Snelle groeiers buiten de beurs: dit zijn de winnaars van de zevende Private Equity Awards van BVA en BNP Paribas Fortis

© GETTY - NUTHAWUT SOMSUK
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Het is al technologie wat de klok slaat bij de laureaten van de zevende editie van de Private Equity Awards.

Er komen minder bedrijven naar de beurs sinds de technologiezeepbel in 2000 uit elkaar spatte. Dat is deels het gevolg van de strengere regelgeving, die het duurder heeft gemaakt voor bedrijven om met een beursgang geld op te halen bij het brede publiek. Als die snelle groeiers niet langer naar de beurs komen, moeten beleggers ze daarbuiten gaan zoeken. Daarom zijn ook Belgische beleggers steeds meer bezig met private equity. Elke private bank heeft daarvoor wel een aanbod, rechtstreeks of via fondsen. Voor de minder rijke Belgen zijn er beursgenoteerde holdings zoals Brederode, Sofina, Gimv, Quest for Growth en Ackermans & van Haaren, die elk op hun manier een laagdrempelige toegangspoort bieden tot de wereld van private equity.

De Belgian Venture Capital & Private Equity Association (BVA) en BNP Paribas Fortis reiken al voor het zevende jaar op rij de Private Equity Awards uit om goed presterende Belgische bedrijven die ondersteund worden door privaat kapitaal te belonen. Voor de BVA is het zonneklaar dat durfkapitaal en private equity drijvende krachten van de Belgische economie zijn. In 2023 investeerden private fondsen in totaal 2 miljard euro in 264 Belgische bedrijven, volgens de BVA. In ons land zijn er 1.070 bedrijven die worden gefinancierd met durfkapitaal. Zij hebben samen 220.000 mensen in dienst, leren data van Invest Europe. “Het afgelopen jaar was de stijging van het aantal banen bij bedrijven die worden gefinancierd door private equity zes keer groter dan bij andere bedrijven”, klinkt het bij de BVA.

De BVA reikt naar jaarlijkse traditie awards uit in drie categorieën: venture, growth en buy-out.

Categorie Venture: Aikido Security

“Cybersecurity is een enorme maatschappelijke uitdaging, waarvoor Aikido Security een one-stop-shopoplossing biedt”, legt de jury uit. “Het bedrijf groeit snel en exponentieel. Aikido zet in op de ontwikkelaars van software in plaats van op de eindgebruikers.” Het platform van Aikido biedt ontwikkelaars de mogelijkheid in een vroege fase te controleren waar er zwakke plekken in hun code zitten, waarlangs hackers later makkelijk kunnen binnenglippen. Door snel op zoek te gaan naar de kwetsbare plekken en de risico’s in kaart te brengen, kunnen de klanten zich veel kosten besparen.

‘Het afgelopen jaar was de stijging in aantal banen bij bedrijven gefinancierd door private equity zes keer groter dan bij andere bedrijven’

Belgian Venture Capital & Private Equity Association

De oprichters kunnen behoorlijk wat adelbrieven voorleggen. De onderneming werd in 2022 opgericht door Willem Delbare, Felix Garriau en Roeland Delrue. Willem Delbare stond eerder mee aan de wieg van Teamleader, dat in 2022 door Visma is overgenomen. Felix Garriau kennen we van Nexxworks en Roeland Delrue van Showpad. Bij de start was ook Amber Rucker betrokken, een Amerikaanse productdesigner die in Barcelona woont en nu hoofd productdesign van neptune.ai is. In totaal werken 60 mensen voor Aikido.

In maart kon Aikido een grote sprong vooruit aankondigen, toen het Noorse Visma klant werd. Aikido Secrity is sindsdien hofleverancier van de 170 bedrijven in de portefeuille van Visma, waaronder het Belgische Silverfin en Teamleader. De jury gelooft dat Aikido veel toekomstpotentieel heeft. Er komen steeds meer verplichtingen op de schouders van de ontwikkelaars terecht en Aikido kan de lasten van die bijkomende regelgeving helpen dragen. Sinds de oprichting haalde het bedrijf 24 miljoen euro op bij fondsen als Singular, Notion Capital en Connect Ventures. Aikido haalde het van Henchman, een digitale handlanger voor advocaten die in de zomer van 2024 aan LexisNexis werd verkocht, en Micledi Microdisplays, dat compacte augmentend-realitybrillen met een hoge resolutie maakt.

Categorie Growth: CluePoints

In het klantenbestand van CluePoints zitten grote farmabedrijven als Pfizer, BioNTech, UCB en Novo Nordisk. Het bedrijf werd in 2012 opgericht door François Torche, Patrick Hughes en Marc Buyse. “De technologie van CluePoints helpt farmabedrijven om fouten en fraude bij de opmaak van klinische studies te detecteren”, legt de jury uit. Pfizer en BioNTech gebruikten de technologie onder meer bij de ontwikkeling van het eerste coronavaccin.

CluePoints realiseerde een groot deel van zijn groei onder de vleugels van Summit Partners, een Amerikaanse investeerder die in 2020 een minderheidsparticipatie nam en sinds 2021 ook een minderheidsparticipatie in het Waalse technologiebedrijf Odoo.

In 2024 kwam ook het Scandinavische EQT mee aan boord. EQT is een beursgenoteerde investeerder in private equity die voor 14 procent in handen is van Investor AB, de holding van de steenrijke familie Wallenberg. Die deal waardeerde CluePoints op 500 miljoen euro. De investeringsfondsen WE, Invest.BQ en Theodorus maakten van de gelegenheid gebruik om een mooie exit te realiseren. Summit Partners en Clinimetrics, een investeerder van het eerste uur, bleven aan boord.

De aandacht voor duurzaamheid, de sterke groei en financiële resultaten zijn de sterke punten voor de jury. CluePoints haalde het van Robovision, een bedrijf dat software ontwikkelt zodat machines hun omgeving kunnen zien, en Silverfin, dat boekhoudsoftware levert met een focus op automatisering. CluePoints heeft 287 medewerkers, van wie er 130 in België werken.

Categorie Buy-out: Sofico

“Een Belgisch bedrijf dat wereldleider is op de markt van software voor de autosector”, zo omschrijft de jury Sofico. De onderneming staat onder leiding van CEO Gémar Hompes en levert softwareoplossingen voor autoleasing. Het bekendste product is het programma Miles, waarmee verschillende mobiliteitsoplossingen kunnen worden opgevolgd: van autodelen tot huren en leasing.

Onder meer KBC Lease, ALD Automotive, Interleasing, Athlon, Volkswagen Financial Services en Mercedes-Benz Financial Services zijn klant. Sofico levert zowel oplossingen voor de business-to-business- als de business-to-consumermarkt. Er werken 513 mensen bij Sofico.

Eind 2023 nam het Franse investeringsfonds Astorg met een belang van 51 procent de controle over van Apheon, het voormalige Ergon. Ergon ontstond in de schoot van de Frère-holding GBL, maar werkt sinds 2022 onafhankelijk van GBL. Apheon zit sinds 2020 in het kapitaal van Sofico en blijft in het kapitaal zitten. Apheon en de oprichters Gémar Hompes en Piet Maes herinvesteren in Sofico.

Hertecant Flanges, dat in Westerlo reparatiestukken voor industriële pijpleidingen produceert, en Tech Tribes, dat actief is in IT-consultancy, moesten nipt de duimen leggen voor Sofico.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content