Amerikaanse renteverlagingen zetten dollar onder druk: wat betekent dit voor andere valuta’s?
Het vooruitzicht van renteverlagingen in de Verenigde Staten zorgde vrijdag voor een koersdaling van de dollar op de valutamarkten. Hierdoor steeg de euro kortstondig naar 1,1196 dollar, het hoogste niveau sinds juli vorig jaar. Hoe gaan de geldmarkten het najaar in? We vroegen het aan specialist Joost Derks (iBanFirst).
Hoe beïnvloeden de recente opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell over mogelijke renteverlagingen in september de verwachtingen voor de koers van de dollar op de korte en middellange termijn?
JOOST DERKS. “Jerome Powell heeft tijdens de bijeenkomst in Jackson Hole aangegeven dat de Federal Reserve overweegt de rente in september te verlagen. Dat bevestigt wat de markt al enige tijd verwachtte. Op korte termijn leidt de aankondiging tot een verzwakking van de dollar, aangezien lagere rentetarieven de aantrekkelijkheid van Amerikaanse activa verminderen. Beleggers anticiperen nu op een renteverlaging van 25 basispunten met een kans van ongeveer 63%, en een kans van 36% op een verlaging van 50 basispunten. Op de middellange termijn hangt de beweging van de dollar af van hoe de economische situatie in de Verenigde Staten zich ontwikkelt ten opzichte van andere regio’s. Hoewel de inflatie in de VS is gedaald, blijft die net onder de 3% hangen, wat nog steeds boven het doel van 2% is. De arbeidsmarkt vertoont tekenen van afkoeling, wat de Fed enige ruimte geeft om de rente te verlagen zonder de economie te oververhitten. De economische groei in de VS blijft echter relatief sterk in vergelijking met die in andere regio’s, wat de dollar op de middellange termijn kan ondersteunen.”
Wat zijn de risico’s voor de dollar als de markt verwacht dat de Fed de rente met ongeveer 100 basispunten zal verlagen tegen het einde van het jaar?
DERKS. “Dat kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de waarde van de dollar. Zo’n renteverlaging zou de aantrekkelijkheid van Amerikaanse activa verder verminderen, wat kan leiden tot een uitstroom van kapitaal uit de VS. Daarnaast kan een zwakkere dollar inflatoire druk veroorzaken doordat de kosten van geïmporteerde goederen stijgen. Dat kan de inflatie aanwakkeren en de economische groei schaden, vooral als de Amerikaanse economie kwetsbaarder wordt door hogere importkosten.”
Welke valuta’s profiteren het meest van de verzwakking van de dollar?
DERKS. “Valuta’s zoals het Britse pond en de euro profiteren momenteel het meest van de verzwakking van de dollar. Het pond heeft onlangs aan kracht gewonnen door beter dan verwachte economische cijfers uit het Verenigd Koninkrijk, zoals positieve retailverkopen en een veerkrachtige arbeidsmarkt. De Bank of England lijkt de rente niet zo snel te willen verlagen als de Fed, wat het pond een voordeel geeft ten opzichte van de dollar. Daarnaast profiteert de euro ook van de zwakke dollar, hoewel de aanhoudende economische zwakte in de eurozone deze winst beperkt. Valuta’s zoals de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar worden ook aantrekkelijker voor beleggers vanwege hun hoge rentetarieven en sterke grondstofprijzen, wat hen een beter rendement biedt ten opzichte van de Amerikaanse dollar.”
‘Een wereldwijde neerwaartse spiraal in rentetarieven zou alleen plaatsvinden als alle grote economieën tegelijkertijd met vergelijkbare economische uitdagingen worden geconfronteerd’
Joost Derks (iBanFirst)
Hoe beïnvloeden de geopolitieke spanningen en handelsgeschillen de valutamarkten?
DERKS. “Geopolitieke spanningen en handelsgeschillen hebben traditioneel een aanzienlijke impact op de valutamarkten. De dollar fungeert vaak als veilige haven tijdens perioden van wereldwijde onzekerheid, wat doorgaans leidt tot een toename van de vraag naar de dollar. Momenteel lijkt de markt de geopolitieke risico’s minder zwaar in te prijzen, wat blijkt uit de relatieve stabiliteit van de dollar en andere veilige havens zoals de Zwitserse frank. Mochten de spanningen echter escaleren, dan kan er snel een hernieuwde vraag naar de dollar ontstaan, wat een stijging van de waarde kan veroorzaken. Dat maakt de situatie onvoorspelbaar en benadrukt het belang van een flexibele strategie in valutabeleggingen.”
Hoe kunnen hedgefondsen en andere grote investeerders reageren op de trends in de dollarmarkt, gezien de daling in het aantal long-posities in de derivatenmarkt?
DERKS. “Hedgefondsen en andere grote investeerders zullen waarschijnlijk hun posities herzien in reactie op de verwachte rentebesluiten van de Fed en de bijbehorende volatiliteit op de valutamarkten. Ze kunnen besluiten om short te gaan op de dollar, of om zich in te dekken tegen verdere dalingen door te investeren in valuta’s die beter presteren. Hedgefondsen moeten ook rekening houden met de gevolgen van veranderende rentetarieven op carry-trades en zich daarop voorbereiden door hun posities tijdig aan te passen. Daarnaast kan een afname van long-posities in de derivatenmarkt wijzen op een verminderde optimisme over de dollar, wat hedgefondsen kan aanzetten tot defensieve strategieën.”
Race to the bottom
DERKS. “Carry-tradestrategieën worden sterk beïnvloed door de verwachtingen van rentetarieven, omdat deze strategieën draaien om het lenen in een valuta met een lage rente en het investeren in een valuta met een hogere rente. Met de verwachte renteverlagingen door de Fed wordt de Amerikaanse dollar minder aantrekkelijk voor carry-trades. Beleggers zouden eerder kiezen voor valuta’s zoals de Japanse yen en de Zwitserse frank als financieringsvaluta vanwege hun traditioneel lage rentetarieven. Aan de andere kant blijven valuta’s zoals de Australische dollar en de Zuid-Afrikaanse rand aantrekkelijk voor carry-trades vanwege hun hogere rentetarieven. Zolang de renteverschillen groot genoeg blijven, zullen deze valuta’s profiteren van carry-tradestrategieën.”
Lees verder onder link:
Wat is het risico dat een agressief beleid van renteverlagingen door de Fed leidt tot een ‘race to the bottom’ van de rentetarieven wereldwijd?
DERKS. “Dat is onwaarschijnlijk. Centrale banken streven ernaar om onafhankelijk te blijven en hun monetaire beleid af te stemmen op de specifieke economische omstandigheden in hun eigen land. Een wereldwijde neerwaartse spiraal in rentetarieven zou alleen plaatsvinden als alle grote economieën tegelijkertijd met vergelijkbare economische uitdagingen worden geconfronteerd. Gezien de huidige verschillen in economische prestaties en inflatiedoelstellingen, is zo’n scenario niet zeer waarschijnlijk. Toch moeten beleggers alert blijven op mogelijke beleidswijzigingen die de wereldwijde rentemarkt kunnen beïnvloeden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier