Pan American Silver

Na drie opeenvolgende jaren van dalingen is de zilverprijs sinds begin 2016 met 26 procent gestegen. Het aandeel van Pan American Silver deed niet onder, met een koersklim van ruim 130 procent.

Pan American Silver (PAAS) is een mijngroep met hoofdzetel in Canada en met activa verspreid over het Amerikaanse continent. De groep is de eigenaar van verschillende mijnen en gebieden waar het aan exploratie doet en ze beschikt daarnaast over een royaltyportefeuille (streams). De eigenlijke operationele activa bevinden zich in Mexico (drie), Peru (twee), Bolivia en Argentinië. Zilver staat in voor het grootste deel van de inkomsten (ongeveer 60% van de groepsomzet), gevolgd door goud (20%). Het saldo komt van de bijproducten koper, zink en lood.

Na drie opeenvolgende jaren met dalende prijzen is zilver sinds de start van 2016 met 26% gestegen. PAAS deed niet onder met een koersklim van ruim 130%. Het eerste kwartaal leverde een beter dan verwacht resultaat op. Het tweede kwartaal zal dankzij de hogere metaalprijzen een stuk beter zijn. Alleen is het jammer dat juist op dit moment, door een combinatie van factoren, de productie in een dipje zit. De output steeg wel op jaarbasis in het eerste kwartaal, maar toch nam de omzet niet toe door een combinatie van lagere verkoopprijzen en lagere volumes. De zilverproductie steeg met 6% op jaarbasis, tot 6,42 miljoen ounce.

De La Colorada-mijn in Mexico leverde de grootste bijdrage aan de groepsproductie. Ook de output van goud steeg met 10%, tot 412.00 ounce. Dolores, eveneens in Mexico, staat in voor iets meer dan de helft van de goudproductie op groepsniveau. Er werd ook beduidend meer koper, lood en zink geproduceerd dankzij hogere opbrengsten in de Peruviaanse mijnen. Toch daalde de omzet met 11% op jaarbasis, tot 158,3 miljoen USD. Naast de lagere verkoopvolumes lag dat vooral aan de gedaalde prijzen. Zo nam de gemiddelde ontvangen zilverprijs in het eerste kwartaal met 10% af, tot 14,86 USD per ounce. Bij goud was er een achteruitgang met 4%, tot 1177 USD.

De totale gemiddelde productiekosten daalden gelukkig op jaarbasis met 8%, tot 13,12 USD, wat onder meer te danken was aan de lagere exploratiekosten. Daardoor klom de operationele kasstroom naar 28,4 miljoen USD, tegenover 7,4 miljoen USD een jaar eerder. Netto bleef er een winst van 3,4 miljoen USD over, tegenover een verlies vorig jaar. PAAS verwacht dit jaar tussen 24 en 25 miljoen ounce zilver en 175.000 tot 185.000 ounce goud te produceren. Vorig jaar was dit respectievelijk 26,1 miljoen en 184.000 ounce. De totale productiekosten zulllen tussen 13,6 en 14,9 USD uitkomen.

Aan het einde van het eerste kwartaal beschikte PAAS over een nettokaspositie van 118,1 miljoen USD. Vanaf 2018 zal de kapitaalbehoefte in principe dalen als de lopende uitbreidingen bij La Colorada en Dolores afgerond zijn. PAAS keert een dividend van 5 dollarcent op jaarbasis uit.


Conclusie

Pan American Silver presteert sinds begin 2016 ruim vijf keer zo goed als de zilverprijs, een contrast met vorig jaar toen het aandeel het relatief gezien een stuk slechter deed. De waardering is opgelopen tot 1,8 keer de boekwaarde. Dat is nog niet overdreven duur, maar afgezien van de hogere zilverprijs, is er op korte termijn geen koerskatalysator. We verwachten na de stevige rally een consolidatie. Enkel nog kopen voor de lange termijn.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content