Qualcomm
Het lucratieve bedrijfsmodel van Qualcomm wordt aangevallen door concurrenten en regelgevers.
Het Californische Qualcomm is marktleider in halfgeleiders voor mobiele telefoons. Het bedrijf haalt echter meer dan 60% van de winst uit vergoedingen die het opstrijkt voor het gebruik van de patenten voor draadloze communicatie die het ontwikkelde (CDMA). Qualcomm bezit de intellectuele eigendommen van een groot aantal protocols die gebruikt worden in vrijwel alle moderne mobiele toestellen. Elke producent van mobiele toestellen moet daarvoor per verkocht stuk een vergoeding betalen aan Qualcomm. Hetzelfde geldt voor eigen ontwikkelde technologieën die een beroep doen op de patenten van het Amerikaanse bedrijf.
Die duale inkomstenbron liet Qualcomm toe om uit te groeien tot een dominante speler in de halfgeleidersector en de mobiele communicatie waar concurrenten moeilijk omheen kunnen. De patentendivisie zorgt voor een erg hoge winstgevendheid (brutomarge van 64,2%) en Qualcomm is ook een echte cashmachine met een vrije kasstroom van 6,6 miljard USD op jaarbasis. De groep is ook schuldenvrij en beschikt over 17,6 miljard USD aan liquiditeiten. Het bedrijfsmodel staat echter onder druk, nadat zowel concurrenten als regelgevende instanties moeilijkheden hebben met de manier waarop Qualcomm te werk gaat.
Een eerste bron van problemen ligt in China, waar Qualcomm onder vuur wordt genomen door de National Development and Reform Commission (NDRC). Die startte een onderzoek naar de prijzenpolitiek van het Amerikaanse bedrijf en de manier waarop het omgaat met zijn dominante marktpositie. China zadelt Qualcomm momenteel met een dubbel gevoel op. Enerzijds rekent het bedrijf op de grootste draadloze markt ter wereld om verder te kunnen groeien. Anderzijds zorgt het onderzoek ervoor dat Chinese afnemers voorlopig weigeren te betalen voor de gebruikte patenten. Qualcomm schat dat het om gemiste royalty’s op meer dan 200 miljoen toestellen gaat.
Na de publicatie van de recentste kwartaalresultaten liet het bedrijf weten dat het ook in de Verenigde Staten (Federal Trade Commission) en Europa (Europese Commissie) voorwerp vormt van een onderzoek naar de handelspraktijken. Een aantal concurrenten en klanten van Qualcomm vindt dat de tarieven die de Amerikanen aanrekenen onredelijk zijn en de ontwikkelingskost van de technologie ver overstijgen. Het gaat niet om de minste want Intel, Microsoft, Apple, HP en Broadcom zijn vertegenwoordigd. Zij rekenen op de internationale autoriteit voor technologiestandaarden IEEE om het vermeende misbruik van Qualcomm een halt toe te roepen.
In het laatste kwartaal van het boekjaar 2013-2014 steeg de omzet met een vrij magere 3,3%, tot 6,69 miljard USD, ruim 300 miljoen USD onder de consensusprognose. Naast de problemen in China speelde ook de shift naar goedkopere toestellen en daardoor lagere verkoopprijzen de groep parten. De winst per aandeel klom wel met 29%, tot 1,11 USD. Voor het lopende boekjaar wordt op een winstcijfer tussen 4,33 en 4,63 USD per aandeel, een pak onder de consensusverwachting.
Conclusie
Het lucratieve bedrijfsmodel van Qualcomm wordt aangevallen door concurrenten en regelgevers. Het aandeel presteerde dit jaar dan ook 15% minder goed dan de Nasdaq, maar is aan 3 keer de boekwaarde en 16 keer de verwachte winst nog niet goedkoop.
Advies: houden
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier