Sociale onrust tempert euforie bij Sibanye

. © REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De ebitda-marge kelderde van 23 naar amper 7 procent. De voornaamste oorzaak is een staking die sinds november aan de gang is.

Sibanye Stillwater heeft zich in minder dan drie jaar omgevormd van een gouddelver met enkel Zuid-Afrikaanse mijnen naar een geografisch gediversifieerd mijnbedrijf met de focus op platinum group metals of PGM (platina, palladium en rhodium). Na enkele overnames is de groep uitgegroeid tot een belangrijke speler in dat segment. Als de overname van Lonmin doorgaat, wordt Sibanye de grootste platinaproducent. In palladium is de groep ongeveer even groot als Amplats. Ze moeten enkel het Russische Norilsk Nickel laten voorgaan.

De palladiumprijs klom de voorbije weken naar een record. De globale palladiummarkt is in deficit door de strengere emissienormen en de toenemende populariteit van benzinemotoren. Tegelijk blijft de groei van de productie beperkt. Op groepsniveau bedroeg de aangepaste bedrijfswinst of ebitda vorig jaar 8,4 miljard Zuid-Afrikaanse rand of 632 miljoen dollar. Na de overname van Stillwater staan de Amerikaanse PGM-activiteiten (Stillwater en East Boulder) in voor de helft van de ebitda. De ebitda-marge bedroeg 46 procent. De Zuid-Afrikaanse PGM-activa (onder meer Rustenburg en Kroondal) zijn volgens output groter dan de Amerikaanse, maar hun aandeel in de ebitda is met 34 procent kleiner. Dat komt omdat de ebitda-marge met 19 procent veel lager ligt. Toch is dat een flinke vooruitgang tegenover 2017, toen de marge amper 12 procent bedroeg. De vooruitgang is te danken aan de hogere prijzen in rand.

Minder goed verging het de goudafdeling van Sibanye (Kloof, Beatrix en Driefontein). De ebitda daalde met 75 procent, waardoor goud amper 16 procent bijdroeg aan de groepswinst tegenover 58 procent een jaar eerder. De ebitda-marge kelderde van 23 procent naar amper 7 procent. De voornaamste oorzaak was de staking van de vakbond AMCU die sinds 21 november aan de gang is. Sibanye wil een aantal verlieslatende mijnschachten sluiten. Dat zou bijna 6000 arbeidsplaatsen kosten. Ook enkele ongevallen, een aardbeving en hogere stroomprijzen drukten de winst van de goudafdeling.

Op groepsniveau was er vorig jaar een nettoverlies van bijna 2,6 miljard rand of 189 miljoen dollar. Dat is een neveneffect van de belastingverlaging in de Verenigde Staten. Daardoor werden oude belastingkredieten ineens een stuk minder waard, waardoor die moesten worden afgeboekt. Het betreft een boekhoudkundige verliespost die geen impact heeft op de kasstromen. Het verlies is een stuk kleiner dan in 2017, toen Sibanye 4,4 miljard rand of 333 miljoen dollar in het rood dook. Het aangepaste nettoverlies bleef vorig jaar beperkt tot 17 miljoen rand of 1,3 miljoen dollar. De afbouw van de schulden liep vertraging op door de slechte prestatie van de goudmijntak.

Sibanye had eind vorig jaar 21,3 miljard rand (1,48 miljard dollar) schulden tegenover nog 25,2 miljard rand zes maanden eerder. Dat de liquiditeitspositie toch verbeterde, is te danken aan een streamingovereenkomst met Wheaton Precious Metals. De verhouding tussen de nettoschuld en de ebitda bedraagt 2,5. Het management belooft dat het dividend, dat vorig jaar werd geschrapt, volgend jaar weer zal worden ingevoerd.


Conclusie

De prijsexplosie bij palladium bleek een zegen voor Sibanye. De recente klim zal pas in de cijfers van 2019 zichtbaar zijn. Toch zijn er heel wat aandachtspunten, zoals de tegenvallende prestatie van de goudmijnen en de aanhoudende sociale onrust. Sibanye is tegen 1,3 keer de boekwaarde nog altijd koopwaardig. Beleggers moeten wel rekening houden met een bovengemiddeld risico.


Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Koers: 4,27 dollar

Ticker: SBGL US

ISIN-code: US8257242060

Markt: New York Stock Exchange

Beurskapitalisatie: 2,45 miljard

K/w 2018: 11,5

Verwachte k/w 2019: 18,5

Koersverschil 12 maanden: -0,5%

Koersverschil sinds jaarbegin: +52%

Dividendrendement:

Partner Content