Royal Dutch Shell start dan toch inkoopprogramma eigen aandelen

© BELGAIMAGE
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De energiegroep wil voor 25 miljard euro aandelen inkopen tussen nu en 2020.

Na de recente klim van de energieprijzen hadden investeerders de lat erg hoog gelegd voor Royal Dutch Shell. De energiegroep dook eronder met als gevolg een koersdaling met 4 procent op de publicatie van de cijfers. Maar de winstcijfers waren allesbehalve slecht. De nettowinst klom naar 4,7 miljard euro tegenover 3,6 miljard euro in dezelfde periode een jaar eerder. Een sterke prestatie, maar de consensusprognose bedroeg 6 miljard euro. Vooral nadelige valuta-effecten en dalende raffinagemarges maakten het verschil.

De gemiddelde verkoopprijs van een vat ruwe olie lag 45 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2017, maar de volumes lagen lager. De groep heeft dan ook sinds 2016 voor 27 miljard euro activa verkocht om de schulden te verlichten. Daarmee is het verkoopprogramma van 30 miljard euro bijna afgerond. De productie daalde met 7 procent op jaarbasis naar 3,4 miljoen vaten per dag maar zal opnieuw toenemen naarmate nieuwe energievelden in productie gaan. Royal Dutch Shell wil tussen 2018 en 2020 niet minder dan 25 nieuwe projecten opstarten.

De energiereus realiseerde een vrije kasstroom van 9,5 miljard euro, wat het totale bedrag over de eerste jaarhelft op 14,7 miljard euro brengt. De kasstroom ligt daarmee op het niveau van toen een vat ruwe olie nog 100 dollar kostte. Shell mikt voor de periode tussen 2019 en 2021 op een kasstroom van gemiddeld 30 tot 35 miljard euro op jaarbasis. Die prognose is gebaseerd op een olieprijs van 60 dollar per vat, wat ons een conservatieve schatting lijkt.

Vooral de upstream-divisie (exploratie en productie) presteerde erg goed met een toename van de winst van 300 miljoen naar 1,5 miljard euro. Die klim was te danken aan de hogere olieprijzen. De duurdere ruwe olie was dan weer nadelig voor de downstream-divisie, die de winst met 34 procent zag afkalven naar 1,7 miljard euro. Dat is het gevolg van lagere raffinagemarges en hogere kosten voor het onderhoud van de installaties. De winst van de gasafdeling is nagenoeg verdubbeld naar 2,4 miljard euro. Daarbij werden de stijgende kosten gecompenseerd door de hogere handelsvolumes in vloeibaar aardgas (lng) en de aantrekkende prijzen. Toch was de prijsstijging met 13 procent een stuk minder hoog dan bij ruwe olie. Vooral de Aziatische vraag naar lng is sterk toegenomen.

In navolging van sectorgenoten Total en BP besliste Shell dan toch te starten met het aandeleninkoopprogramma. Het management geeft daarmee toe aan de druk van de aandeelhouders. Eerder werd gezegd dat het daarmee zou wachten tot de gearing (nettoschuld tegenover eigen vermogen) gezakt was tot de vooropgestelde 20 procent. Dat is nog niet het geval, al was die gearing na de eerste jaarhelft al afgenomen naar 23,6 procent tegenover 25,8 procent een jaar eerder. Royal Dutch Shell start relatief voorzichtig en beperkt de aankoop in het lopende kwartaal tot 2 miljard euro. Het olie- en gasbedrijf wil voor 25 miljard euro aandelen inkopen tussen nu en 2020. Ondanks het inkoopprogramma blijft het de bedoeling in afzienbare tijd de doelstelling van 20 procent te bereiken. Hoe snel dat zal gaan, hangt af van de evolutie van de kasstromen. Per stijging van de olieprijs met 10 dollar, klimt de kasstroom met 6 miljard dollar.


Conclusie

Analisten en investeerders toonden zich erg streng voor Royal Dutch Shell. De winstcijfers lagen weliswaar onder de consensusprognose, maar de energiegroep presteerde in kasstromen wel erg goed. Bovendien wordt ook het langverwachte inkoopprogramma van eigen aandelen opgestart. Dat komt boven op het royale dividend. Royal Dutch Shell blijft afhankelijk van de evolutie van de olie- en gasprijzen, maar we verwachten geen negatieve verrassingen.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 25,63 euro

Ticker: RDSA NA

ISIN-code: GB00B03MLX29

Markt: Euronext Amsterdam

Beurskapitalisatie: 239 miljard euro

K/w 2017: 13,5

Verwachte k/w 2018: 12

Koersverschil 12 maanden: +28%

Koersverschil sinds jaarbegin: +2,5%

Dividendrendement: 5,6%

Partner Content