Sterk winstherstel verwacht voor Schlumberger

© REUTERS

Er zijn veel signalen dat de bodem op de oliedienstenmarkt bereikt is. De analisten verwachten dat Schlumberger, de absolute topper in die sector, zijn winst in 2018 kan verdrievoudigen tegenover 2016.

We moeten eerlijk zijn: van een spectaculaire ommekeer op de oliedienstenmarkt is nog geen sprake. Paal Kibsgaard, de CEO van Schlumberger,veruit de grootste oliedienstenspeler ter wereld, had vorige zomer na de bekendmaking van de tweedekwartaalcijfers de bodem van de zware oliecyclus aangekondigd. Als we naar de resultaten van Schlumberger kijken, heeft hij daarin grotendeels gelijk gekregen, al moeten we het houden op een stagnatie op een laag niveau. Een omzetstijging met 1 procent tegenover het voorgaande trimester (7,10 miljard versus 7,02 miljard dollar) is weinig sprankelend, temeer omdat Schlumberger in het laatste kwartaal van 2014 nog een omzet van 12,6 miljard dollar had geboekt. De omzet in het vierde kwartaal van 2015 lag op 7,7 miljard dollar, of 8 procent meer dan in het laatste kwartaal van vorig jaar.

De winst per aandeel is opnieuw gestegen tegenover het voorafgaande kwartaal, al bleef die toename beperkt. Als we zowel de overname- en de integratiekosten als de eenmalige waardeverminderingen uit de resultaten halen, is er een winst van 0,27 dollar per aandeel, tegenover 0,25 dollar in het derde kwartaal en 0,23 dollar in het tweede. Dat is nipt boven de analistenconsensus van 0,26 dollar per aandeel. Voordat we al te euforisch worden: vergeleken met hetzelfde kwartaal van vorig jaar is de winst nog altijd 58 procent lager (0,65 dollar per aandeel in vierde kwartaal van 2016). Voor dit jaar verwacht de analistenconsensus weer een omzetherstel richting 31,4 miljard dollar, of bijna 16 procent meer dan de 27,8 miljard dollar in 2016, maar nog altijd ver verwijderd van de piekomzet van 48,6 miljard dollar in 2014.

Dat omzetherstel moet de winst per aandeel weer gevoelig doen klimmen van 1,14 dollar per aandeel in 2016 naar 1,85 dollar dit jaar. In 2014 boekte Schlumberger nog een winst van 5,57 dollar per aandeel. Voor volgend jaar bedraagt de analistenconsensus al 3,50 dollar per aandeel, of bijna het dubbele van dit jaar en meer dan een verdrievoudiging tegenover 2016. De bodem lijkt dus inderdaad bereikt.

Schlumberger heeft een grote geloofwaardigheid bij analisten en beleggers. De oliedienstengigant beschikt over de beste technologische expertise om van schaliegasprojecten een succes te maken en tot sterke productieresultaten te komen. Een belangrijke troef van het Frans-Amerikaanse oliedienstenbedrijf op lange termijn is zijn wereldwijde aanwezigheid. In het vierde kwartaal haalde de groep 75 procent van haar omzet buiten Noord-Amerika. Dat zorgt voor de nodige risicospreiding. De activiteiten in Noord-Amerika zijn harder naar beneden gegaan dan de internationale. Een andere troef is het grootste palet aan producten en diensten voor de klanten, in de eerste plaats de oliemajors.


Conclusie

Schlumberger is een absolute topper in de oliedienstensector. We zien veel signalen dat de bodem in de sector bereikt is. Vandaar dat we in het aandeel een aantal maanden geleden weer in de voorbeeldportefeuille hebben opgenomen. Op basis van de verwachte koers-winstverhouding voor dit jaar lijkt het aandeel nog duur, maar dat is typisch als de winstbodem is bereikt. Op basis van de prognose voor 2018 wordt de waardering al veel redelijker.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Munt: dollar

Markt: NYSE

Beurskapitalisatie: 121 miljard dollar

K/w 2016: 96

Verwachte k/w 2017: 45

Koersverschil 12 maanden: +46%

Koersverschil sinds jaarbegin: + 4%

Dividendrendement: 2,3%

Partner Content