Pan American Silver is klaar voor productiegroei
Na het overgangsjaar 2017 mag Pan American Silver zich de komende jaren opmaken voor productiegroei. Maar of die ook meer omzet en winst zal opleveren, hangt af van de evolutie van de metaalprijzen.
Het Canadese Pan American Silver (PAAS) is de op een na grootste primaire zilverproducent ter wereld. De groep bezit zes mijnen in vier landen. Het zwaartepunt ligt in Mexico, met La Colorada en Dolores, die op groepsniveau de grootste bijdrage leveren. PAAS beschikt daarnaast over twee mijnen in Peru, een in Bolivia en een in Argentinië.
In dit laatste land breidt het zijn activiteiten de komende jaren sterk uit. De naam van het bedrijf dekt niet langer de volledige lading. Zilver levert nog slechts 44 procent van de omzet op, goud een kwart. Door de prijsstijging van de basismetalen is het aandeel van zink in de omzet opgelopen tot 17 procent. Koper en lood zijn respectievelijk goed voor 9 en 5 procent.
PAAS beschikt over 288,4 miljoen troy ounce aan bewezen zilverreserves en 1,94 miljoen troy ounce aan goudreserves. De twee Mexicaanse mijnen van de groep hebben een uitbreidingsfase achter de rug. In 2017 daalde de zilverproductie licht naar 25 miljoen troy ounce, tegenover nog 25,4 miljoen een jaar eerder. Door de ontginning van minder rijke ertslagen in Argentinië nam de output van goud af naar 160.000 troy ounce, tegenover 184.000 in 2016. Dankzij de hogere prijzen klom de jaaromzet wel met 5 procent naar 817 miljoen dollar. De operationele kasstroom nam eveneens toe met 5 procent tot 225 miljoen dollar.
De jongste jaren zijn de totale productiekosten per troy ounce verkocht zilver sterk afgenomen. In 2012 lag dat cijfer nog op meer dan 22 dollar. Vorig jaar waren de productiekosten teruggevallen naar iets meer dan 10 dollar per troy ounce. Die daling is te danken aan de hogere productiviteit, maar ook aan de hogere prijzen van de basismetalen die als bijproduct van zilver worden ontgonnen. Die lage kostenstructuur is de belangrijkste verklaring waarom PAAS er nog in slaagt winstgevend te blijven. De aangepaste nettowinst bedroeg 77,7 miljoen dollar, of 51 dollarcent per aandeel, tegenover 57 dollarcent een jaar eerder.
Het goede nieuws is dat PAAS zich mag opmaken voor een periode van productiegroei. De komende jaren neemt het met Cose en Joaquin twee projecten in Argentinië in gebruik, die vooral de zilverproductie zullen doen toenemen. Voor 2018 rekent het op een zilverproductie van 25 tot 26,5 miljoen troy ounce. De output van goud zou dit jaar weer toenemen naar 175.000 à 185.000 troy ounce. PAAS ziet de zilverproductie tegen 2020 de grens van 30 miljoen troy ounce overschrijden. Tegelijk blijven de productiekosten verder dalen. PAAS beschikte aan het einde van het vorige boekjaar over 227,5 miljoen dollar aan cash. Het verhoogt zijn dividend dit jaar met 40 procent tot 3,5 dollarcent per kwartaal.
PAAS beschikt in Argentinië nog over het Navidad-project met 67,8 miljoen troy ounce zilverreserves. Het is gelegen in de provincie Chubut, waar openputmijnbouw verboden is. De federale regering van Argentinië onderhandelt met de provincie om dat verbod minstens gedeeltelijk op te heffen. Een doorbraak in dat dossier kan heel wat verborgen waarde naar boven brengen.
Conclusie
Na het overgangsjaar 2017 mag Pan American Silver zich de komende jaren opmaken voor een productiegroei. Of die ook meer omzet en winst zal opleveren, hangt af van de evolutie van de metaalprijzen. Pan American is financieel gezond en beschikt met Navidad over een actief waar de markt geen waarde aan toekent.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 15,22 dollar
Ticker: PAAS US
ISIN-code: US6516391066
Markt: New York Stock Exchange
Beurskapitalisatie: 2,3 miljard dollar
K/w 2017: 29,7
Verwachte k/w 2018: 19,5
Koersverschil 12 maanden: -4%
Koersverschil sinds jaarbegin: -2%
Dividendrendement: 0,9%
Aandelen VS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier