, onder de verwachtingen. Oracle realiseerde in het derde kwartaal een vrije kasstroom van 3 miljard dollar. Het dividend blijft ongewijzigd op 0,19 dollar per kwartaal. Het tempo van aandeleninkopen werd wel serieus opgevoerd. Oracle kocht in het derde kwartaal 81 miljoen eigen aandelen in voor 4 miljard dollar. Dat is bijna dubbel zoveel als in het tweede kwartaal (41 miljoen) en ruim 6 keer zoveel als een jaar eerder (13 miljoen). De netto cashpositie bedraagt net iets minder dan 10 miljard dollar. Gekoppeld aan de hoge kasstromen is er dus voldoende ruimte voor nieuwe overnames, zonder dat de aandeelhoudersuitkeringen in gevaar komen.
Conclusie
Oracle heeft er een goed kwartaal opzitten maar dook onder de lat wat vooruitzichten betreft. Het bedrijf kan wel verzachtende omstandigheden inroepen, want de transitie naar een nieuw bedrijfsmodel zal nog geruime tijd aanhouden. Aan 14 keer de verwachte winst ligt de waardering ook onder het sectorgemiddelde. Het programma van aandeleninkoop moet in principe de koers ondersteunen.
Advies: houden/afwachten
Risico : gemiddeld
Rating : 2B
Koers: 46,48 dollar
Ticker: ORCL US
ISIN-code: US68389X1054
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 189,7 miljard dollar
K/w 2017: 18
Verwachte k/w 2018: 14
Koersverschil 12 maanden: +5%
Koersverschil sinds jaarbegin: -2%
Dividendrendement: 1,6%
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier