Perrigo gaat moeizaam op weg naar groei
Murray Kessler, de nieuwe CEO van Perrigo, is aan zet om met een overtuigend plan te komen dat weer groeiperspectief biedt. Maar de Ierse belastingclaim blijft boven de groep hangen.
2018 eindigde stormachtig voor Perrigo, de speler in voorschriftvrije en generische geneesmiddelen. Door een nieuwe jobstijding net voor Kerstmis maakte de beurskoers een nieuwe duik van net geen 30 procent. Op 21 december raakte bekend dat de Ierse autoriteiten 1,8 miljard dollar van Perrigo claimen in een dispuut over de ontwijking of de ontduiking van belasting. Heel wat Amerikaanse spelers uit de gezondheidszorg hebben hun hoofdzetel in Ierland vanwege de belastingvriendelijke status van dat land. Die dreigende boete bedraagt bijna twee keer de bedrijfskastroom (ebitda) van het boekjaar 2018, vier keer de kaspositie en een kleine 30 procent van de diep weggezakte beurskapitalisatie van de groep. Bovendien was het management van Perrigo al eind november op de hoogte van de claim, drie weken voor het slechte nieuws bekend werd.
Sinds begin 2019 herstelt de koers wel. In 2018 had de groep maar liefst drie CEO’s. De eerste twee kwamen niet verder dan de beslissing om de afdeling Rx Pharmaceuticals, met de generische producten op voorschrift, af te splitsen met het oog op de verkoop van de divisie of de fusie met een andere speler. Rx Pharmaceuticals is een nichespeler met een jaaromzet van 900 miljoen dollar, maar de marge bedraagt wel het dubbele van de voorschriftvrije activiteiten. Murray Kessler, de nieuwe CEO die Perrigo sinds het najaar heeft, komt uit de tabaksindustrie (Lorillard Tobacco). Hij wil Perrigo op 9 mei weer op de kaart zetten en opnieuw gaan voor winstgevende en duurzame groei dankzij Perrigo Advantage. De markt lijkt hem een kans te willen geven.
Onder leiding van Joseph C. Papa, die CEO was van 2006 tot het voorjaar van 2016, groeide Perrigo fors door een rist overnames, met een sterke beursprestatie tot gevolg. De beurswaarde klom van minder dan 3 miljard even richting 30 miljard dollar. In die periode, het najaar van 2014, was Perrigo bereid 3,6 miljard euro, inclusief 1,1 miljard euro schulden, op tafel te leggen voor Omega Pharma van Marc Coucke. Perrigo voelde toen de hete adem van farmareus Mylan in de nek, dat drie overnamepogingen deed. Perrigo heeft intussen flink afgeschreven op de overname van Omega Pharma en diende een claim in tegen de vroegere eigenaars, Coucke en het fonds Waterland. Coucke diende een tegenclaim in, want hij werd voor de helft in de _ intussen ingestorte _ aandelen van Perrigo betaald. Er kwam dan ook flink wat zand in de machine en Perrigo kreeg de Omega Pharma-kater maar moeilijk doorgeslikt.
De recordomzet van 5,4 miljard dollar dateert nog altijd uit 2015. Over 2018 is de omzet opnieuw met 4 procent teruggevallen tot een verwachte 4,73 miljard dollar, tegenover nog 4,95 miljard dollar in 2016. Mede door winstverbeteringsprogramma’s heeft Perrigo de analistenconsensus van 4,55 dollar per aandeel voor 2018 toch gehaald, maar er is wel een verdere daling tegenover de 4,93 dollar per aandeel van 2017 (nog 7,59 dollar in 2015). Begin 2018 mikte Perrigo nog op een herstel van de omzet en de winst. Daar is niets van in huis gekomen. Het is aan Kessler om dat perspectief op 9 mei wel te bieden voor dit jaar en de komende jaren. De markt mikt voorlopig gemiddeld op een stabiele omzet van 4,72 miljard dollar voor 2019 en een wat lagere winst per aandeel van 4,26 dollar.
Conclusie
Het aandeel is naar Wall Street-normen niet duur, tegen 10 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2019 en 9,5 keer voor 2020. Het aandeel noteert ook niet ver boven de boekwaarde. Het is aan CEO Kessler om met een overtuigend plan te komen dat weer groeiperspectief biedt. De Ierse belastingclaim blijft boven de groep hangen. We wachten dan ook nog even af.
Advies: houden/afwachten
Risico: hoog
Rating: 2C
Koers: 50,37 dollar
Ticker: PRGO US
ISIN-code: IE00BGH1M568
Markt: NYSE
Beurskapitalisatie: 6,84 miljard dollar
K/w 2018: 14
Verwachte k/w 2019: 14,5
Koersverschil 12 maanden: -37%
Koersverschil sinds jaarbegin: +29%
Dividendrendement: 1,6%
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier