Philips sprint bijna 30 procent hoger (en Exor profiteert mee)

UKRAINE - 2021/03/21: In this photo illustration a Philips logo is seen on a smartphone and a pc screen. (Photo Illustration by Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images) © Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Het Nederlandse medtechbedrijf Philips liet weten dat 1,1 miljard dollar volstaat om de juridische claims in de Verenigde Staten te doen verdwijnen. Dat bedrag is veel lager dan analisten hadden verwacht en het aandeel veert op.

Beleggers hebben nauwelijks aandacht voor de kwartaalupdate van Philips, die in de lijn van de verwachtingen ligt met een omzet van 4,1 miljard euro en een hoger dan verwachte aangepaste bedrijfswinstmarge van 9,4 procent. Kort na de middag noteerde het aandeel bijna 43 procent hoger dan bij het slot op vrijdag. Tegen de slotbel bleef er net geen 30 procent winst over. Die koersexplosie is te danken aan opluchting over de oplossing van de juridische procedures in de Verenigde Staten.

Lager en vroeger dan verwacht

Het bedrijf heeft in de Verenigde Staten een dading van 1,1 miljard dollar afgesloten met de gebruikers van het Philips DreamStation, een CPAP-apparaat voor de behandeling van slaapapneu, die claimden dat ze gezondheidsschade hadden geleden. Philips heeft geen schuld bekend in de affaire, maar de schikking zorgt er wel voor dat het bedrijf weer kan focussen op de bedrijfsvoering.  Het bedrag van de schikking is lager dan verwacht, want er circuleerden bedragen van 2 tot 4,5 miljard dollar. Bovendien komt de schikking ook vroeger dan verwacht.

De apneu-apparaten werden in juni 2021 teruggeroepen, nadat bleek dat er onderdelen waren losgekomen. Die terugroepactie op zich heeft het bedrijf al 1,9 miljard euro gekost. In januari werd de verkoop van de apparaten in de Verenigde Staten definitief stopgezet. Ondanks de koersheropleving van maandag is Philips nog steeds bijna de helft minder waard dan voor de DreamStation-affaire losbarste.

Met de schikkingen tot nu, de misgelopen winst en de advocatenkosten erbij tikt het totale kostenplaatje aan tot meer dan 5 miljard euro. Het bedrijf laat weten dat de verzekeraars voor 540 miljoen euro zullen tussenkomen. De schikking in de Verenigde Staten is “as final as it gets” volgens het management, dat tekst en uitleg gaf op een webconferentie. Nog zes maanden lang extra kunnen gedupeerden zich komen aanmelden, maar Philips verwacht niet dat er nog veel bij komen.

Weer investeerbaar

ING-analist Marc Hesselink denkt dat Philips weer “investeerbaar” wordt voor beleggers die niet wilden gokken op de uitkomst van de schikking. Vooral het wegvallen van de onzekerheid stuwt het aandeel  zoveel hoger. Per aandeel maakt het lagere schikkingsbedrag slechts een paar euro’s verschil en geen 8 euro. Marc Hesselink wijst erop dat er nog procedures lopen in andere regio’s, maar de vergoedingen zullen daar lager liggen. In de Verenigde Staten loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek.

De Nederlandse holding Exor van de Italiaanse familie Agnelli durfde duidelijk wel te gokken op de uitkomst van de schikking. Op 14 augustus 2023 nam Exor een belang van 15 procent in Philips. Die investering deed wenkbrauwen fronsen, want Philips paste niet echt in het rijtje met andere beleggingen van Exor zoals Ferrari en Stellantis. Het aandeel van Exor won net geen 4 procent, volgens de analisten van ING zit er in die koerswinst een stukje “erkenning” dat de tot nu toe weinig overtuigende belegging in Philips toch een goede beslissing blijkt te zijn. De holding noteerde volgens de ING-analisten deze ochtend nog met een korting van 46 procent op de intrinsieke waarde. Philips vertegenwoordigt ongeveer 7 procent van de netto-intrinsieke waarde van Exor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content