Sibanye Gold waagt beredeneerde gok
De expansieplannen van Sibanye zijn een beredeneerde gok. Dat de groep diversifieert, is op lange termijn een goede zaak. De hogere schuldpositie is de keerzijde van de medaille.
De Zuid-Afrikaanse mijngroep Sibanye Gold, die wordt geleid door Neil Froneman, werd in 2013 afgesplitst van het moederbedrijf Gold Fields. Sibanye erfde de mature Zuid-Afrikaanse mijnen en slaagde er met een herstructurering in de kosten te drukken en de levensduur te verlengen. Maar daar bleef het niet bij. Froneman maakte enkele jaren geleden de strategische keuze niet langer uitsluitend in te zetten op goud en ook buiten het thuisland actief te worden.
Die eerste ambitie werd al concreet met de aankoop van activa in het segment van de platinum group metals (PGM, of platina, palladium en rhodium). Vorig jaar rondde Sibanye de overname van Aquarius Platinum en drie mijnen van de Amplats-groep af. Daarmee werd Sibanye de vijfde PGM-speler ter wereld. Sneller dan verwacht lanceerde het vorig jaar een overnamebod op het Amerikaanse Stillwater Mining. Dat was verrassend, omdat het om een Amerikaans bedrijf gaat en de biedprijs hoger ligt dan de marktwaarde van Sibanye. Stillwater Mining is de grootse PGM-producent buiten Zuid-Afrika en Rusland, en beschikt over twee operationele mijnen in de Amerikaanse staat Montana. Beide produceerden vorig jaar 545.000 troy ounce PGM.
Daarnaast bezit de groep een smeltfabriek, een installatie voor de raffinage van basismetalen en een recyclagebedrijf. Sibanye gelooft behalve in goud ook sterk in het potentieel van PGM op lange termijn. Met een jaarlijkse output van 1,5 miljoen troy ounce goud blijft Sibanye een belangrijke speler in de goudindustrie. Stillwater realiseerde vorig jaar een positieve operationele kasstroom van 78 miljoen dollar. Intussen hebben zowel de aandeelhouders als de Amerikaanse bevoegde instanties de transactie goedgekeurd. Sibanye betaalt 2,2 miljard dollar voor Stillwater en financiert dat via een overbruggingskrediet van 2,65 miljard dollar. Het is de grootste internationale overname van een Zuid-Afrikaans bedrijf sinds 2001.
Het tijdelijke krediet wordt vervangen door de combinatie van de uitgifte van aandelen en bedrijfsobligaties. De aandelencomponent zal 1 miljard dollar bedragen. Dat was meer dan verwacht, wat druk op de koers zette. De aandeelhouders krijgen 1,28 rechten per aandeel in portefeuille. Per recht kunnen ze een aandeel van Sibanye bijkopen tegen 3,48 dollar, een flinke korting tegenover de huidige prijs. Om niet alle aandeelhouders te verplichten deel te nemen aan de kapitaaloperatie, hebben die rechten een aparte beursnotering tot en met vrijdag 9 juni. De rechten kunnen dus worden verkocht, maar we raden dat niet aan, omdat uw positie anders te sterk verwatert in verhouding tot de prijs van het recht (momenteel 2,3 dollar).
Conclusie
De lopende kapitaaloperatie bepaalt op korte termijn het koersverloop van Sibanye. De rechten om in te tekenen op nieuwe aandelen noteren los van het gewone aandeel, wat voor een vertekend beeld zorgt. De expansieplannen van Sibanye zijn een beredeneerde gok. De groep diversifieert zowel geografisch als in grondstoffen, wat op lange termijn een goede zaak is. De hogere schuldpositie is de keerzijde van de medaille, maar daar staat een lage waardering tegenover. Koopwaardig voor risicobewuste beleggers.
Advies: koopwaardig
Risico: hoog
Rating: 1C
Munt: Amerikaanse dollar
Markt: NYSE
Beurskapitalisatie: 1,8 miljard dollar
K/w 2016: 6
Verwachte k/w 2017: 17
Koersverschil 12 maanden: -26%
Koersverschil sinds jaarbegin: +17%
Dividendrendement: 4,2%
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier