Pan American Silver, de Rolls Royce onder de zilvermijnen

© Getty Images/iStockphoto

De toekomst oogt optimistisch voor Pan American Silver, nu grote investeringen in de uitbreiding van de grootste twee mijnen van de groep achter de rug zijn.

Pan American Silver (PAAS), met hoofdzetel in Canada, is de op een na grootste primaire zilverproducent ter wereld. Het bedrijf heeft mijnen in Mexico, Peru, Bolivië en Argentinië. De zeven operationele mijnen hebben een gezamenlijk reservepotentieel van 285,8 miljoen troy ounce zilver en 2 miljoen troy ounce goud. Zilver en goud zijn goed voor respectievelijk 60 en 20 procent van de groepsproductie. De rest komt van bijproducten als koper, zink en lood.

De expansie bij de belangrijkste twee mijnen van de groep, Dolores en La Colorada, is zo goed als afgerond. Op tijd én binnen budget, wat vrij uitzonderlijk is in de mijnbouwindustrie. Beide mijnen liggen in Mexico. Dolores staat in voor het grootste deel van de goudproductie, terwijl La Colorada de grootste bijdrage levert aan de output van zilver. La Colorada produceerde vorig jaar een recordhoeveelheid van 5,8 miljoen troy ounce zilver. Dat moet dit jaar stijgen tot 6,4 à 6,9 miljoen ounce en tegen 2018 zelfs naar 7,7 miljoen ounce. Ook de output van de bijproducten zink en lood zal sterk toenemen. Bij Dolores zal de productie van goud en zilver met respectievelijk de helft en 40 procent toenemen.

De uitbreidingen zullen op korte termijn niet zorgen voor een sterke toename van de groepsproductie. Dat komt omdat de commerciële levensduur van andere mijnen stilaan het einde nadert. Dat is het geval bij Alamo Dorado en Manantial Espejo (Argentinië). PAAS kocht vorige maand wel het Joaquin-project van sectorgenoot Coeur Mining over. Dat ligt in dezelfde regio, waardoor er synergiemogelijkheden zijn. De mijnen van de groep produceerden vorig jaar 25,4 miljoen ounce zilver en 183.900 ounce goud. Daardoor klom de groepsomzet met 17 procent op jaarbasis naar 190,6 miljoen dollar. De output van zilver zal dit jaar min of meer stabiel blijven (prognose van 24,5 tot 26 miljoen ounce), maar moet tegen het einde van dit decennium oplopen richting 29,5 miljoen ounce. De goudproductie zal dit jaar eerst afnemen om de komende jaren richting 200.000 ounce te evolueren.

De productiekosten daalden vorig jaar met 32 procent naar 10,17 dollar per ounce. Ze zullen dit jaar licht toenemen om nadien weer te dalen. PAAS realiseerde vorig boekjaar een aangepaste winst van 86,6 miljoen dollar. De operationele kasstroom kwam op 215 miljoen dollar uit en er bleef een positieve vrije kasstroom van 16,4 miljoen dollar over. Dat is een sterke prestatie, gezien de grote investeringen in Dolores en La Colorada en de terugbetaling van een deel van de schuld. Eind vorig jaar stond voor 218 miljoen dollar aan cash en kortetermijninvesteringen op de balans. Inclusief een ongebruikte kredietlijn bedraagt de beschikbare liquiditeit bijna 500 miljoen dollar. De totale schuld daalde vorig jaar naar 43,3 miljoen dollar. PAAS verdubbelde het kwartaaldividend naar 0,025 Canadese dollar per aandeel.


Conclusie

De uitbreiding van de grootste twee mijnen van de groep loopt op haar einde, wat betekent dat de kapitaaluitgaven de komende jaren afnemen en de output van goud en zilver stijgen. Dat zal op termijn ook leiden tot lagere productiekosten en dus hogere marges. De financiële toestand van PAAS is gezond, maar uiteindelijk zal vooral de evolutie van de edelmetaalprijzen bepalen welke richting het aandeel uitgaat. PAAS is nog steeds koopwaardig.


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Munt: dollar

Markt: Nasdaq

Beurskapitalisatie: 2,97 miljard dollar

K/w 2016: 29,8

Verwachte k/w 2017: 27,4

Koersverschil 12 maanden : + 127%

Koersverschil sinds jaarbegin: + 29%

Dividendrendement: 0,5%

Partner Content