Recordorderboek TechnipFMC compenseert zwakke resultaten

© Getty Images
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het orderboek is opgelopen tot een record van 17,8 miljard dollar. Daar tegenover staan de minder goede resultaten voor het eerste kwartaal.

De markt reageerde gemengd op de bekendmaking van de resultaten over het eerste kwartaal bij de fusiemaatschappij TechnipFMC. De tegenvallende cijfers werden gelukkig gecompenseerd door een positieve verrassing van het orderboek. TechnipFMC is een groep met ruim een beurskapitalisatie van 8 miljard euro, een omzet van 12,5 miljard dollar (afgerond 11,5 miljard euro) in 2018 en bijna een orderboek van 18 miljard dollar (circa 16 miljard euro). Dat betekent in omzettermen een vierde plaats bij de beursgenoteerde oliedienstenbedrijven. De fusie moet vanaf 2019 jaarlijks 450 miljoen euro (voorheen 400 miljoen) synergievoordelen opleveren.

Technip was al een toonaangevende speler met als belangrijkste troefkaarten een sterke internationale aanwezigheid en een breed activiteitenterrein. Die elementen worden alleen maar versterkt. De wereldwijde aanwezigheid is uitgebreid tot 48 landen. Haast alle nationale en internationale olie- en gasreuzen, zoals Exxon Mobil, Total, BP en Petrobras,behoren tot het klantenbestand van het nieuwbakken oliedienstenbedrijf.

De klantenbasis is zeer divers en gespreid over 38 procent internationale olie- en gasbedrijven, 38 procent nationale oliemaatschappijen. De rest zijn kleine en middelgrote onafhankelijke spelers. Technip had vooreerst al een Onshore/Offshore-afdeling, waar het eerste gaat om de installatie van boorplatformen op zee en het tweede hoofdzakelijk op lng en schaliegas slaat. Daar heeft FMC niks aan toegevoegd. Dat is anders voor de afdeling Subsea, die bij Technip vooral sloeg op flexibele pijpleidingen. Die activiteit wordt versterkt door productiesystemen en diensten door de fusie. Die activiteit is ook winstgevender dan Onshore/Offshore. FMC Technologies voegt daar nog een nieuwe activiteit aan toe: Surface, wat met boren en met het beheer van bronnen te maken heeft. Dat is het kleine broertje in omzettermen.

De resultaten van het eerste kwartaal bleven onder de verwachtingen. De omzet liep met 6,8 procent terug ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018 tot 2,91 miljard dollar (analistenconsensus 3,16 miljard). Gespreid over 1,33 miljard voor Onshore/Offshore, 1,19 miljard voor Subsea en 0,390 miljard voor Surface. De aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) zakte forser dan de omzet (met 23,5 procent tot 295,8 miljoen dollar) waardoor sprake is van een daling van de ebitda-marge tot 10,2 procent (12,4% in eerste kwartaal 2018). De ebitda-marge in Subsea is gezakt van 14,6 naar 11,8 procent, gaat vooruit in Onshore/Offshore (van 13,7 naar 14,6%), en viel fors terug in Surface (van 13,5 naar 7,7%).

Met een record van 6,2 miljard dollar of ruim twee keer de kwartaalomzet aan nieuwe orders blijft die evolutie bijzonder gunstig. Dat is een stijging van liefst 77 procent tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar. Aan het einde van het kwartaal is het orderboek verder opgelopen tot 17,8 miljard dollar. Dat is een klim van bijna 27 procent tegenover de 14 miljard dollar op 31 maart 2018. De sterkste toename (+32%) zagen we bij Onshore/Offshore (van 7,49 naar 9,86 miljard dollar), bij Subsea gingen we van 6,11 naar 7,47 miljard (+22%) en bij Surface bleef de toename beperkt tot 7 procent (van 409 naar 438 miljoen dollar).


Conclusie

De evolutie van het orderboek blijft gunstig. Daar tegenover stonden de minder goede resultaten voor het eerste kwartaal. Vooral de solide basis voor de resultaten in Subsea gaat verloren. Het aandeel zal pas de harten van investeerders weer kunnen veroveren als de daling van de marges achter de rug is. Vandaar het neutraal advies.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 18,59 euro

Ticker: FTI FP

ISIN-code: GB00BDSFG982

Markt: Euronext Parijs

Beurskapitalisatie: 8,33 miljard euro

K/w 2018: –

Verwachte k/w 2019: 16

Koersverschil 12 maanden: -31

Koersverschil sinds jaarbegin: +5%

Dividendrendement: 2,5%

Partner Content