Standard Chartered

We zien de problemen van Standard Chartered als lokaal en tijdelijk.

Opnieuw een teleurstellende marktreactie op de tradingupdate voor het eerste semester bij Standard Chartered voor het boekjaar 2013-2014 (afsluitdatum boekjaar 30 september). De Britse grootbank die het overgrote deel van de operationele inkomsten uit Azië, Afrika en het Midden-Oosten haalt, blijft problemen hebben op korte termijn, nu de groei in Azië daalt en afschrijvingen dienen genomen te worden op de portefeuille persoonlijke leningen in Zuid-Korea. Standard Chartered deed een afwaardering van liefst 1 miljard USD op de business in dat Aziatische land en verkocht er ook twee eenheden. Die problemen deed de bank al eerder de verwachting uiten dat de omzet met ‘enkele procenten’ zou dalen en de winst tussen 5 en 10% voor het lopende boekjaar.

Bij de trading update vorig week met betrekking tot de eerste 6 maanden diende CEO Peter Sands een winstwaarschuwing te geven. De winstdaling zal eerder 15 tot 20% bedragen, omdat ook in India en Singapore, naast Zuid-Korea, de resultaten minder zijn dan verhoopt. Definitieve halfjaarcijfers op 6 augustus. Nochtans heeft de shirtsponsor van de populaire voetbalclub Liverpool flink wat perspectieven op lange termijn, als duidelijke ‘play’ op de groei van het bankwezen op die (groei)continenten.

Deze groeilandenbank heeft bijna 90.000 medewerkers en opereert in 68 landen. Het is een fusie uit 1969 van The Chartered Bank, gericht op Azië, en Standard Bank met een focus op Afrika. De strategie is duidelijk te focussen op het ‘basisbankieren’, typisch voor opkomende landen. Ervoor zorgen dat de mensen een rekening openen, hun spaarcenten erop plaatsen en er een lening kunnen afsluiten. Daarnaast wil Standard Chartered een modelbank zijn voor bedrijven die handel willen drijven in deze groeilanden. Ook voor multinationals, die vaak complexe businesstransacties moeten afsluiten en waar de internationale knowhow en ervaring van Standard Chartered hen erg goed van pas komen. De nadruk ligt op organische groei, zowel in de grote als kleinere landen.

Vanuit een langetermijnperspectief wordt in een bepaald land klein en geleidelijk begonnen om dan de business verder op te bouwen en te zien dat er een goede mix is van inkomstenbronnen. De groei is overigens niet alleen spectaculair in landen waar de aanwezigheid 10 jaar geleden nog beperkt was. Tien jaar geleden stond Hong Kong voor 1,4 miljard USD van de groepsinkomsten. Gedurende een decennium zijn de inkomsten met zowat 150% gestegen, tot 3,4 miljard USD. In de periode 2003-2012 was ook sprake van tien opeenvolgende jaren van toenemende inkomsten, winsten en dividenden. De gemiddelde jaarlijkse groei zat zelfs in de buurt van 15%. Dat groeiritme is men momenteel kwijt en sowieso is er de vaststelling dat Standard Chartered groter en groter wordt en het bijgevolg automatisch moeilijker en moeilijker wordt om fors te groeien.

Conclusie

We zien de problemen als lokaal en tijdelijk. Op langere termijn blijven we in het groeiverhaal geloven. We zijn zeker té vroeg in het aandeel gestapt, maar we hebben al enige tijd geleden al aangegeven dat we de situatie zullen uitzweten. De positie in de voorbeeldportefeuille blijft dan ook behouden.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content