Steraandeel Bolloré werd achterblijver

© Getty Images
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De jaarcijfers 2018 van de Franse holding Bolloré bleven vooral bij omdat toen officieel werd gemaakt dat de 66-jarige Vincent Bolloré de fakkel van topman (CEO) en voorzitter van de raad van bestuur doorgeeft aan zijn zoon Cyrille. Vincent is intussen de topman van de eveneens beursgenoteerde holding Financière de l’Odet, met 64 procent van de aandelen de referentie-aandeelhouder van Bolloré. Hij was tot nu enkel voorzitter van de raad van bestuur. Volledig afscheid nemen wil hij doen in 2022, het jaar dat de groep haar 200-jarige bestaan zal vieren.

De magie van het aandeel is de jongste jaren wat weg. We zijn dan ook niet rouwig dat we het aandeel tijdig uit de voorbeeldportefeuille hebben gehaald. Zo ligt de return van het Bolloré-aandeel over de voorbije twaalf maanden 9 procent lager dan de CAC40-index. Dat kan eens gebeuren, maar zorgwekkend is dat het aandeel liefst 61 procent minder return geeft dan de Franse referentie-index over vijf jaar (-6 versus +55%) en geen nieuwe piekkoers heeft gemaakt in meer dan vier jaar, terwijl op tien jaar er nog wel flink beter werd gepresteerd dan de CAC40-index: +236 tegenover +105 procent.

De jongste jaren is de groep vooral bezig geweest met de uitbouw van een positie in het Franse mediabedrijf Vivendi(participatie van 26,3% en 29,6% van de stemrechten), dat door Bolloré intussen ook volledig wordt geconsolideerd. Het kroonjuweel van het Franse mediabedrijf is Universal Music Group (UMG). Door het succes van streaming van muziek scoort UMG de jongste jaren sterke resultaten en is er onder meer interesse van het Chinese Tencent om een belang in UMG te nemen. Het moet dan ook gezegd dat het Vivendi-aandeel de voorbije vijf jaar en in het bijzonder de afgelopen twaalf tot achttien maanden sterker presteert dan de CAC40-index (+74 versus +55% op 5 jaar). Bolloré blijft dus achter op de prestatie van de mediadochter.

In weerwil van de koersontwikkeling heeft de portefeuillemaatschappij een meer dan degelijke eerste jaarhelft achter de rug. De omzettoename bleef met 4 procent tot 11,78 miljard euro nog binnen de perken. Maar dat is het cijfer op dezelfde vergelijkingsbasis en bij constante wisselkoersen. Bolloré publiceerde een groei van 8 procent. De bedrijfswinst (ebit) op groepsniveau maakte een sprong van 35 procent (van 544 naar 732 miljoen euro). Transport&Logistiek (Bolloré Logistics en vooral Bolloré Africa Logistics, het grootste logistieke netwerk van Afrika) zag de voorbije jaren de dominantie in de cijfers verdwijnen en zag de omzet slechts met 1 procent stijgen in de eerste zes maanden (van 2,95 naar 2,97 miljard euro). Bolloré Energie(tweede grootste distributeur van huishoudbrandstof in Frankrijk) realiseerde dezelfde minimale toename van 1 procent (van 1,26 naar 1,28 miljard euro.

De globale omzetstijging komt dus in hoofdzaak van de communicatiepoot (+14%; van 6,47 naar 7,35 miljard euro; UMG zag de omzet met 19% toenemen). Hernieuwbare energie (elektrische batterijen en oplossingen) blijft zwak evolueren met een omzetdaling van 12 procent (van 182 naar 160 miljoen euro) en opnieuw verliescijfers. De andere belangen vertoonden een negatieve omzetevolutie (-17% tot 17 miljoen euro). Het nettoresultaat, deel van de groep, kende een spectaculaire klim van 54 procent tot 149 miljoen euro (0,05 euro per aandeel). De omzetcijfers voor het derde kwartaal laten een verbetering van de organische groei met 3 procent zien tot 6,17 miljard euro.

Conclusie

De betere prestatie van de mediadochter Vivendi en vooral van de kleindochter UMG zien we niet terug in de koersevolutie van het Bolloré-aandeel. Het is de jongste tijd dan ook enkel Vivendi dat groei laat optekenen. De rest laat het wat afweten. Daardoor is de waardering teruggevallen tot 1,2 keer de boekwaarde, wat historisch gezien erg weinig is. Het aandeel is dan ook goedkoop en heeft als achterblijver recht op een inhaalbeweging.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 3,75 euro

Ticker: BOL FP

ISIN-code: FR0000039299

Markt: Euronext Parijs

Beurskapitalisatie: 11,04 miljard euro

K/w 2018: 36

Verwachte k/w 2019: 29

Koersverschil 12 maanden: +2%

Koersverschil sinds jaarbegin: +7%

Dividendrendement: 1,6%

Partner Content