Sibanye profiteert van veel hogere prijzen
Sibanye is de grootste platinaproducent en de op een na grootste palladiumproducent ter wereld.
Sibanye Gold of beter Sibanye Stillwater is door overnames uitgegroeid tot de grootste platinaproducent en de op een na grootste palladiumproducent ter wereld (na Norilsk uit Rusland). Sibanye, dat startte als gouddelver met de afgesplitste Zuid-Afrikaanse activa van Gold Fields in portefeuille, stak zich daarvoor zwaar in de schulden. Het kocht in 2016 Aquarius en Rustenburg voor 8 miljard Zuid-Afrikaanse rand. De grootste overname volgde een jaar later, met het Amerikaanse Stillwater, voor 2,2 miljard dollar. In mei 2019 nam het Lonmin over, verrekend in aandelen voor een tegenwaarde van 4,3 miljard rand.
Net toen de omvangrijke schuld een probleem begon te vormen en het aandeel kelderde, bracht een prijsexplosie bij palladium redding. Het edelmetaal, dat vooral gebruikt wordt bij de productie van katalysatoren voor benzinemotoren, koerste naar de hoogste prijs ooit en was in 2019 de best presterende grondstof. Ook de goudprijs presteerde goed in de tweede helft van 2019. Dat was niets te vroeg, want de Zuid-Afrikaanse mijnen kampten tussen november 2018 en april 2019 met een staking, waardoor de output vorig jaar ondermaats bleef.
In de Verenigde Staten bezit Sibanye met Stillwater en East Boulder twee platina- en palladiummijnen. In Zuid-Afrika bestaan de PGM-activa (platina, palladium en rhodium) uit Mimosa, Marikana (ex-Lonmin), Rustenburg, Kroondal en de Platinum Mile. De Zuid-Afrikaanse goudactiva omvatten naast Kloof, Beatrix en Driefontein ook de participatie in DRDGold (38%).
In de eerste jaarhelft bleef de aangepaste bedrijfswinst (ebitda) op groepsniveau steken op 2,1 miljard rand (146 miljoen dollar). Een verlies van 2,9 miljard rand bij de Zuid-Afrikaanse goudmijnen deed de goede prestatie van de PGM-activa teniet. De goudproductie daalde met meer dan 42 procent op jaarbasis, naar 345.000 troy ounce.
In het derde kwartaal waren de goudmijnen weer operationeel en stegen de PGM-prijzen. De ebitda klom met 240 procent op jaarbasis naar 5,54 miljard rand (377 miljoen dollar), ruim het dubbele van de eerste jaarhelft. De Zuid-Afrikaanse PGM-activa leverden 53 procent van de ebitda, de Amerikaanse 32 procent en de goudactiva 15 procent. De gemiddelde ontvangen goudprijs klom met 26 procent en de PGM-prijzen met 55 procent. In november werd met de Zuid-Afrikaanse mijnvakbonden in de PGM-sector een loonakkoord bereikt en zo een dreigende staking afgewend. De komende drie jaar is de sociale rust bij die mijnen gegarandeerd.
De cijfers van het vierde kwartaal zullen nog een stuk beter zijn, want de goud- en PGM-prijzen zijn nog toegenomen. De jaarcijfers zijn voor 19 februari.
Na de eerste jaarhelft bedroeg de nettoschuld in verhouding tot de ebitda nog 2,5. Na het derde kwartaal was dat 1,7. Sibanye doet daarmee al beter dan het doel van 1,8 voor eind 2019. In het kader van de afspraken met de schuldeisers mag de verhouding maximaal 3,5 bedragen, maar het doel is in 2020 naar 1 te gaan. Sibanye herfinancierde in oktober een kredietfaciliteit van 5,5 miljard rand, tegen dezelfde voorwaarden uitbreidbaar tot 7,5 miljard rand. Daarnaast is er een bijkomende faciliteit van 600 miljoen dollar. De liquiditeit is dus voldoende. Sibanye beloofde in de tweede helft van 2020 weer een dividend in te voeren als de PGM- en goudprijzen op het huidige hoge niveau blijven.
Conclusie
Sibanye was in 2019 een van de sterkst presterende mijnaandelen, dankzij de prijsexplosie bij palladium en rhodium en een terugkeer van de sociale rust in thuisland Zuid-Afrika. De integratie van de overgenomen activa verloopt voorspoedig, en de schulden werden afgebouwd. Zonder operationele tegenslagen verwachten we dat ook 2020 een goed jaar wordt. Het advies blijft positief.
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Koers: 9,61 dollar
Ticker: SBGL US
ISIN-code: US8257242060
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 6,42 miljard dollar
Verwachte k/w 2019: 19
Verwachte k/w 2020: 6
Koersverschil 12 maanden: +275%
Dividendrendement: –
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier