Platina is het lelijke eendje onder de edelmetalen

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De platinaprijs piekte in 2011, maar daarna ging het snel bergaf. Sinds vorige zomer blijft het edelmetaal rond 800 dollar hangen, een goed instapmoment.

Eind 2015 bereikten de edelmetaalprijzen een bodem. Iets meer dan drie jaar later noteren zilver, goud en vooral palladium flink hoger. De uitzondering op de regel is platina. Het extreem hittebestendige edelmetaal kent vooral industriële toepassingen (katalysatoren, chemie, glas, energie) en er is ook een belangrijke investeringscomponent. De platinaprijs piekte in 2011 boven 2300 dollar per troy ounce, maar daarna ging het snel bergaf.

In augustus van vorig jaar bodemde platina op 780 dollar, onder de vorige dieptepunten van december 2015 en oktober 2008. Het edelmetaal was sinds 2003 niet meer zo goedkoop. Sinds vorige zomer blijft platina rond 800 dollar hangen. De bonus tegenover de bodem van ruim vijftien jaar geleden is niet zo groot. Dat staat in contrast met de sterke prestatie van het zustermetaal palladium waarvan de prijs sinds eind 2015 verdrievoudigde en nu zelfs op een recordniveau noteert. De palladiummarkt is in deficit maar bij platina is er een aanbodoverschot.

De World Platinum Investment Council (WPIC) verwacht dat dat surplus in 2019 met 10 procent zal afnemen naar ongeveer 450.000 troy ounce. De instelling ziet de productie dit jaar met 1 procent toenemen naar 6,17 miljoen troy ounce. Aan de consumptiezijde voorziet de WPIC voor het eerst sinds 2014 een stijging van de vraag naar platina juwelen. Ook voor de investeringsvraag wordt dit jaar een hoger cijfer verwacht. Voor de industriële vraag naar platina is het beeld gemengd.

Goed instapmoment

Platina en palladium zijn perfecte substituten voor de productie van katalysatoren. Het prijsverschil van bijna 500 dollar per troy ounce tussen beide edelmetalen is een stimulans om de productieprocessen aan te passen en meer platina te gebruiken. Het steunniveau rond 800 dollar is voor de langere termijn een goed instapmoment voor platina, dat tegenover andere edelmetalen historisch gezien erg goedkoop is.

De grote aanbieders van hefboomproducten hebben verschillende turbo long-producten met platina als onderliggende waarde in hun gamma. Zowel bij Commerzbank, GS Markets als BNP Paribas Markets bedraagt de spread of het verschil tussen de aan- en de verkoopprijs 2 eurocent. Wie liever zonder hefboom investeert en een tracker verkiest, kan bij WisdomTree ETF terecht. Die uitgever biedt de ETFS Physical Platinum aan. Die noteert in euro op drie beurzen: Milaan, Euronext Amsterdam en de Duitse Xetra. Die laatste notering is de meest liquide. De tracker noteert er met tickersymbool VZLA en ISIN-code DE000A0N62D7. De jaarlijkse beheerskosten zijn beperkt tot 0,49 procent.

Partner Content