Royal Dutch Shell maakt zijn beloftes waar
Royal Dutch Shell heeft bewezen dat het de afbouw van zijn schulden kan combineren met een aandeleninkoop en een hoog dividend.
Begin 2018 pakte Royal Dutch Shell met ambitieuze doelstellingen uit. Een jaar later zijn die allemaal gerealiseerd. Het verkoopprogramma dat na de overname van BG Group werd opgestart, is afgerond. Shell verkocht onder meer olievelden in de Noordzee, Canada en Noorwegen. De verkopen leverden ruim 30 miljard dollar op. Toch gaat Shell de komende jaren door met het afstoten van activa die niet meer in de strategie passen.
Dat zal gepaard gaan met nieuwe investeringen. De energiegroep ontwikkelt verschillende groeiprojecten en start dit jaar velden op in onder meer Brazilië, Australië en de Golf van Mexico. Shell wil ook zijn positie in de Amerikaanse schaliesector uitbreiden.
Toch blijft kapitaaldiscipline voorop staan. De Brits-Nederlandse groep gaf vorig jaar 24,8 miljard dollar uit. Dat ligt aan de onderkant van de prognose. Shell ziet de kapitaaluitgaven de komende jaren stabiliseren op 25 tot 30 miljard dollar. De schulden worden afgebouwd. Na de overname van BG Group piekten die op ruim 80 miljard dollar. Vorig jaar reduceerde Shell de schuld met 14,5 miljard dollar naar nog ongeveer 51 miljard dollar. Daardoor daalde de schuldgraad van 25 naar 20,3 procent.
De start van een aandeleninkoopprogramma was een andere belofte. Shell zal tot eind 2020 voor 25 miljard dollar eigen aandelen inkopen. Dat reduceert het aantal aandelen in omloop met ongeveer 7 procent. De eerste en de tweede schijf, waarin al voor 4,5 miljard dollar aandelen werden ingekocht, zijn achter de rug. De derde schijf startte op 31 januari en loopt tot en met 29 april. In die periode zal Shell 2,5 miljard dollar besteden. Shell keerde in het vierde kwartaal voor 3,9 miljard dollar dividenden uit. Dat brengt de uitkering in 2018 op bijna 16 miljard dollar.
Naast de verkoop van activa teert Shell ook op hoge kasstromen. Daarvoor moet de groep operationeel goed presteren. Dat was vorig jaar het geval. De vrije kasstroom, beschikbaar voor dividenden, aandeleninkopen en intrestbetalingen, klom in 2018 naar 39,4 miljard dollar tegenover 27,6 miljard dollar een jaar eerder. In het vierde kwartaal steeg de aangepaste nettowinst voor eenmalige elementen met 32 procent op jaarbasis naar 5,69 miljard dollar. Dat was flink boven de consensusprognose van 5,39 miljard dollar. Over het volledige boekjaar klom de winst met 36 procent naar 21,4 miljard dollar. Dat was het hoogste cijfer sinds 2014, toen een vat ruwe olie nog meer dan 100 dollar kostte.
De Upstream-afdeling (olie- en gaswinning) zag de winst ruim verdubbelen dankzij hogere prijzen en lagere afschrijvingen. Bij Downstream was er ondanks een sterk vierde kwartaal op jaarbasis een achteruitgang met 17 procent. De gasdivisie tekende met 9,4 miljard dollar (+78%) voor het grootste deel van de groepswinst.
Er zijn ook aandachtspunten. Door de lagere investeringen stagneert de productie en de groep slaagde er al voor het derde jaar op rij niet in de reserves op peil te houden. De nieuwe projecten zullen dit jaar 150.000 vaten per dag aan de productie toevoegen. Dat zal het cijfer enigszins verbeteren.
Conclusie
Royal Dutch Shell heeft bewezen dat het de afbouw van zijn schulden kan combineren met een aandeleninkoop en een hoog dividend. De kasstromen zijn hoog genoeg om dat te realiseren, al is de energiegroep wel afhankelijk van de olie- en de gasprijzen. Shell moet er zich voor hoeden dat de investeringen niet te ver terugvallen, want op termijn moeten de reserves aangevuld blijven. We handhaven tot ons positief advies, maar volgen het actief op.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 27,82 euro
Munt: RDSA NA
Markt: Euronext Amsterdam
ISIN-code: GB00B03MLX29
Beurskapitalisatie: 228,9 miljard euro
K/w 2018: 11,5
Verwachte k/w 2019: 11
Koersverschil 12 maanden: +9%
Koersverschil sinds jaarbegin: +8%
Dividendrendement: 5,8%
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier