Shell schaft keuzedividend af

© BELGAIMAGE
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De afschaffing van het keuzedividend en de aandeleninkoop benadrukken dat Shell een erg aandeelhoudervriendelijk beleid voert. Dat is mogelijk door de hogere olieprijs.

Na de overname van BG Group groeide Royal Dutch Shell uit tot de op één na grootste energiegroep ter wereld. Alleen het Amerikaanse Exxon Mobil heeft een hogere productie en marktwaarde. Voorlopig toch, want Shell is erg ambitieus en wil uitgroeien tot de primus. Met BG werd de Brits-Nederlandse energiegroep marktleider in vloeibaar aardgas (lng) en er kwamen olie- en gasactiva bij in Australië en Brazilië.

Kort na die overname, die 64 miljard dollar kostte, ging de olieprijs onderuit. Shell wilde tot elke prijs zijn dividend behouden. In 2015 voerde het daarom een keuzedividend in om liquiditeiten binnen het bedrijf te houden. Door dat keuzedividend bleef meer geld beschikbaar voor schuldenafbouw. De voorbije twaalf maanden heeft Shell 16 miljard dollar gespendeerd aan dividenduitkeringen. Ongeveer een kwart daarvan werd in aandelen uitbetaald.

Ter gelegenheid van de strategiedag van 28 november besliste Shell vroeger dan verwacht om het keuzedividend weer te schrappen. Dat heeft enerzijds te maken met de komende afschaffing van de dividendbelasting in Nederland. Daarnaast wil Shell met de maatregel het signaal geven dat de kasstromen de komende jaren volstaan om het dividend te dekken. Shell heeft nu al hogere operationele kasstromen dan Exxon.

In het voorbije derde kwartaal bedroeg de onderliggende operationele kasstroom 8,8 miljard dollar – het op één na hoogste cijfer ooit. Na drie kwartalen in 2017 bedraagt de operationele kasstroom 28,4 miljard dollar, tegenover 23,5 miljard dollar bij Exxon. Als olie duurder wordt verkocht, zoals de voorbije weken het geval was, heeft dat snel een gunstige impact op de kasstromen.

In het derde kwartaal klom de kwartaalwinst met 47 procent naar 4,1 miljard dollar. Zowel de upstream- (exploratie en productie) als de downstreamafdeling (raffinage en chemie) presteerde boven de verwachtingen. De productievolumes stegen met 2 procent naar 3,66 miljoen vaten per dag. Toch volstond de vrije kasstroom (bedrijfskasstroom min kapitaaluitgaven) in het derde kwartaal met 3,7 miljard dollar niet om de dividenduitgaven (3,1 miljard dollar) en de renteaflossingen op de schuld (860 miljoen dollar) te dekken. Daardoor klom de nettoschuld met 1,3 miljard dollar naar 67,7 miljard dollar.

Het voorbije kwartaal was opvallend rustig voor de verkoop van activa (1 miljard dollar). De aangekondigde verkoop van een aantal activa in de Noordzee en in Gabon zullen in het lopende kwartaal opnieuw extra geld in het laatje brengen. Dat moet de schuldgraad (momenteel 25,4%) verder verlagen. Shell streeft op termijn naar een schuldgraad in de buurt van 20 procent. Shell verhoogde de prognoses voor de vrije kasstroom en streeft tegen 2020 naar een cijfer tussen 25 en 30 miljard dollar. Een voorwaarde is wel dat de olieprijs boven de grens van 60 dollar blijft. De groep zal tussen 2018 en 2020 ook voor minstens 25 miljard dollar eigen aandelen inkopen.

Conclusie

De afschaffing van het keuzedividend en de aandeleninkoop benadrukken dat Shell in de eerste plaats een erg aandeelhoudervriendelijk beleid voert. Dat is mogelijk door de hogere olieprijs, die voor een toename van de kasstromen zorgt. Goedkoop kunnen we Shell niet meer noemen, maar dankzij het uitkeringsbeleid is de kans groot dat het aandeel nog een tijdje een beurslieveling blijft.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 27,05 euro

Ticker: RDSA NA

ISIN-code: GB00B03MLX29

Markt: Londen

Beurskapitalisatie: 225,6 miljard euro

K/w 2016: 24,5

Verwachte k/w 2017: 17

Koersverschil 12 maanden: +29%

Koersverschil sinds jaarbegin: +8%

Dividendrendement: 6,1%

Partner Content